Η αγωγή της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) εναντίον της πλατφόρμας Binance του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, στηρίζεται σε 13 βασικά σημεία στα οποία η εταιρεία φέρεται να έχει παραβιάσεις τους κανόνες που διέπουν τις αγορές στις ΗΠΑ.

Bitcoin: Σε χαμηλό 3 μηνών μετά τη μήνυση των ΗΠΑ στη Binance

Τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2022, η ελβετική εταιρεία που ανήκει στον ιδρυτή της Binance Τσανγκπένγκ Ζάο, Sigma Chain φέρεται να εμπλέκεται σε «ξέπλυμα συναλλαγών», καθώς πολλά περισσότερα tokens άλλαζαν χέρια στην Binance.US από ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα.

Αυτή είναι μόνο μία από τις πτυχές στην καταγγελία των 136 σελίδων της SEC, η οποία κατηγορεί τη Binance, τον Ζάο και τη θυγατρική BAM Trading Services με έδρα στις ΗΠΑ ότι παράκαμψαν τους κανόνες παραποιώντας τον όγκο συναλλαγών στην αμερικανική πλατφόρμα -ένα ανταλλακτήριο το οποίο λειτουργούσε αυτόνομα από την μητρική Binance.com.

Η Binance έχει ήδη μηνυθεί από την αμερικανική επιτροπή για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (CFTC) η οποία κατατέθηκε τον περασμένο μήνα και έχει καταστεί αντικείμενο έρευνας από ρυθμιστικές και νομικές αρχές ανά τον κόσμο. Ωστόσο τα 13 βασικά σημεία της αγωγής της SEC προσθέτει νέους ισχυρισμούς. Ένας από αυτούς είναι δυνητικά από τους πιο καταδικαστικούς.

«Αυτές οι τακτικές χειραγώγησης της αγοράς είναι όλα εργαλεία και μηχανισμοί για να δημιουργηθεί η εμφάνιση μιας νόμιμης, προκαλούμενης από την αγορά αύξησης των τιμών, όταν η πραγματικότητα είναι ότι μόνο μερικοί παράγοντες συνεργάζονται μεταξύ τους για να διογκώσουν τεχνητά τις τιμές αυτών των τίτλων», σημειώνει ο Τζον Ριντ Σταρκ, πρώην νομικός της SEC ο οποίος επί του παρόντος διευθύνει τη δική του εταιρεία συμβούλων. «Θέτει υπό αμφισβήτηση όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα».

Η SEC κατηγορεί επίσης τη Binance ότι επέτρεψε παράνομα σε αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται στο Binance.com και ότι συνδύαζε περιουσιακά στοιχεία πελατών μεταξύ των οντοτήτων της στις εντός και εκτός ΗΠΑ. Η Binance.US ισχυρίζεται ότι η καταγγελία της SEC είναι «αβάσιμη», ενώ η Binance.com υποστηρίζει ότι οι προσπάθειές της να καταλήξει σε διευθέτηση με τις ρυθμιστικές αρχές απορρίφθηκαν.

Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το οποίο διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο ημερήσιο όγκο από όσο όλα τα υπόλοιπα κορυφαία κεντρικά χρηματιστήρια μαζί, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών αντιμετωπίζοντας διάφορες καταγγελίες και επιδιώκοντας να αποκτήσει άδειες εκτός ΗΠΑ, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές κάποιων χωρών απέκλειαν τις υπηρεσίες του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της SEC, από τον Ιούνιο του 2018 έως και τον Ιούλιο του 2021, η Binance είχε τουλάχιστον 11,6 δισ. δολάρια σε έσοδα.

«Μαριονέτες»

Εκτός από τη φερόμενη προσέλκυση επενδυτών από τις ΗΠΑ χωρίς τις σωστές άδειες, η Binance κατηγορείται ότι συμμετείχε σε πολλαπλές μη καταχωρημένες προσφορές και πωλήσεις κρυπτονομισμάτων και επενδυτικών σχεδίων. Οι αμερικανικές εταιρείες BAM Trading και BAM Management -στις οποίες ο Ζάο κατέχει επί του παρόντος μερίδιο 81%- φέρονται επίσης να έχουν εξαπατήσει τους επενδυτές σχετικά με την ικανότητά τους να καταγράφουν και να αποτρέπουν τη χειραγώγηση στις συναλλαγές στη Binance.US. Στην πραγματικότητα, η SEC ισχυρίζεται ότι τέτοιου είδους έλεγχοι ήταν «σχεδόν ανύπαρκτοι».

Κληθείς να σχολιάσει μια λίστα κατάταξης με τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης περιουσιακών στοιχείων με κρυπτογράφηση ανά όγκο συναλλαγών τον Απρίλιο του 2019, ο Ζάο δήλωσε: «η αξιοπιστία είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για κάθε ανταλλαγή! Εάν ένα χρηματιστήριο παραποιήσει τους όγκους του, θα του εμπιστευόσασταν τα κεφάλαιά σας;»

Ωστόσο, η BAM Trading και η BAM Management δεν έκαναν τα απαραίτητους ελέγχους για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση στις συναλλαγές στην πλατφόρμα Binance.US κι ενώ ισχυρίζονταν στους επενδυτές ότι έκαναν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι ψευδείς όγκοι τους οποίους ο Ζάο αποδοκίμαζε τον Απρίλιο του 2019.

Κατόπιν επιμονής του Ζάο, η Sigma Chain συμμετείχε στις αγορές στην πλατφόρμα Binance.US από τη στιγμή έναρξης της λειτουργίας της, σύμφωνα με τη SEC, συγκεντρώνοντας δεκάδες λογαριασμούς χρηστών για συναλλαγές. Είχε μεγάλη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο κινούνταν οι όγκοι της πλατφόρμας σε καθημερινή βάση και φέρεται να παραποιούσε τον αναφερόμενο όγκο συναλλαγών της Binance.US «με στρατηγικό μοτίβο που συνέπεσε σε τουλάχιστον τρεις κρίσιμες περιόδους» για τους επενδυτές.

Για παράδειγμα, στις 23 Ιουνίου 2020, συζητώντας τη μείωση του όγκου συναλλαγών από παράγοντες της αγοράς στην πλατφόρμα Binance.US, ο διευθύνων σύμβουλος της BAM A ζήτησε από τον διευθυντή πωλήσεων της BAM Trading να «τραβήξει τα δεδομένα [της Sigma Chain] για να τους καταστήσει επίσης υπεύθυνους . . . θα πρέπει επίσης να είναι συνεπείς -μπορούμε να ζητήσουμε μεγαλύτερο όγκο». Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο διευθυντής πωλήσεων έστειλε μήνυμα στον διευθύνοντα σύμβουλο της BAM A και σε άλλους εργαζόμενους της BAM Trading «αυτά είναι όλα στοιχεία από τη Sigma Chain» και στη συνέχεια ανέφερε 20 αριθμούς λογαριασμού.

Ο Ζάο και τα στελέχη της BAM δεν έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν τον αντίκτυπο της Sigma Chain στην πλατφόρμα παρά το γεγονός ότι γνώριζαν την παρέμβασή της, συμπεραίνει η SEC. Η Sigma Chain συμμετείχε σε συναλλαγές ξεπλύματος κατά την κυκλοφορία τουλάχιστον 65 νέων περιουσιακών στοιχείων με κρυπτογράφηση στην πλατφόρμα Binance.US, ή περίπου κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας τους, σύμφωνα με την αγωγή. Λογαριασμοί που ανήκουν στη Sigma Chain, η οποία έλαβε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια από άλλες οντότητες που ανήκουν στον Ζάο, φέρεται να χρησιμοποίησαν 11 εκατ. δολάρια για να αγοράσουν ένα γιοτ.

Συνολικά, οι υποτιθέμενες δραστηριότητες της Binance χρονολογούνται από το 2018, σύμφωνα με τη SEC, με τους εργαζόμενους της Binance.US να αισθάνονται «εξαπατημένοι και σαν μαριονέτες».

Ως μέρος αυτού του σχεδίου για την αποφυγή της ρυθμιστικής εποπτείας στις ΗΠΑ για τον Ζάο, τη Binance και την πλατφόρμα Binance.com, ο Ζάο και η Binance δημιούργησαν τη BAM Management και τη BAM Trading στις ΗΠΑ και ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι εταιρείες έλεγχαν ανεξάρτητα τη λειτουργία της πλατφόρμας Binance.US. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, ο Ζάο και η Binance συμμετείχαν στη διεύθυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της BAM Trading στις ΗΠΑ και στην παροχή και τη συντήρηση των υπηρεσιών της πλατφόρμας Binance.US. Οι υπάλληλοι της BAM Trading χαρακτηρίσθηκαν στην έρευνα για τη BAM Trading,τον Ζάο και τη Binance ως «εμπόδια» που συχνά εμπόδιζαν τους υπαλλήλους της BAM Trading να κατανοήσουν και να ασκήσουν ελεύθερα τη λειτουργία της πλατφόρμας Binance.US -τόσο πολύ που τον Νοέμβριο του 2020, η τότε διευθύνουσα σύμβουλος της BAM Trading είπε στον οικονομικό διευθυντή της Binance ότι «ολόκληρη η ομάδα της αισθάνεται σαν μαριονέτες και πως έχουν εξαπατηθεί».

Παρομοίως με τους ισχυρισμούς που έχουν ήδη διατυπωθεί στη μήνυση της (CFTC) κατά της Binance και του Ζάο, η SEC ισχυρίζεται ότι το χρηματιστήριο έκανε τακτικά δηλώσεις ότι οι επενδυτές στις ΗΠΑ δεν επιτρέπονταν στο Binance.com ενώ συγχρόνως απέκρυπτε τα ίχνη των μεγαλύτερων πελατών στις ΗΠΑ.

Tai Chi

Οι εργαζόμενοι στη Binance γνώριζαν καλά την παράνομη φύση των δραστηριοτήτων τους και την έλλειψη της κατάλληλης καταγραφής, ισχυρίζεται η SEC. Ένα σχέδιο που επινοήθηκε από εξωτερικό σύμβουλο το 2018 πρότεινε στη Binance να ιδρύσει μια οντότητα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποδιοπομπαίος τράγος για όλες τις επικείμενες ρυθμιστικές ενέργειες που αναμφίβολα θα ακολουθούσαν στις ΗΠΑ και κάπως έτσι προέκυψε η δημιουργία της Binance.US.

Ο Ζάο και η Binance συνειδητοποίησαν ότι λειτουργούσαν την πλατφόρμα Binance.com παραβιάζοντας πολλούς νόμους των ΗΠΑ -μεταξύ άλλων και των ομοσπονδιακών νόμων περί κινητών αξιών- και ότι αυτές οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις εγκυμονούσαν κινδύνους για την εταιρεία.

Όπως παραδέχτηκε ευθαρσώς ο CCO της Binance σε άλλον υπεύθυνο συμμόρφωσης της Binance τον Δεκέμβριο του 2018, «αδερφέ λειτουργούμε ως χρηματιστήριο κινητών αξιών χωρίς άδεια στις ΗΠΑ».

Αυτή η εταιρεία, γνωστή ως Tai Chi, θα ενσωματωνόταν τελικά με την κύρια μητρική εταιρεία Binance έναντι ονομαστικής αμοιβής μόλις θα είχε ολοκληρώσει τον σκοπό της, φέρεται να συνέστησε ο σύμβουλος. Η SEC αναφέρει ότι η Binance κατέληξε να εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του σχεδίου.

Altcoins

Αρκετά κρυπτονομίσματα που διαπραγματεύονται στις πλατφόρμες της Binance αναγνωρίστηκαν από τη SEC ως μη εγγεγραμμένοι τίτλοι. Τα tokens BUSD της Binance -τα οποία εκδόθηκαν από την Paxos Trust- και ομοίως τα BNB χαρακτηρίζονται στην καταγγελία ως παραδείγματα μη εγγεγραμμένης δραστηριότητας της εταιρείας, καθώς και το προϊόν BNB Vault και η υπηρεσία Simple Earn.

Η λίστα με τα tokens περιλαμβάνει το SOL της Solana, ένα κρυπτονόμισμα που κάποτε προτιμούσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, του οποίου η πλατφόρμα κατέρρευσε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Άλλα tokens που έχει στοχοποιήσει η SEC είναι το ADA της Cardano, το MATIC της Polygon, το FIL της Filecoin και το ALGO της Algorand. Οι ισχυρισμοί ότι αυτά τα tokens προσφέρθηκαν και πωλήθηκαν ως τίτλοι θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες επιπτώσεις σε άλλα χρηματιστήρια που τα προσφέρουν ως τέτοια στις ΗΠΑ.

Μέσα τον Ιούνιο, η SEC ότι δεν βρίσκονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία με κρυπτογράφηση που διαπραγματεύονται επί του παρόντος στη Binance.US υπό την αποκλειστική φύλαξη και τον έλεγχο του προσωπικού της μητρικής BAM Trading με έδρα στις ΗΠΑ.

«Το Binance είναι μακράν το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο, και επομένως οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του έχει σημαίνουσα σημασία», δηλώνει ο Riyad Carey, αναλυτής ερευνών στην εταιρεία για τα κρυπτονομίσματα Kaiko. «Αν και θα χρειαστεί χρόνος για να πραγματοποιηθεί αυτή η καταγγελία, είναι μια από τις πιο σημαντικές ρυθμιστικές ενέργειες των τελευταίων ετών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα