Ποιητικό δάνειο

«Για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη» γράφει ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης, στίχος που αφορά σε μια παραλλαγή του μύθου για τον Τρωικό Πόλεμο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι απολύτως συμβατός με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον κυβερνητικό του στόχο. Η «προοδευτική κυβέρνηση», δηλαδή ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας με κορμό το κόμμα του κ. Αλέξη Τσίπρα, έχει «αδειάσει»….

Αδειο

Οι σχέσεις με το Πα.Σό.Κ. / ΚΙΝΑΛ, που θεωρείται ο προνομιακός εταίρος, με βάση το εν λόγω σενάριο, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, όσο μπορώ να δω πίσω από τον προεκλογικό «κουρνιαχτό». Το ΜΕΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, που θα μπορούσε – δυνητικά, έτσι – να παράσχει ψήφο ανοχής, όχι μόνο το έχει ξεκόψει ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά έχει κάνει σημαία το «ψηφιακό νόμισμα» δίνοντας «πάσες» στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για να θυμίζει τα του 2015. Και καλά για το ΚΚΕ δεν συζητάμε, χαρακτήριζε το κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «μούφα» και την χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, το κυβερνητικό αφήγημα της Κουμουνδούρου έχει αδειάσει από … περιεχόμενο.

Παρτενέρ

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας πέρασε χθες στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας τον κ. Βαρουφάκη ως «παρτενέρ του Μητσοτάκη» και επέμεινε στο κυβερνητικό του αφήγημα. Είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις των δύο κομμάτων προκαλούνται από τα «φοβικά αντανακλαστικά», δεδομένου ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις στις εκλογές της 21η Μαΐου θα έχουν υψηλά, τα οποία όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσουν στις επόμενες, πιθανόν στις αρχές του Ιουλίου. Και προσπαθούν να «περιχαρακώσουν» την εκλογική τους επιρροή!

Ελένηηηηη

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά όμως η προοδευτική κυβέρνηση, δηλαδή η «Ελένη» φαίνεται πως εξελίσσεται σε «ένα πουκάμισο αδειανό».

Ταύτα προς το παρόν…

—————————————————————————

Ποσοστά και πρόσωπα

Χθες ήταν η σειρά του προέδρου του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη να δώσει συνέντευξη στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Και τι είπε; Αποδεχθηκε την μετεκλογική εκδοχή της κυβέρνησης συνεργασίας, όμως όπως εγκαίρως σας έχω ενημερώσει αν δεν αποσπάσει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό – περί το 12% – δεν θα συμμετάσχει.

Ζωή νά χουμε

Είπε συγκεκριμένα ότι με ένα ψηλό ποσοστό στην κάλπη, θα μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης. Και αναφέρθηκε και στα πρόσωπα, δηλαδή στους κκ Τσίπρα και Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν εμπιστεύομαι όσους χρεώνονται αντιμνημονιακούς λαϊκισμούς και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Και φυσικά απέρριψε οποιοδήποτε σενάριο δεν καλύπτει τους δύο αυτούς όρους.

Καλά, από το βράδυ της 21ης Μαΐου θα ζήσουμε ένα απίστευτο θρίλερ.

Για γερά νεύρα….

———————————————————————————–

Απώλειες

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην «κεντρική σκηνή», έχει πλέον αναλάβει ο Άρειος Πάγος να «βγάλει το φίδι από τρύπα» σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια του ακροδεξιού χώρου, κατά την πρόσφατη νομοθεσία. Κατ΄ αρχήν χάνουμε από τα έδρανα της νέας Βουλής τον κ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο. «Πραξικόπημα» κραυγάζει. Δεν ξέρω αν έχει δίκιο, αλλά το εκλογικό σχήμα στο οποίο προεδρεύει ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές της 21ης Μαΐου και με τη βούλα του ανώτατου δικαστηρίου.

Κόλπα

Ανθρωπος μου που γνωρίζει καλά τα της «βαθειάς δεξιάς» μου έλεγε πως η χρήση του προθέματος «Ελληνες» στον τίτλο του εκλογικού σχηματισμού του κ. Νίκου Νικολόπουλου, είναι ένα επικοινωνιακό κόλπο για να γίνει ο σχετικός «ντόρος», με την σύνδεση του με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Και λέει αλήθεια πως δεν έχει σχέσεις με τον έγκλειστο. Υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού του; Δεν ξέρω. Το κόλπο μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ….

