Φυσικά και η ελληνική κουζίνα κατατάσσεται ανάμεσα στις καλύτερες κουζίνες του κόσμου! Και όχι τυχαία. Για πολλούς από εμάς πιθανόν να είναι κορυφαία των κορυφαίων. Δεν ψηφίσαμε, όμως, εμείς, αλλά οι συντάκτες του CNN Travel οι οποίοι την κατέταξαν στο Νο7 της λίστας. Εντάξει, λοιπόν, περί ορέξεως… ουδείς λόγος. Άλλωστε, επιτρέπουμε και σε κάποιους να μην έχουν δοκιμάσει ακόμη σουβλάκι, οπότε δεν μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη!

H αρχαία ελληνική διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Yale

Την υποκειμενική άποψη που διέπει τις γευστικές – διατροφικές επιλογές, άλλωστε, επισημαίνουν και οι ίδιοι οι συντάκτες της λίστας με «μερικούς από τους προορισμούς με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο».

Από το Νο 10 προς την κορυφή, λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής:

10. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Πολλά από τα δημοφιλή φαγητά στις ΗΠΑ προέρχονται από κάποια άλλη κουζίνα. Η πίτσα είναι ιταλική. Οι πατάτες είναι βελγικές ή ολλανδικές. Το χάμπουργκερ και το χοτ ντογκ πιθανόν γερμανικά. Αλλά η αμερικανική κουζίνα που βελτιώνεται και εμπλουτίζεται έχει γίνει εμβληματική για λάτρεις του φαγητού σε όλον τον κόσμο.

Και μην υποτιμάτε τα τοπικά αμερικανικά πιάτα, τονίζει το CNN Travel. Υπάρχουν τα παραδοσιακά φαγητά όπως η αχιβάδα, η βασική λάιμ πίτα και η σαλάτα Cobb.

Λαχταριστό

Cheeseburger: ένα τέλειο παράδειγμα για πώς θα κάνεις ακόμα πιο σπουδαία τα ωραία πράγματα.

Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας: Ο κόσμος θα ήταν λίγο λιγότερο φιλόξενος χωρίς αυτό το κλασικό Americana, που εφευρέθηκε μόλις τη δεκαετία του 1930.

Κακό

Όλα τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως Twinkies, Hostess cakes και KFC.

9. Μεξικό

Αν σας επέτρεπαν να τρώτε μόνο το φαγητό μιας χώρας για το υπόλοιπο της ζωής σας, θα ήταν έξυπνο να το κάνετε μεξικάνικο φαγητό. Η κουζίνα έχει λίγο από όλα. Δεν θα βαρεθείς ποτέ, λένε οι συντάκτες.

Ανάμεσα στις enchiladas και τα tacos και τα helados και τις quesadillas, θα βρείτε τη νοστιμιά των ελληνικών σαλατών και τον πλούτο ενός ινδικού κάρυ, το καυτερό ταϊλανδέζικου φαγητού και το τσιμπολόγημα των τάπας.

Είναι επίσης κεντρικός σταθμός διατροφικών υπερτροφών. Όλο αυτό το αβοκάντο, η ντομάτα, το λάιμ και το σκόρδο με φασόλια και σοκολάτες και τσίλι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και καλά υγιεινά πράγματα. Ωστόσο, δεν έχει λιτή. Έχει γεύση σαν πανηγύρι στο στόμα σου.

Λαχταριστό

Mole: αρχαία σάλτσα από πιπεριές τσίλι, μπαχαρικά, σοκολάτα και μαγικά ξόρκια.

Tacos al pastor: το ψητό χοιρινό taco στη σούβλα, ένα χαρμάνι της προ και μετά κολομβιανής κουλτούρας.

Tamales: μια αρχαία τροφή των Μάγια από masa (ζυμάρι από καλαμποκάλευρο) τυλιγμένη σε φύλλο.

Κακό

Tostadas: βασικά το ίδιο με ένα taco ή το burrito, αλλά σερβίρεται σε μια τραγανή τηγανητή τορτίγια που σπάει σε κομμάτια μόλις τη δαγκώσεις. Αδύνατον να φας!

8. Ταϊλάνδη

Τα εστιατόρια στοΝ δρόμο είναι ένα αξιοθέατο της Ταϊλάνδης. Ξεφυλλίστε ένα βιβλίο μαγειρικής της Ταϊλάνδης και θα δυσκολευτείτε να βρείτε μια λίστα συστατικών συνταγής που να μην έχει ούτε μια σελίδα.

Ο συνδυασμός τόσων πολλών βοτάνων και μπαχαρικών σε κάθε πιάτο παράγει περίπλοκες γεύσεις που κατά κάποιον τρόπο ενώνονται σαν ορχηστρική μουσική. Τα ταϊλανδέζικα συνυπάρχουν πικάντικα, ξινά, αλμυρά, γλυκά, μαστιχωτά,  τραγανά και γλιστερά σε ένα πιάτο.

Με επιρροές από την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Μιανμάρ και μια βασιλική γαστρονομική παράδοση, η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι από τις καλύτερες.

Το καλύτερο μέρος για την κατανάλωση ταϊλανδέζικου φαγητού στην Ταϊλάνδη, ωστόσο, είναι η φιλοξενία. Ήλιος, παραλία, εξυπηρέτηση με χαμόγελο και μια πλαστική σακούλα γεμάτη som tam – αυτή είναι η καλή ζωή.

Λαχταριστό

Tom yam kung: ένα… rave party για το στόμα. Οι λουλουδένιες νότες του λεμονόχορτου, το γήινο galangal, η φρεσκάδα των φύλλων kaffir lime και η ζέστη των τσίλι.

Massaman curry: Ταϊλανδέζικο κάρυ με ισλαμικές ρίζες.

Som tam: Η δημοφιλής πράσινη σαλάτα παπάγια είναι ξινή, έξτρα πικάντικη, γλυκιά και αλμυρή. Είναι για χαρακτηριστικά  ταϊλανδέζικα γούστα.

Κακό

Pla som: Αυτό το ζυμωμένο ψάρι που τρώγεται άψητο είναι δημοφιλές σε περιοχές της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης και αναφέρεται ότι είναι υπεύθυνο για τον καρκίνο του χοληδόχου πόρου.

7. Ελλάδα

Τα ταξίδια και το φαγητό στην Ελλάδα είναι σαν να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου ένα περιοδικό με ιλιουστρασιόν χαρτί, αλλά ένα γυαλιστερό περιοδικό ζωντανεύει, αλλά χωρίς το photoshop.

Όπως οι γαλάζιες θάλασσες και τα λευκά κτίρια, οι ελιές Καλαμάτας, η φέτα, οι πολύχρωμες σαλάτες και τα ψητά κρέατα είναι όλα ιδανικά καρτ ποστάλ.

Το μυστικό του ελληνικού φαγητού; Αστραφτερό ελαιόλαδο.

Δώρο των θεών, το ελαιόλαδο είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εξαγωγή της Ελλάδας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο σκέφτονται για τα τρόφιμα και τη υγιεινή διατροφή. Το φαγητό στην Ελλάδα είναι επίσης ένας τρόπος… κατανάλωσης ιστορίας. Μια μπουκιά ντολμά ή μια μερίδα φακές δίνουν μια μικρή γεύση ζωής από την αρχαία Ελλάδα.

Λαχταριστό

Ελαιόλαδο: Μέσα στο φαγητό ή βουτώντας ψωμί, έχει τέτοια ποικιλία γεύσεων όση το κρασί

Σπανακόπιτα: κάνει το σπανάκι εύγευστο με το μείγμα φέτας και το κάλυμμα φύλλου από ζυμάρι.

Γύρος: Το φαγητό μετά από ποτά αργά το βράδυ δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς το σάντουιτς με πίτα με ψητό κρέας και τζατζίκι.

Κακό

Λαχανόρυζο: Βασικά λάχανο και κρεμμύδι μαγειρεμένα μέχρι θανάτου και μετά ανακατεμένα με ρύζι. Πλούσιο αλλά μονοδιάστατο.

6. Ινδία

Όταν μια κουζίνα χρησιμοποιεί μπαχαρικά σε τέτοια αφθονία που το κρέας και τα λαχανικά φαίνονται σαν δεύτερη σκέψη, ξέρετε ότι έχετε να κάνετε με μάγειρες αφοσιωμένους στη γεύση.

Στην ινδική κουζίνα δεν υπάρχουν κανόνες για τη χρήση των μπαχαρικών, αρκεί να έχει ως αποτέλεσμα κάτι νόστιμο. Το ίδιο μπαχαρικό μπορεί να προσθέσει ξύσμα σε αλμυρά και γλυκά πιάτα ή μπορεί μερικές φορές να καταναλωθεί μόνο του. Για παράδειγμα, ο σπόρος μάραθου απολαμβάνεται ως αναζωογονητικό χωνευτικό στο τέλος των γευμάτων.

Και κάθε χώρα που καταφέρνει να κάνει τα χορτοφαγικά φαγητά υπέροχα, σίγουρα αξίζει κάποιου είδους βραβείο Νόμπελ. Οι τοπικές ποικιλίες είναι τεράστιες. Υπάρχουν τα θαλασσινά της Goa, το wazwan του Κασμίρ και ο πλούτος της καρύδας της Κεράλα.

Λαχταριστό

Dal: Η Ινδία κατάφερε να κάνει τις βραστές φακές συναρπαστικές.

Dosa: μια τηγανίτα γεμάτη με οτιδήποτε, από τυρί μέχρι πικάντικα λαχανικά, ιδανική για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Chai: Δεν αρέσει σε όλους ο καφές και δεν αρέσει σε όλους το απλό τσάι, αλλά είναι δύσκολο να αντισταθείς στο chai.

Χαζός

Κοτόπουλο Balti: Μια εφεύρεση για τον βρετανικό ουρανίσκο, μάλλον θα έπρεπε να είχε εξαφανιστεί με την αποικιοκρατία.

5. Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες εφαρμόζουν την ίδια ακρίβεια στο φαγητό τους όπως και στη μηχανική τους. Αυτό είναι το μέρος όπου γεννήθηκαν δάσκαλοι του σούσι και του ramen (ιαπωνική σούπα με νουντλς) που κάνουν το προσωπικό και τους πελάτες τους να τρέμουν με μια τους ματιά.

Στο ιαπωνικό φαγητό, μπορείτε να πάρετε ένα πλούσιο γεύμα kaiseki με πολλά πιάτα που παρουσιάζει τις εποχές σε μια διάδοση οπτικής και γαστρονομικής ποίησης.

Ή καθίστε σε ένα τραπέζι με περιστρεφόμενο μεταφορέα σούσι ή παραγγείλτε κάτι τυχαίο και άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή στο γαστρονομικό σας λεξικό από τα ψυγεία ενός καταστήματος. Είναι αδύνατο να φας άσχημα στην Ιαπωνία.

Λαχταριστό

Σούπα Miso: παρουσιάζει μερικές από τις θεμελιώδεις γεύσεις του ιαπωνικού φαγητού, απλές και υγιεινές.

Σούσι και σασίμι: Ποιος ήξερε ότι το ωμό ψάρι στο ρύζι θα μπορούσε να γίνει τόσο δημοφιλές;

Tempura: η τελειότητα του τηγανίσματος. Ποτέ δεν είναι λιπαρό, το κουρκούτι είναι λεπτό και ελαφρύ σαν τραγανό χαρτομάντιλο.

Κακό

Fugu: Είναι κάτι πραγματικά τόσο νόστιμο που αξίζει να ρισκάρετε τη ζωή σας για να φάτε; Το δηλητηριώδες ψάρι είναι δυνητικά θανατηφόρο.

