Ηττα

Η πρώτη «τριπλέτα» υποψηφιοτήτων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν πήγε καλά. Ούτε στις Σέρρες, ούτε στα Δωδεκάνησα. Γι΄ αυτό κι ο ίδιος επέλεξε την Α΄ Πειραιώς, βγάζοντας εκτός Βουλής τον κ. Θεόδωρο Δρίτσα.

Αλλιώς

Αν λοιπόν στις προηγούμενες εκλογές οι δύο από τις τρεις περιφέρειες επελέγησαν για να σηματοδοτήσει τις ευθύνες του κ. Κώστα Καραμανλή, στις Σέρρες και την τιμή στην μνήμη του Νεκτάριου Σαντορινιού, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η τριπλή υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος έχει διαφορετική νοηματοδότηση. Η μόνη κοινή περιφέρεια στις δύο αναμετρήσεις είναι η Α΄Πειραιώς.

Ο κ. Θ. Δρίτσας

Οι πληροφορίες μου λένε πως ο κ. Δρίτσας μάλλον έχει ολοκληρώσει τον κοινοβουλευτικό του βίο. Ο πρόεδρος του κόμματος επιλέγει τον Πειραιά ως την εκλογική του περιφέρεια.

Ο κ. Γ. Δραγασάκης

Ο Δυτικός Τομέας της Β΄ Αθηνών επελέγη για να κινητοποιήσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κόμματος και να περιορίσει την απώλεια των 17 μονάδων των προηγούμενων εκλογών. Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα βρίσκεται στα έδρανα της επόμενης Βουλής. Παραμένει δραστήριος με το ινστιτούτο ΕΝΑ, παρά την ηλικία του.

Ο κ. Ανδ. Ξανθός

Η εκλογική περιφέρεια του Ρεθύμνου έχει ιδιαίτερο – και μετεκλογικό – ενδιαφέρον. Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, όπως είναι γνωστό όχι μόνο δεν εξελέγη, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχασε την έδρα του – είναι διεδρική περιφέρεια – από το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ και την κέρδισε ο κ. Εμμανουήλ Χνάρης. Στόχος εν προκειμένω είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κερδίσει την έδρα.

«Ομπρέλα»

Σε δεύτερο επίπεδο και μετά από αρκετές συζητήσεις που έχουν γίνει – εσωκομματικά – με την «Ομπρέλα», η οποία είχε πάρα πολλές απώλειες στις τελευταίες εκλογές, δίνει «χείρα βοηθείας» στην εσωκομματική αντιπολίτευση για τα μελλούμενα. Να σημειώσω μάλιστα πως ο κ. Ξανθός φέρεται και ως ο – δυνάμει – επικεφαλής της συγκεκριμένης τάσης.

Ελπίδες

Επίσης μου λένε πως στην Κρήτη παρατηρείται μία τάση επιστροφής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που χάθηκαν στις προηγούμενες εκλογές. Ενώ εκτιμούν ότι θα έχουν εισροές, προεξοφλούν ότι θα υπάρχουν και απώλειες, μόνο που θεωρούν ότι θα είναι μικρές. Θα δούμε πόσο ασφαλείς είναι οι προβλέψεις το βράδυ της 25ης Ιουνίου….

Αντιπαράθεση

Θα παρακολουθήσατε την αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην υπουργού Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσου και του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Παναγιώτη Δουδωνή. Ο πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο για λαϊκισμό σχετικά με το θέμα της φορολογία – «θα φορολογήσουμε με 15% κέρδη άνω των 100.000 ευρώ» – σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Αν η Οξφόρδη κάνει τέτοιο λαικισμό, τότε τι να πει η Κουμουνδούρου;».

Ο κ. Α. Σκέρτσος

Η σημειολογία όμως των προσώπων έχει την σημασία της στους καιρούς που ζούμε. Ο κ. Σκέρτσος σταδιοδρόμησε στο Πα.Σό.Κ. και εν συνεχεία βρέθηκε στον κύκλο των εμπίστων του – εν αναμονή πρωθυπουργού – κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τοποθετήθηκε porte parole ως προερχόμενος από την κεντροαριστερά για να «εμποδίσει» την έξοδο των πρώην ψηφοφόρων του Πα.Σό.Κ. προς την «ιστορική τους κοίτη».

Ο κ. Π. Δουδωνής

Ο κ. Δουδωνής προερχόμενος από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, κάτι σαν «σινιάλο» για τον «επαναπατρισμό» των πρώην πασόκων.

Τ.Ι.Ν.Α.

Η αντιστροφή των ρόλων στην εποχή μας δεν προκαλεί εντύπωση. Στο πλαίσιο της Τ.Ι.Ν.Α. όλα αυτά είναι κανονικότητα. Τι σημαίνει Τ.Ι.Ν.Α.; There is not alternative. Ετσι την έχουν αποκαλέσει οι αριστεροί επικριτές του την κυριαρχία του μονοδιάστατου νεοφιλελευθερισμού. Καλή τύχη!

Το ρεύμα

Η τρέχουσα χρονιά αναμένεται να είναι καθοριστική για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ελάχιστων μεγάλων και ενεργοβόρων εργοστασίων της χώρας.

Όπως έχετε ενημερωθεί τόσο από τη στήλη όσο και από τον ot.gr, από το τέλος της περασμένης χρονιάς σταδιακά λήγουν οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος που είχαν με τη ΔΕΗ.

Βιοχάλκο

Για τη Βιοχάλκο βρέθηκε η φόρμουλα και έχει συμφωνήσει ένα πολυετές συμβόλαιο (10 χρόνια) παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά με τη σύναψη σχετικού PPA, το οποίο θα εκπροσωπεί ο ΗΡΩΝ.

Σύντομα ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλες βιομηχανίες, ενώ ήδη από πέρυσι τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ ηλεκτροδοτούνται από τη θυγατρική τους την Elpedison.

Το «Αλουμίνιον της Ελλάδος»

Το επόμενο μεγάλο εργοστάσιο που θα χρειαστεί να αλλάξει πάροχο ενέργειας είναι το «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Φέτος λήγει η σύμβαση που είχε με τη ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι από τους μεγαλύτερους, αν όχι ίσως και ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Η λύση

Το «Αλουμίνιον της Ελλάδος» ανήκει στη Mytilineos. Και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων – την περασμένη Πέμπτη – ρωτήθηκε από αναλυτή για τα πλάνα της εταιρείας προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της συγκεκριμένης βιομηχανίας στα Άσπρα Σπίτια.

Αλλες πηγές

Ο κ. Μυτιληναίος, επανέλαβε πως η εταιρεία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ηλεκτροδοτεί πλέον το εργοστάσιο από άλλες πηγές ενέργειας.

Μάλιστα τόσο η νέα μονάδα των 826 MW που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία όσο και ΑΠΕ θα είναι σε θέση να δώσουν το ρεύμα που χρειάζεται το εργοστάσιο. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στους αναλυτές και μετόχους, ενώ δεν απέκλεισε στο καλάθι με το ενεργειακό μίγμα που ετοιμάζει η Mytilineos για το «Αλουμίνιον της Ελλάδος», ποσοστό της τάξης του 10% με 20% να προέρχεται και πάλι από τη ΔΕΗ.

Όλα αυτά βέβαια από το 2024, αλλά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Έχω βάσιμες ελπίδες πως θα επιτευχθεί μία νέα συνεργασία με τη ΔΕΗ…».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories