Οι ολλανδοί έμποροι πλούτισαν από το εμπόριο μπαχαρικών με την ανατολική Ασία τον 17ο αιώνα. Οι τελευταίες εισαγωγές της χώρας έχουν πιο απωθητικό άρωμα, αλλά ακόμα μυρίζουν χρήμα.
Το πρόβλημα των απορριμμάτων της Ρώμης έχει γίνει η επιχειρηματική ευκαιρία του Άμστερνταμ, καθώς οι Ολλανδοί εκμεταλλεύονται την ενιαία αγορά απορριμμάτων της ΕΕ.
Ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του 2021, απαρνήθηκε τους τοπικούς εμπόρους απορριμμάτων και υπέγραψε νέα πολυετή συμβόλαια με επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ανάμεσά τους και προερχόμενων από την Ολλανδία, για να βοηθήσει στον καθαρισμό των «βουνών σκουπιδιών» που συσσωρεύονται συχνά στους δρόμους της Ρώμης.
Απορρίμματα: Καμπανάκι Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στους Σταθμούς Μεταφοράς της Ηπείρου
Οι κανονισμοί της ΕΕ αναγκάζουν τις αρχές των ευρωπαϊκών πόλεων να μην οδηγούν τα απορρίμματα σε χωματερές, αλλά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και αποτεφρωτήρες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ρύπανση στη Γηραιά Ήπειρο.
Στο πλαίσιο της πολιτικής περιβαλλοντικής αειφορίας, οι Βρυξέλλες περιορίζουν την ταφή των σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ. Μέχρι το 2035, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα επιτρέπεται να θάβουν το πολύ το 10% των αστικών απορριμμάτων τους — έναν στόχο που μόνο εννέα από τα 27 κράτη μέλη είχαν επιτύχει έως το 2020.
Η Ολλανδία έχει αυξήσει την ανακύκλωση και έχει κατασκευάσει αποτεφρωτήρες. Εκτός από τη λήψη απορριμμάτων από την Ιταλία, εισάγει επίσης σκουπίδια από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίθετα, όταν ο ιδιόκτητος χώρος υγειονομικής ταφής της Malagrotta της Ρώμης – ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη – έκλεισε μετά από μια περιβαλλοντική καταστροφή το 2013 – οι αξιωματούχοι της πόλης αγωνίστηκαν να βρουν λήπτες για τα απορρίμματα της πόλης αλλά χωρίς να το πράξουν με οργανωμένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο.
🔴ITALY :#VIDEO FIRE AT A WASTE TREATMENT IN THE MALAGROTTA LANDFILL NEAR ROME!
Dioxin gas risk is reported.#BreakingNews #Malagrotta #Rome #Roma #Fire #Incendio #Incendie #FactoryFire pic.twitter.com/x8c5q5zcfn
— LoveWorld (@LoveWorld_Peopl) June 15, 2022
«Αλλάζουμε ένα σύστημα όπου κάποιοι κέρδισαν πολλά σε βάρος της ποιότητας της καθαριότητας της πόλης», είπε ο Γκουαλτιέρι από το γραφείο του δημαρχείου του, με θέα τα ερείπια του αρχαίου ρωμαϊκού φόρουμ. «Δεν θα είναι μόνο πιο οικολογικό, αλλά θα είναι και πιο οικονομικό».
Ο δήμαρχος της Ρώμης υπέγραψε μακροπρόθεσμες συμβάσεις εξαγωγής απορριμμάτων αξίας 100 εκατ. ευρώ ετησίως
Η Ρώμη έχει υποστεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις τα τελευταία χρόνια, όταν έμποροι απορριμμάτων, ύποπτοι για διασυνδέσεις με την ιταλική μαφία, αρνούνταν ξαφνικά να μεταφέρουν τα σκουπίδια της πόλης σε χώρους υγειονομικής ταφής, αποτεφρωτήρες ή χώρους ανακύκλωσης σε λογική τιμή, επικαλούμενοι βλάβες εξοπλισμού, έλλειψη χώρου ή άλλα προβλήματα.
Επιστολή στην Unesco
Η οργή των πολιτών έχει αυξηθεί, με περίπου 150 επιφανείς Ρωμαίους να αποστέλλουν επιστολή στην Unesco το περασμένο καλοκαίρι για να υπενθυμίσουν στους αξιωματούχους της πόλης το καθήκον τους να διατηρούν την καθαριότητα του ιστορικού κέντρου της Ρώμης, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1980.
Σήμερα, ο Γκουαλτιέρι έχει υπογράψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο Άμστερνταμ και τη Μπολόνια «άρα έχουμε βεβαιότητα». . . διαφάνεια, ξέρουμε πόσο κοστίζει και δεν κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς κάποιον [να τα παραλάβει]». Συνολικά, η Ρώμη σχεδιάζει να δαπανά 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως προκειμένου να απομακρύνει περίπου 460.000 τόνους σκουπιδιών.
Τα συμβόλαια αναμένεται να ισχύουν μέχρι το 2026. Μέχρι τότε, ο Γκουαλτιέρι ελπίζει ότι η Ρώμη θα έχει μια νέα εγκατάσταση αποτέφρωσης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας, κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ, και επιπλέον πολλά εργοστάσια ανακύκλωσης, για να επεξεργάζεται πλήρως τα απορρίμματά της και να τερματίσει την κρίση που διαρκεί μια δεκαετία. «Η Ρώμη δεν μπορεί να εξάγει όλα τα απόβλητά της», είπε ο Γκουαλτιέρι.
Αλλά σε αντίθεση με την Ολλανδία, η κατασκευή ενός εργοστασίου αποτέφρωσης στη Ρώμη είναι ένα πολιτικά ευαίσθητο σχέδιο, το οποίο έπαιξε ακόμη και ρόλο στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι πέρυσι. Τότε, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο συμμετείχε στην κυβέρνηση Ντράγκι και συνεχίζει να αντιτίθεται στην εν λόγω επένδυση για περιβαλλοντικούς λόγους, μποϊκόταρε την ψήφο εμπιστοσύνης που περιλάμβανε αναφορά στα σχέδια καύσης απορριμμάτων.
Οι 2,8 εκατομμύρια κάτοικοι της Ρώμης – και οι περίπου 24 εκατομμύρια επισκέπτες την περσινή χρονιά – παράγουν περίπου 1,7 δισεκατομμύρια τόνους σκουπιδιών ετησίως. Από αυτό το σύνολο, λίγο λιγότερο από το μισό ταξινομήθηκε και εστάλη για ανακύκλωση, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, είπε ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τα νέα συμβόλαια, 250.000 τόνοι μεικτών απορριμμάτων της Ρώμης θα αποστέλλονται κάθε χρόνο στην Ολλανδία, τη Γερμανία και πιθανώς σε άλλες χώρες της ΕΕ, για αποτέφρωση.
Το παράδειγμα της Ολλανδίας
Επί του παρόντος, το 57 % των τοπικών απορριμμάτων της Ολλανδίας ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται ενώ το 33 % αποτεφρώνεται. Αυτό αφήνει περιθώριο σε αποτεφρωτήρες όπως το AEB του Άμστερνταμ, που ανήκει στον τοπικό δήμο και έχει άδεια να χειρίζεται 1,4 δισεκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως, να εισάγει σκουπίδια από άλλες χώρες.
«Η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι κυρίως αποτέλεσμα επιτυχημένων πολιτικών ανακύκλωσης στην Ολλανδία», δήλωσε η εκπρόσωπος του AEB Esther Sloots. «Οι προσπάθειες ανακύκλωσης τα τελευταία 15 χρόνια οδήγησαν σε αυξανόμενους όγκους ανακυκλωμένων υλικών και μείωση του όγκου των υπολειμματικών αποβλήτων».
Το AEB ξεκίνησε για πρώτη φορά να εισάγει απορρίμματα το 2010 και τώρα περίπου το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσής του – περισσότεροι από 400.000 τόνοι – προέρχεται από χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συμφωνία της Ρώμης με το Άμστερνταμ δεν έχει λύσει όλα τα προβλήματα της ιταλικής πρωτεύουσας. Η AMA, η δημοτική εταιρεία περισυλλογής απορριμμάτων, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους υπαλλήλους της που δεν προσέρχονταν στην εργασία τους, είπε ο Γκουαλτιέρι, ενώ οι παραγγελίες νέων κάδων συλλογής έχουν καθυστερήσει λόγω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Αλλά ο δήμαρχος της Ρώμης είναι βέβαιος ότι η πόλη «ξεπερνά» το χάος του παρελθόντος. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να φτάσουμε στην τελειότητα, αλλά έχουμε βγει από την κρίση».
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