4. Ισπανία

Ας φάμε και ας πιούμε και μετά κοιμόμαστε. Στη συνέχεια ας δουλέψουμε για και μετά ξανατρώμε και ξαναπίνουμε.

Viva España, αυτή η χώρα της οποίας η ηδονιστική διατροφική κουλτούρα όλοι κρυφά ευχόμαστε να ήταν δική μας, λένε οι λάτρεις της. Όλο αυτή γύρα από μπαρ σε μπαρ και το να τρως τάπας, το γεύμα των 9 το βράδυ, οι ατελείωτες προκλήσεις που χαρίζει το porron (είδος φλασκιού για κρασίθ) – αυτή είναι μια κουλτούρα που βασίζεται στο φαγητό, γύρω και μερικές φορές ακόμη και μέσα στο φαγητό.

Η ισπανική κουζίνα φτιάχνεται με το ίδιο αχαλίνωτο πάθος που έχει το φλαμένκο.  Ο κόσμος τρώει σνακ όλη την ημέρα με μεγάλα γεύματα ενδιάμεσα. Από τους καρπούς της Μεσογείου μέχρι τα λάφυρα των Πυρηναίων, από τις νότες σαφράν και κύμινου των Μαυριτανών μέχρι τα τρελά μοριακά πειράματα του Ferran Adria, το ισπανικό φαγητό είναι διαχρονικό αλλά και avant garde.

Λαχταριστό

Jamon Iberico: ένα ολόκληρο ωριμασμένο χοιρομέρι.

Churros: η καλύτερη εκδοχή γλυκιάς τηγανητής ζύμης στον κόσμο.

Κακό

Gazpacho: Είναι δροσιστικό, αλλά είναι βασικά υγρή σαλάτα.

3. Γαλλία

Το Παρίσι είναι μια πόλη γνωστή για τους αγενείς κατοίκους της, αλλά όλοι πιστεύουν στη σημασία του καλού φαγητού. Τα μεσημεριανά διαλείμματα δύο ωρών για γεύματα τριών πιάτων είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ολόκληρες διακοπές δύο εβδομάδων επικεντρώνονται στην εξερεύνηση συνδυασμών κρασιών και τυριών σε όλη τη χώρα. Το προσγειωμένο μαγείρεμα θα εκπλήξει όσους θεωρούσαν τους Γάλλους ως τους σνομπ του φαγητού στον κόσμο – τελικά είναι η γενέτειρα του Οδηγού Michelin.

Γαλλικά φαγητά όπως η κασουλέτα, το pot au feu και οι τηγανητές μπριζόλες είναι αποκαλυπτικά όταν τα βρείτε στα σωστά μπιστρό.

Λαχταριστά

Escargot: Πιστέψτε τους Γάλλους που μετέτρεψαν τα γλοιώδη παράσιτα που κατοικούν στον κήπο σε λιχουδιά. Τεράστιος σεβασμός που τα κάνει να είναι πεντανόστιμα.

Μακαρόν: Σαν φαγητό… μονόκερου! Στην πραγματικότητα οτιδήποτε από ένα ζαχαροπλαστείο στη Γαλλία φαίνεται να έχει δημιουργηθεί από ζάχαρη, νεραϊδόσκονη και τις επιθυμίες μικρών κοριτσιών για δείπνο.

Μπαγκέτα: το πρώτο και τελευταίο πράγμα που θα θέλετε να φάτε στη Γαλλία. Η πρώτη μπουκιά είναι μεταμορφωτική. Η τελευταία γεμάτη λαχτάρα.

Κακό

Φουά γκρα: Έχει γεύση σαν 10.000 πάπιες ψημένες σε βούτυρο και στη συνέχεια μετατρέπονται σε βελούδινη πουτίγκα, αλλά ορισμένοι υποστηρικτές των ζώων αποδοκιμάζουν τη σκληρότητα απέναντι στα πουλερικά που σιτίζονται με το ζόρι για να παχύνουν το συκώτι τους.

2. Κίνα

Οι άνθρωποι που χαιρετούν ο ένας τον άλλον με το «έχεις φάει;» είναι αναμφισβήτητα οι πιο εμμονικοί με το φαγητό. Το φαγητό ήταν μια μορφή διαφυγής για τους Κινέζους σε όλη την πολυτάραχη ιστορία του.

Οι Κινέζοι δεν μαγειρεύουν και πουλάνε απλώς οτιδήποτε, αλλά το κάνουν και πεντανόστιμο.

Η Κίνα είναι το μέρος που πρέπει να πάτε για να πάθετε γαστρονομικό… σοκ δεκάδες φορές την ημέρα. «Μπορείς να το φας;» θα γίνει το καθημερινό ρεφρέν του ατρόμητου ταξιδιώτη φαγητού.

Οι τοπικές κουζίνες της Κίνας είναι τόσο ποικίλες που είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι προέρχονται από το ίδιο έθνος. Δεν είναι μια κουλτούρα τροφίμων που μπορείτε εύκολα να συνοψίσετε.

Λαχταρτιστό

Γλυκόξινο χοιρινό: ένοχη απόλαυση που έχει πάρει διάφορες μορφές.

Dim sum: μια μεγάλη παράδοση από το Χονγκ Κονγκ στη Νέα Υόρκη.

Ψητό γουρουνάκι και πάπια Πεκίνου: θαύματα διαφορετικών στυλ φούρνων που υιοθετήθηκαν από κινέζους σεφ.

Xiaolongbao: απίστευτες εκπλήξεις από σούπα. Πώς κάνουν αυτό το πουγκί από ζυμαρικά να κρατήσει όλο αυτόν τον ζεστό ζωμό;

Κακό

Σούπα με πτερύγια καρχαρία: Οι πράσινες εκστρατείες πιέζουν τα κινεζικά εστιατόρια και αγορές να σταματήσουν να σερβίρουν το πιάτο τα τελευταία χρόνια.

1. Ιταλία

Στην κορυφή της λίστας. Το ιταλικό φαγητό έχει αιχμαλωτίσει τους γευστικούς κάλυκες σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, με τις νόστιμες σάλτσες ντομάτας του, αυτά τα έξυπνα εδέσματα που παρασκευάζουν με το αλεύρι σίτου και τα επιδόρπια που είναι βασικά προϊόντα κρέμας.

Είναι όλα τόσο απλά. Πάρτε μερικά noodles, πάρτε λίγο ελαιόλαδο, πάρτε λίγο σκόρδο, ίσως μια ντομάτα ή μια φέτα μπέικον. Μπαμ! Έχετε ένα πάρτι στο πιάτο. Και είναι τόσο εύκολο να μαγειρέψετε και να φάτε.

Από τα ριζότο με τυρί μέχρι τα τραγανά τηγανητά κρέατα, η ιταλική κουζίνα είναι μια συλλογή από φαγητά που αρέσουν στα πλήθη. Πολλοί άνθρωποι το έχουν καλωσορίσει στα σπίτια τους, ειδικά οι αρχάριοι μάγειρες. Εκεί βρίσκεται η πραγματική ιδιοφυΐα – το ιταλικό φαγητό έχει γίνει το φαγητό όλων.

Λαχταριστό

Ragu alla bolognese (μακαρονάδα μπολονέζ): το δημοφιλές φαγητό του «δεν μπορώ να αποφασίσω τι να πάρω».

Πίτσα: απίστευτα απλό αλλά χορταστικό πιάτο. Βασική δίαιτα εργαζομένων και φοιτητών.

Σαλάμι ιταλικού τύπου: δεύτερο μόνο μετά το τσιγάρο ως εθισμός.

Καφές: Ο καπουτσίνο είναι για πρωινό; Ξέχνα το. Το θέλουμε όλη μέρα και όλη νύχτα.

Κακό

Buffalo mozzarella: αυτές οι μπάλες από γάλα νεροβούβαλου. Η γεύση είναι τόσο λεπτή που πρέπει να τη φανταστείτε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι