Σίγουροι εμφανίζονται οι Ελληνες όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αναφορικά με τις επενδύσεις που πραγματοποιούν και τη διαχείριση των οικονομικών τους. Σε όλα τα κράτη-μέλη, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων αισθάνεται «πολλή» ή «αρκετή» αυτοπεποίθηση στη διαχείριση των προσωπικών τους οικονομικών (από 77% στην Ελλάδα έως 94% στη Σουηδία), όπως επίσης και για τη διαχείριση χρημάτων και συναλλαγών με ασφάλεια στο Διαδίκτυο, μέσω ιστού ή εφαρμογών. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες (45%) παίρνουν αποφάσεις για τη διαχείριση των οικονομικών τους λαμβάνοντας υπόψη συστάσεις της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται, το 36% χρησιμοποιεί εξειδικευμένο σύμβουλο, ενώ το 35% βασίζεται σε συστάσεις φίλων, συγγενών ή γνωστών.

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 10,9% στο διαθέσιμο εισόδημα το τέταρτο τρίμηνο – Στο -7,1% το ποσοστό αποταμίευσης

Λίγοι ωστόσο είναι εκείνοι που εμπιστεύονται για να χαράξουν την οικονομική τους διαχείριση συμβουλές από τα social media και τους influencers. Σύμφωνα με στοιχεία από το Flash Eurobarometer (Retail financial services and products) της ΕΕ για το 2022, συνολικά, σε όλη την ΕΕ, σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες αναφέρουν ότι αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση των οικονομικών τους με έναν στους τέσσερις να αισθάνεται «πολύ σίγουρος» και το  56% να έχουν «αρκετή αυτοπεποίθηση» για τις επιλογές τους. Λιγότεροι από δύο στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι αισθάνονται πως «δεν έχουν πολλή αυτοπεποίθηση» (12%) ή «δεν έχουν καθόλου αυτοπεποίθηση» (2%).

Σε όλα τα κράτη-μέλη, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων απαντά ότι τα πάει καλά στη διαχείριση και στις επιλογές, με  τους Ελληνες να διατυπώνουν την άποψη αυτή σε ποσοστό 77% ενώ οι Σουηδοί σε ποσοστό 94%. Σύμφωνα με τα ίδια  στοιχεία, φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών στο ποσοστό που αισθάνονται «πολύ σίγουροι» καθώς στη Σουηδία το ποσοστό διαμορφώνεται στο 58%, και στο 40% σε Δανία, Ολλανδία, Μάλτα και Κροατία. Στην Ελλάδα το ποσοστό όσων αισθάνονται πολύ σίγουροι για τις επιλογές τους είναι στο 32% και αρκετά σίγουροι στο 46%.

Ταυτόχρονα, περισσότεροι από επτά στους δέκα πολίτες σε όλη την ΕΕ αισθάνονται σίγουροι για τη διαχείριση των χρημάτων τους και τις συναλλαγές τους μέσα από το Διαδίκτυο με ασφαλή τρόπο. Συγκεκριμένα, το 19% αισθάνεται «πολύ σίγουρο» και το 53% «αρκετά», ενώ ένα μικρό ποσοστό των ερωτηθέντων (4%) απαντά ότι δεν διαχειρίζεται ποτέ τα χρήματα ή τις συναλλαγές του online μέσω ιστοτόπων ή εφαρμογών. Το συνολικό ποσοστό των «σίγουρων» απαντήσεων κυμαίνεται από 58% στη Βουλγαρία σε 88% στη Φινλανδία.

Η Φινλανδία βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της κατάταξης και ακολουθούν Λιθουανία και Ισπανία (και οι δύο στο 83% των απαντήσεων με «σίγουρη» πίστη), ενώ η Βουλγαρία βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις με Ουγγαρία (60%), Σλοβακία, Τσεχία, Λετονία και την Ελλάδα (61%).

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια