Τη μείωση κατά περίπου 50% των καθαρών κόκκινων δανείων, δηλαδή του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που δεν είναι καλυμμένο από προβλέψεις, πέτυχαν οι τράπεζες σε ετήσια βάση στο α΄ τρίμηνο του 2023.

Πλέον, το ύψος τους έχει περιοριστεί στη ζώνη των 3,6 δισ. ευρώ, χάρις στη συντηρητική πολιτική τους για τον πιστωτικό κίνδυνο, η οποία υλοποιήθηκε με άνεση, με την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας κατά την περυσινή χρήση.

Τράπεζες: Τι θα κρίνει την κερδοφορία – Ποιοι είναι στόχοι για το 2023

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησαν οι συστημικοί όμιλοι τις προηγούμενες ημέρες, τα NPEs σε απόλυτα νούμερα υποχώρησαν στο 12μηνο μέχρι το τέλος του περασμένου Μαρτίου κατά 5,1 δισ. ευρώ στα  9,1 δισ. ευρώ.

Η επίδοση αυτή όμως σημειώθηκε με ταυτόχρονη ενίσχυση της κάλυψής τους από μετρητά (cash coverage). Ειδικότερα, οι συσσωρευμένες προβλέψεις από το 56% στο α΄ τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν εφέτος στο 61%.

Στο πλαίσιο αυτό, περιορίστηκαν τα «ακάλυπτα» κόκκινα δάνεια σε όλους τους συστημικούς ομίλους σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα:

• Στην Εθνική Τράπεζα από τα 360 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. ευρώ
• Στην Eurobank από τα 730 εκατ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ
• Στην Τράπεζα Πειραιώς από τα 2,64 δισ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ
• Στην Alpha Bank από τα 2,5 δισ. ευρώ στα 1,8 δισ. ευρώ

Τα σχέδια της επόμενης ημέρας

Όπως επισημαίνουν αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο, ο υψηλός βαθμός κάλυψης των εντός ισολογισμού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τόσο από προβλέψεις, όσο και από εξασφαλίσεις, με τη συνεισφορά των οποίων ξεπερνά κατά πολύ το 100%, διευκολύνει το σχέδιο των τραπεζών για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος έως το τέλος του 2025.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουν μεγάλη ευχέρεια κινήσεων για την εκτέλεση της στρατηγικής τους.

Με βάση τα πλάνα που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, στόχος αποτελεί η συρρίκνωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων κατά 32% ή 3,1 δισ. ευρώ την ερχόμενη τριετία.

Αυτό θα καταστεί εφικτό με τους ακόλουθους τρόπους:

– Αποπληρωμές μετά από ρυθμίσεις 1,9 δισ. ευρώ
– Ανακτήσεις μέσω πλειστηριασμών 1,2 δισ. ευρώ
– Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις 724 εκατ. ευρώ
– Διαγραφές 1,72 δισ. ευρώ

Οι σχηματισμένες προβλέψεις των 5,5 δισ. ευρώ δίνουν την δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής αυτού του σχεδίου και απορρόφησης των υποαξιών που θα καταγραφούν.

Στόχος το 4%

Στο τέλος αυτής της διαδρομής ο δείκτης καθυστερήσεων από το 6,2% σήμερα αναμένεται να υποχωρήσει στα επίπεδα του 4%, συγκλίνοντας ακόμη περισσότερο με το τρέχοντα μέσο ευρωπαϊκό όρο, που διαμορφώνεται σε 1,8%.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία φιλόδοξη άσκηση στο τρέχον περιβάλλον αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και πληθωρισμού.

Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, δεν είναι μόνο το υφιστάμενο απόθεμα κόκκινων δανείων που με το έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να περιοριστεί, αλλά και οι νέες επισφάλειες που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των πιστωτικών ιδρυμάτων, την τριετία 2023 – 2025 θα κοκκινίσουν δάνεια ύψους 7,21 δισ. ευρώ.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που έχει οδηγήσει τις τράπεζες στην απόφαση οι προβλέψεις της εφετινής χρήσης να είναι υψηλότερες από τις περυσινές.

Οι διοικήσεις τους θέλουν να έχουν τα απαραίτητα καύσιμα για τη συνέχιση με εντατικούς ρυθμούς των προσπαθειών εξυγίανσης των ισολογισμών τους με όλους τους τρόπους. Δηλαδή με ρυθμίσεις, διαγραφές, πλειστηριασμούς και πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις