Οι πυρκαγιές είναι συχνές στις δυτικές επαρχίες του Καναδά, αλλά φέτος η ανατολική επαρχία της Νέας Σκωτίας βιώνει μια από τις χειρότερες περιόδους όσον αφορά στις δασικές πυρκαγιές, αναγκάζοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει στρατό την Πέμπτη.

Η επαρχία που βρέχεται από τον Ατλαντικό μετράει ήδη φέτος σχεδόν 200 πυρκαγιές οι οποίες έχουν κάψει περισσότερα από 19.000 εκτάρια και έχουν απομακρύνει από τις εστίες τους περισσότερους από 25.000 ανθρώπους. Όλο το 2022 σημειώθηκαν μόλις 152 πυρκαγιές που έκαψαν 3.390 εκτάρια.

Καναδάς: Εν αναμονή… βροχών για τον έλεγχο δεκάδων δασικών πυρκαγιών [Video]

Σε ολόκληρο τον Καναδά, περίπου 2,7 εκατομμύρια εκτάρια δασικών εκτάσεων έχουν καεί μέχρι στιγμής φέτος, μια επιφάνεια ίση με περισσότερα από πέντε εκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο ομοσπονδιακός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Μπιλ Μπλερ.

Πόσο ασυνήθιστες είναι οι πυρκαγιές στη Νέα Σκωτία;

Η Νέα Σκωτία η οποία βρίσκεται στην ανατολική ακτή του Καναδά έχει κλίμα που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ο οποίος φέρνει υψηλότερη υγρασία και πιο μέτριες θερμοκρασίες από πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Οι πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά τείνουν να είναι πολύ μικρότερες από αυτές στα δυτικά.

Η περιοχή καλύπτεται από αυτό που είναι γνωστό ως «Ακαδιανό Δάσος», το οποίο περιέχει πολλά πλατύφυλλα δέντρα, όπως σακχαρώδεις σφενδάμους, αναμεμειγμένα με αειθαλή όπως κωνοφόρα. Τα πλατύφυλλα δέντρα είναι λιγότερο εύφλεκτα από τα αειθαλή επειδή τα κλαδιά και τα φύλλα τους είναι πιο μακριά από το έδαφος και τα φύλλα τους κρατούν περισσότερη υγρασία.

Το ακαδικό δάσος είναι πολύ λιγότερο επιρρεπές σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές από τα δάση στο δυτικό Καναδά.

Τι προκαλεί τις δασικές πυρκαγιές

Ο Καναδάς που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατέγραψε χαμηλή χιονόπτωση αυτό το χειμώνα, ενώ ακολούθησε μια εξαιρετικά ξηρή άνοιξη. Η πρωτεύουσα της Νέας Σκωτίας, Χάλιφαξ, δέχθηκε μόλις 120 χιλιοστά βροχής μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, περίπου το ένα τρίτο του μέσου όρου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Weather Network, Michael Carter.

Ένας καύσωνας στα τέλη Μαΐου ώθησε τις θερμοκρασίες στο Χάλιφαξ στους 33 βαθμούς Κελσίου, περίπου 10 βαθμούς πάνω από το κανονικό για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Οι περισσότερες από τις πυρκαγιές πιστεύεται ότι προκλήθηκαν κατά λάθος από ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η Έλεν Γουίτμαν, ερευνήτρια στην Καναδική Δασική Υπηρεσία, είπε ότι υπάρχουν επίσης εικασίες ότι τα δέντρα που κόπηκαν κατά τη διάρκεια του τυφώνα Φιόνα, που έπληξε τον Ατλαντικό Καναδά τον Σεπτέμβριο του 2022 ή ξεράθηκαν από προσβολή δασικών παρασίτων, μπορεί να παρέχουν περισσότερα καύσιμη ύλη από τη συνηθισμένη ποσότητα για τις πυρκαγιές. αλλά αυτή η θεωρία απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Τι ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή

Ο Whitman είπε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής σε μία μόνο περίοδο πυρκαγιών, αλλά ο Ατλαντικός Καναδάς ήταν πολύ πιο ζεστός από το συνηθισμένο και οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.

Για τις παράκτιες περιοχές, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να φέρει περισσότερες βροχές, οι οποίες θα μειώσουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, αλλά μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα είναι πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση της υγρασίας από το έδαφος, παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Οι εκτεταμένες ανοιξιάτικες πυρκαγιές σε ολόκληρο τον Καναδά είναι επίσης ασυνήθιστες και η έρευνα δείχνει ότι οι εποχές των πυρκαγιών στη Βόρεια Αμερική γίνονται μεγαλύτερες.

Mε πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green