Ούτε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβήτησε τον Αλέξη Τσίπρα ανοικτά και δημόσια. Ούτε ένας κοντά ή μακριά στον πρόεδρο του κόμματος δεν προσωποποίησε την συντριβή στις εκλογές της 21ης Μαίου.
Και κανείς στις δηλώσεις και αναλύσεις που έκανε για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, πώς έχασε σχεδόν 12 μονάδες από το 2019 και βρίσκεται 20 μονάδες από τον αντίπαλό του, δεν έθεσε θέμα ηγεσίας.
Πώς φτάσαμε στον πολιτικό «σεισμό» – Οι 7 πληγές του ΣΥΡΙΖΑ που τον έκαναν «χορηγό» της ΝΔ
Είναι ασφαλώς λογικό λίγες ώρες μετά την ήττα αυτή να βρίσκονται στην Κουμουνδούρου σε σοκ. Ένα μετατραυματικό σοκ που πολύ δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί. Ισως χρειαστούν χρόνια, ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν.
Όμως, μια ημέρα μετά τις εκλογές αυτό που επιχειρούν να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μαζέψουν τα συντρίμμια της κεντροαριστερής πολυκατοικίας που άφησε πίσω του ο «τυφώνας Μητσοτάκης» και να ανασυνταχθούν έστω και προσωπικά.
Στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η χώρα ξαναπάει σε εκλογές και τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Η ΝΔ έχει την απόλυτη κυριαρχία, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανασυνταχθεί και να μπει στη μάχη πιο μπαρουτοκαπνισμένος και το ΠΑΣΟΚ είναι… σχεδόν καβάλα στο κύμα και θα θελήσει να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά του.
Με αυτά τα δεδομένα ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι να καταφέρει να διεισδύσει στα στρώματα της κοινωνίας στα οποία θα έπρεπε να απευθύνεται και να ηγεμονεύει.
Θα είναι μεγάλη επιτυχία να καταφέρει να μειώσει τα ποσοστά της ΝΔ, να μην πάρει αυτοδυναμία το κυβερνών κόμμα, άρα να κινηθεί κατά 3 μονάδες κάτω από το αποτέλεσμα της Κυριακής, και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τα ποσοστά του. Ει δυνατόν να φτάσει όσο μπορεί κοντά στο 30%.
Οποιοδήποτε ποσοστό γύρω από το 20% και σίγουρα κάτω από αυτό θα είναι μια ακόμη ταπείνωση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τους στόχους του μέχρι τις 25 Ιουνίου και στη συνέχεια να προχωρήσει στις ριζικές αλλαγές που θέλει να κάνει;
Κάποιοι μιλούν ήδη για ιδρυτικό συνέδριο όπου πιθανότατα να συζητηθούν τα πάντα. Από τον ίδιο τον ηγέτη του μέχρι το πρόγραμμά του, το άνοιγμά του στο Κέντρο και πώς έγινε αυτό, τα πρόσωπα που θα «τρέξουν» τα επόμενα χρόνια προκειμένου να αμφισβητήσουν την ηγεμονία της συντηρητικής παράταξης.
Δεν είναι καθόλου εύκολα όλα αυτά, ειδικά αν σε ένα μήνα από τώρα έρθει νέα, δεινή ήττα. Ισως δε, όπως λένε ήδη στελέχη πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, η 25η Ιουνίου και το αποτέλεσμα της κάλπης να αποτελέσει τη «βόμβα» που θα διαλύσει (και θα ανασυντάξει;) το κόμμα της Αριστεράς.
Ακόμη και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος μπορεί να δρομολογήσει μια μεγάλη ήττα και η μη επίτευξη των στόχων που αναλύσαμε παραπάνω.
Όπως ήδη λέγεται «αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να μειώσει τις 20 μονάδες διαφορά, αν δεν δείξει σημάδια ανάκαμψης και τα ποσοστά δεν είναι πιο κοντά στο «3» από το «2», τότε και ο ίδιος μπορεί να επιλέξει μια αποχώρηση από ένα κόμμα που το πήρε από το 3% και το έφτασε στο 36% και στην πρώτη φορά Αριστερά».
Η κρίσιμη απάντηση
Θυμίζουμε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στον Σταύρο Θεοδωράκη πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές:
Στο ερώτημα: «Ενας πολιτικός αν χάσει με 5-6 μονάδες θα έχει κυρώσεις;» Είπε συγκεκριμένα:
«Ε βέβαια θα ‘χει κυρώσεις. Προφανώς θα ‘χει κυρώσεις. Εγώ έχασα με οκτώ μονάδες στις Ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές… Άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου. Το ‘χω αποδείξει εγώ αυτό! Όπως τη σχέση μου, την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και τη Δημοκρατία, την έχω αποδείξει.
Μιλώντας για το πολιτικό του μέλλον, ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα δηλώνει πάντα «παρών», υπηρετώντας το όραμά του για την Αριστερά, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για όλα όσα ο ίδιος θέλει να αλλάξει, όχι απαραίτητα από τη θέση του προέδρου ενός κόμματος.
«Στην Ελλάδα η σύνταξη έχει πάει στα 67. Ελπίζω να μη φτάσω εκεί! Είπα ότι δεν μπορείς στη ζωή να κάνεις σχέδια. ‘Οτι η ζωή είναι ενδιαφέρουσα, γιατί είναι απρόβλεπτη. Το challenge, το δικό μου, είναι κάποια στιγμή να έχω τη δυνατότητα να αποδείξω ότι μπορώ να κάνω πράγματα για την Αριστερά, πράγματα για την κοινωνική Δικαιοσύνη, για αυτό που είναι το όραμά μου, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχω αξίωμα, τη θέση του Προέδρου, του Πρωθυπουργού. Να είμαι ένας απλός πολίτης. Ενεργός όμως πολίτης, και να κάνω πράγματα σημαντικά. Αυτό κάποια στιγμή θα έρθει στη ζωή. Δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου να συνταξιοδοτηθεί σε αξιώματα και νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ φυσιολογικό. Έχω την αίσθηση βέβαια, ότι τυχαία μπαίνει κανείς στην πολιτική και παίρνει αξιώματα, τυχαία βγαίνει κιόλας απ’ αυτό. Δηλαδή, η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει -σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό- ποια θα είναι η πορεία όλων μας απ’ αυτές τις εκλογές. Αλλά νομίζω ότι όταν υπηρετείς κάποιες ανάγκες κοινωνικές, έχεις λόγο να παραμείνεις. Όταν δεν υπηρετείς καμία ανάγκη, τότε δεν έχεις κανένα λόγο να παραμείνεις και τότε σ’ αποβάλλει η ίδια η ζωή, ανέφερε.
Τα δύο δεδομένα
Τα δεδομένα, λοιπόν, για τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με στελέχη που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο:
1. Θα καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα του και να φέρει πίσω από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλα αριστερά κόμματα ψηφοφόρους που έχασε; Αν το πετύχει αυτό μπορεί να ενισχύσει τα ποσοστά του και ίσως κόψει την αυτοδυναμία από τη ΝΔ η οποία χρειάζεται περί το 37% και άνω. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, κυρίως μετατρέποντας την «ατζέντα» ενός κόμματος που συνεχώς διαμαρτύρεται, σε «θετικό αφήγημα» ενός κόμματος που θα δώσει προοπτική στα φτωχά, λαϊκά στρώματα, στους κεντροαριστερούς που θέλουν περισσότερα για την κοινωνία και τους ίδιους. Αν λοιπόν το πετύχει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να πάρει παράταση, θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίδας ότι μπορεί να γίνει ξανά ο απόλυτος κυρίαρχος του κεντροαριστερού χώρου. Και βεβαίως να μην μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αμφισβητήσει αυτή του την κυριαρχία.
2. Αν δεν καταφέρει να δείξει στους πολίτες ότι η νίκη της ΝΔ με 40% και 20 μονάδες διαφορά είναι συγκυριακή κι ότι υπάρχει άλλος δρόμος, τότε θα έχει υποστεί μια ακόμη ήττα που μπορεί να αποδειχθεί δυσβάσταχτη. Τότε, ακόμη και την 26η Ιουνίου η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα να πάρει διαστάσεις τσουνάμι και ο ίδιος να αποφασίσει να αποχωρήσει.
Οι 4 νίκες Κυριάκου κατά Αλέξη
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τετραετία 2015-2019 έχει ηττηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2019, στις περιφερειακές εκλογές και χθες στις εθνικές κάλπες. Δηλαδή 4 φορές. Την πρώτη ηττήθηκε με 9,37 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. στις εθνικές εκλογές του 2019 ηττήθηκε με διαφορά 8,32 μονάδων, έχοντας συγκεντρώσει το 39,85% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δεύτερο κόμμα με 31,53%.
Ακόμη μια ήττα ήταν και στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2019, όπου η ΝΔ κέρδισε στις 12 από τις 13 περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας.
Και τώρα ήρθε η συντριπτική ήττα με 20 μονάδες διαφορά. Σίγουρη πέμπτη ήττα θα έρθει στις 25 Ιουνίου, αλλά το θέμα είναι με ποια διαφορά από τη ΝΔ.
Μην ξεχνάμε ότι ακολουθούν οι περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου όπου αν και η ΝΔ πάρει ξανά 12 περιφέρειες από τις 13 (μόνο στην Κρήτη φαίνεται να κυριαρχεί ο κ. Αρναουτάκης) τότε θα καταγραφεί μια ακόμη δεινή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και τέλος τον Ιούνιο του 2024 έρχονται οι ευρωεκλογές. Θα είναι ξανά κυρίαρχη του πολιτικού σκηνικού η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ απλά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις;
Σίγουρα οι απανωτές κάλπες δεν ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και βρίσκεται μεταξύ της ΝΔ κι ενός ΠΑΣΟΚ που λέει ότι θέλει να «πάρει αυτά που του ανήκουν».
Από την άλλη, θα μπορούσαν οι περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές του 2024 να είναι «βάλσαμο» στις πληγές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η ανασύνταξη δυνάμεων είναι απαραίτητα όπως και οι ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα.
Με ή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα; Είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο ίδιος, σκεπτόμενος και τις προσωπικές δυνάμεις που έχει για να συνεχίσει.
Είναι άλλωστε μόλις 48 ετών, αλλά ήδη έχει από το 1999 (ως γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος) ενεργό πολιτική δράση. Κάποιοι δεν έχουν ούτε τα μισά του πολιτικά χρόνια και τις εμπειρίες. Όμως, αυτά τα 25 περίπου χρόνια μπορεί να είναι και το «βαρίδι» του. Δηλαδή να μην κάνει πλέον «γκελ» στην κοινωνία.
Ομως, οι δηλώσεις του το βράδυ των εκλογών δείχνουν ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί, τουλάχιστον τώρα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων