H μετοχή της Ford Motor εκτινάχθηκε περισσότερο από 7% την Παρασκευή, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες της να αποκτήσουν πρόσβαση σε σταθμούς φόρτισης της ανταγωνίστριας εταιρείας, Tesla, στη Βόρεια Αμερική.

Ford: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας θα κάνουν χρήση του τεράστιου δικτύου φόρτισης της Tesla

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ford, Jim Farley, δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ότι οι σούπερ-φορτιστές της Tesla θα μπορούσαν να γίνουν το πρότυπο για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρόσθεσε: «Με τους αντάπτορες και το λογισμικό δεν χρειάζεται πραγματικά να επιλέξουμε τώρα ποιο είναι το πρότυπο, αλλά νομίζω θα λειτουργήσει στην ελεύθερη αγορά».

Οι μετοχές της Ford σημείωσαν άνοδο κατά 7,2% στα 12,20 δολάρια το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο κατά 5,4% στα 194,68 δολάρια.

Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Pete Buttigieg, επαίνεσε τη συμφωνία Ford-Tesla την Παρασκευή, αλλά είπε στο CNBC ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα υπαγορεύσει ένα πρότυπο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Δεν πρόκειται να ανακηρύξουμε νικητές και ηττημένους σε σχέση με το πρότυπο που επικρατεί», είπε ο υπουργός. «Η Tesla έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό δίκτυο… Το ότι θα είναι μέρος αυτής της προσπάθειας νομίζω ότι είναι φοβερό νέο».

Η πρόσβαση στους σταθμούς φόρτισης θεωρείται ως ένα από τα κύρια εμπόδια μέχρι στιγμής για την ευρύτερη αποδοχή των ηλεκτρικών οχημάτων, λένε οι αναλυτές.

Ο Farley πρόσθεσε ότι η General Motors και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των φορτιστών EV της Tesla και του συστήματος συνδυασμένης φόρτισης (CCS).

Το CCS είναι ένα ανταγωνιστικό πρότυπο βύσματος φόρτισης για γρήγορη φόρτιση DC.

Η GM δήλωσε την Παρασκευή ότι «τα ανοιχτά δίκτυα φόρτισης και τα πρότυπα είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτραπεί η υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη τη βιομηχανία» και πρόσθεσε ότι έχει συνεργαστεί με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για την ανάπτυξη ενός προτύπου ανοιχτής σύνδεσης στο CCS, «το οποίο πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά καθολική λύση διαθέσιμη σήμερα για γρήγορη φόρτιση».

Από το 2012, η Tesla έχει αναπτύξει τον δικό της φορτιστή οχημάτων υψηλής ταχύτητας, που ονομάζεται Supercharger, ο οποίος μπορεί να προσφέρει αυτονομία έως και 518 χιλιόμετρα σε μόλις 15 λεπτά.

Η Tesla διαθέτει 17.711 τέτοιους φορτιστές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των συνολικών ταχυφορτιστών των ΗΠΑ. Η Ford διαθέτει περίπου 10.000 γρήγορους φορτιστές και η συμφωνία με την Tesla θα οδηγήσει σε «διπλασιασμό της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green