Θου Κύριε…

Πάντως η ίδια πηγή μου, έλεγε πως στο χώρο της ακροδεξιάς – αναμένοντας και το αποκλεισμό του κόμματος του Κασιδιάρη από τον Αρειο Πάγο, αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον όλες οι προβλέψεις και δεν είναι σαφές τι θα γίνει με το κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου – διαμορφώνεται κλίμα υπέρ του … ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Δεν μπορείς να φανταστείς ποιοι άνθρωποι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ» μου έλεγε. Και πρόσθεσε «αν μάλιστα αποκλειστούν διάφοροι σχηματισμοί επικίνδυνοι εκλογικά, τότε βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και πρώτο κόμμα»!

O temporas o mores, που θα αναφωνούσαν και οι λατίνοι….

——————————————————————————–

Τι άκουσε η DG ENERGY

Σας είχα ενημερώσει πριν από ημέρες για την επίσκεψη στην Αθήνα της γενικής διευθύντριας Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul Jorgensen.

Η Δανή αξιωματούχος συναντήθηκε χθες στα γραφεία της Κομισιόν στην ελληνική πρωτεύουσα με 12 φορείς της ελληνικής αγοράς ενέργειας, κόσμος και κοσμάκης. Από στελέχη των συνδέσμων εκπροσώπησης των ηλεκτροπαραγωγών και των προμηθευτών μέχρι και τη ΡΑΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ.

Τι γύρευε λοιπόν η κυρία Jorgensen; Ήθελε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ελληνικές εταιρείες και αρχές κατά την περίοδο της έξαρσης της ενεργειακής κρίσης αλλά και ποιες προτεραιότητες θέτουν από εδώ και στο εξής.

Το πλαφόν

Από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, ξεχώρισα εκείνη του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ).

Πηγή μου, μου μετέφερε πως οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί επισήμαναν δύο ζητήματα που απασχολούν την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Το πρώτο αφορά στα έκτακτα μέτρα που ισχύουν για τον έλεγχο των τιμών του ρεύματος και των εσόδων των παραγωγών. Επισήμαναν, λοιπόν, πως από τη στιγμή που ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και υποχώρησαν οι τιμές θα πρέπει να αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα (πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής κλπ).

Ιδίως ως προς το θέμα του πλαφόν, ο ΕΣΑΗ φέρεται να εξήγησε στο υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν ότι από τον μηχανισμό των ανώτατων τιμών τα έσοδα που συγκεντρώνονται είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τους παραγωγούς των ΑΠΕ αυτά όταν υπερβαίνουν ούτως ή άλλως τις συμφωνημένες τιμές αποζημίωσης κατευθύνονται στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και από κει μπορούν να αξιοποιηθούν για ενδεχόμενες επιδοτήσεις των λογαριασμών

Ο σχεδιασμός της αγοράς

Ο ΕΣΑΗ, επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόνισε την ανάγκη ώστε και στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργήσει – στα πρότυπα και άλλων χωρών – συμπληρωματική αγορά διαθέσιμης ισχύος ή και ευέλικτης ισχύος.

Το ελληνικό αίτημα, συμπληρώνεται και με την αλλαγή του σχεδίου του κανονισμού της Ε.Ε. το οποίο προβλέπει να πριμοδοτούνται μόνο η βιομηχανία και η αποθήκευση ενέργειας. Ζητάνε να δημιουργηθεί και μηχανισμός αμοιβής διαθέσιμης ισχύος ή και ευέλικτης ισχύος για τις μονάδες φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικής παραγωγής ρεύματος.

Κι αυτό επειδή το 2030 η αγορά θα κυριαρχείται από ΑΠΕ, οι προαναφερόμενοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι κρίσιμοι για την ασφάλεια του συστήματος θα πρέπει να αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες ευελιξίας.

————————————————————————

Η φιέστα

Προεκλογική φιέστα διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Tρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς θυμήθηκε… το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης ως «αφορμή» για εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Σε αυτή συμμετείχε και το ΤΑΙΠΕΔ

Θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν καλέσει τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το περιβαλλοντικό ρεπορτάζ για την παρουσίαση ενός έργου που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς χρηματοδότηση από την ΕΕ – NextGenerationEU με 194 εκατ. ευρώ και αφορά στην αποκατάσταση 165.000 στρεμμάτων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας που είναι υποβαθμισμένα.

Ωστόσο, η ενημέρωση έγινε με δελτίου Τύπου, ένα 24ωρο αργότερα. Έτσι αποφεύγονται και οι δύσκολες συναντήσεις, ερωτήσεις και φυσικά απαντήσεις…

Σκοπός λένε της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων. Κι εγώ αναρωτιέμαι… δηλαδή οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν ήταν ενήμεροι; Και μαζεύτηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο για να τους ενημερώσουν;

Άβυσσος…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories