![Ακίνητα: Πόσες είναι οι αγοραπωλησίες και σε ποια τιμή [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/akinita-1.jpg)
Στο χρηματιστήριο της κτηματαγοράς τα ακίνητα στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Καλλιθέας, του Παλαιού Φαλήρου κάνουν limit up. Στις περιοχές αυτές καταγράφονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων από την αρχή του έτους. Κατοικίες αξίας χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων, ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ αλλάζουν χέρια από τη μια μέρα στην άλλη.
Τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» δείχνουν ότι το ράλι συνεχίζεται στην αγορά των ακινήτων. Οι τιμές των κατοικιών, των επαγγελματικών ακινήτων και των οικοπέδων καταγράφουν ανοδική τροχιά με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει ζωηρό, στα γραφεία των συμβολαιογράφων να υπάρχει έντονη κινητικότητα και η πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ να δέχεται σε καθημερινή βάση πάνω από 1.300 δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.
«Σπίτι μου»: Δυσεύρετα τα ακίνητα που πληρούν τους όρους των επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων
Η εικόνα της αγοράς
Η εικόνα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο πρώτο τετράμηνο του 2023 δείχνει τα εξής:
1.Ο Δήμος Αθηναίων κρατάει τα σκήπτρα στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους άλλαξαν χέρια 1.517 ακίνητα. Το ίδιο διάστημα του 2022 είχαν πραγματοποιηθεί 1.599 μεταβιβάσεις ακινήτων. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία των συμβολαίων που έχουν «φορτωθεί» στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων θα δει ορισμένες περιπτώσεις που κυριολεκτικά βγάζουν μάτι. Οι τιμές αγοράς που αναγράφονται σε ορισμένα συμβόλαια προκαλούν ζάλη.

Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα 83 τ.μ. του 5ου ορόφου στο Κολωνάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1950 αγοράστηκε στην τιμή των 800.000 ευρώ ή 9.639 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ. Δηλαδή, το συγκεκριμένο ακίνητο πουλήθηκε σε τιμή υπερδιπλάσια της αντικειμενικής αξίας. Για ένα άλλο διαμέρισμα επιφάνειας 615,41 τ.μ. στον 7ο όροφο πολυκατοικίας που κατασκευάστηκε το 2003 ο νέος ιδιοκτήτης κατέβαλε το ποσό των 3.269.088 ευρώ για να το αποκτήσει.
Ομως, το ακριβότερο ακίνητο που άλλαξε ιδιοκτήτες στο πρώτο τετράμηνο του έτους είναι μια κατοικία επιφάνειας 429,25 τ.μ. του 1903 και βρίσκεται πίσω από την Ηρώδου Αττικού, του ακριβότερου δρόμου της Αθήνας. Για το συγκεκριμένο ακίνητο η μεταβίβαση του 60% της ψιλής κυριότητας κόστισε 2.603.999 ευρώ, ένα ποσοστό 20% της πλήρους κυριότητας στοίχισε 1.240.000 ευρώ και το 60% της επικαρπίας 1.115.999 ευρώ.
Επίσης μια μονοκατοικία 177,06 τ.μ. με 72,57 τ.μ. βοηθητικούς χώρους στην Πλάκα που κατασκευάστηκε το 2004 αγοράστηκε σύμφωνα με το συμβόλαιο στην τιμή του 1.500.000 ευρώ ή 8.472 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν στην περιοχή η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 4.800 ευρώ.
Το κέντρο της Αθήνας παραμένει ελκυστικό για όσους θέλουν να επενδύσουν στην αγορά κατοικίας με στόχο την εκμετάλλευσή της στη συνέχεια μέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα ποσά που εμφανίζονται ως τιμήματα στα συμβόλαιο δεν είναι τα πραγματικά αλλά είναι εικονικά ή συμβολικά. Για παράδειγμα μεταβίβαση διαμερίσματος 31 τ.μ. με έτος κατασκευής 1969 στο Παγκράτι με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, το συμβόλαιο μεταβίβασης αφορά σε πώληση έναντι 22.000 ευρώ ή 709 ευρώ το τετραγωνικό.
2.Στην πόλη της Θεσσαλονίκης έγιναν 506 αγοραπωλησίες ακινήτων στο πρώτο τετράμηνο του 2023, στον Δήμο Πειραιά έχουν γίνει 219 αγοραπωλησίες ακινήτων ενώ στην Πάτρα άλλαξαν χέρια 159 ακίνητα.
3.Η Καλλιθέα είναι μια από τις περιοχές της Αττικής που προτιμούν οι αγοραστές ακινήτων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν 174 αγοραπωλησίες ακινήτων. Μάλιστα η Καλλιθέα περνά με διαφορά σε μεταβιβάσεις τη Γλυφάδα, την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Παλαιό Φάληρο και τη Νέα Σμύρνη.
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ.
Από αυτόν τον μήνα ενεργοποιούνται νέες ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται να διευκολύνουν τους φορολογουμένους που αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα ή γράφουν στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους με γονική παροχή την ακίνητη περιουσία τους.
Ειδικότερα:
1. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Πριν από τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, και συγκεκριμένα πριν από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου, ο φορολογούμενος θα είναι υποχρεωμένος να επικαιροποιεί τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβιβάζεται στο Περιουσιολόγιο – Ε9 μέχρι και στο επόμενο, της μεταβίβασης, έτος. Μετά την υπογραφή του συμβολαίου και την ανάρτησή του από τον συμβολαιογράφο, θα δημιουργείται αυτόματα, στην εφαρμογή myProperty, μια ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων.
2.Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Από την 1η Ιουνίου 2023 σε κάθε εκποιητική δικαιοπραξία για τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πιστοποιεί μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των πέντε προηγουμένων της μεταβίβασης ετών ή έξι, εάν έχει ήδη εκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, και όχι ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο και ότι έχει ρυθμιστεί ο ΕΝΦΙΑ των υπόλοιπων ακινήτων για τα έτη αυτά, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Επίσης σε κάθε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου με επαχθή αιτία, δηλαδή σε κάθε περίπτωση πώλησης ακινήτου, εφόσον αυτό έχει αποκτηθεί από τον πωλητή με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, δεν απαιτείται πλέον η προσάρτηση στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο του πιστοποιητικού το οποίο πιστοποιεί την ολοσχερή εξόφληση των επιμεριστικά αναλογούντων στο ακίνητο φόρων κληρονομιάς, δωρεάς – γονικής παροχής.
Πηγή: Έντυπη Έκδοση Τα Νέα


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς