Επτά ή οκτώ;

Κι ενώ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν διακυβεύεται ούτε η πρώτη θέση, ούτε και η αυτοδυναμία – τα έχει και τα δύο κατοχυρωμένα η Νέα Δημοκρατία, ενώ αντιθέτως , ζητούμενο παραμένει το κοινοβουλευτικό εύρος της αυτοδυναμίας. Δηλαδή με πόσες έδρες θα είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία. Η Βουλή θα είναι επτακομματική – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – ή και οκτακομματική, που είναι ένα θεωρητικό ενδεχόμενο;

Η. Κασιδιάρης

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην ακροδεξιά, μετά από αφωνία αρκετών ημερών, ο Ηλίας Κασιδιάρης, όπως είχε ανακοινώσει μετά από την 21η Μαΐου, συμμετέχει σε ένα πανελλαδικό συνδυασμό ανεξάρτητων υποψηφίων, με τον ίδιο υποψήφιο στην Α΄Αθηνών. Θα γίνει δεκτός από το τμήμα Α1 του Αρείου Πάγου;

Απορριπτέα;

Ηδη το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κατέθεσε υπόμνημα στο ανώτατο δικαστήριο για να μην γίνει αποδεκτή η αίτηση του εγκλείστου στις φυλακές του Δομοκού. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι να μην επιτραπεί η συμμετοχή του νέου συνδυασμού στις εκλογές.

Κι αν…

Αν όμως επιτραπεί, τότε θα ανακατευθεί η τράπουλα στον χώρο της ακροδεξιάς. Και η Νίκη του κ. Δημήτρη Νατσιού θα πιεστεί και η Ελληνική Λύση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου θα έχει πρόβλημα, αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου – στην οποία κατευθύνεται ένα μέρος της ακροδεξιάς ψήφου –  θα έχει απώλειες στα – δημοσκοπικά – ποσοστά της. Και ο Πατριωτικός Συνασπισμός του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου δεν αναμένεται να έχει καλύτερη τύχη.

Την Πέμπτη

Και δεν είναι σαφές πόσα από τα πρώτα τρία κόμματα, που φιλοδοξούν εγκύρως την είσοδο τους στη Βουλή,  θα καταφέρουν να υπερβούν το 3%. Υπομονή όμως ως την προσεχή Πέμπτη που θα γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Αρειο Πάγο – σήμερα το βράδυ λήγει η υποβολή των συνδυασμών στο Α1 τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου.

Απροσδιορίστου

Η έκπληξη πάντως – εκτός από τη Νίκη – είναι η Πλεύση Ελευθερίας της πρώην προέδρου της Βουλής, η οποία, συν τω χρόνω, δύσκολα μπορεί να καταταγεί στο αριστερό ή δεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για επιλογή της. Διότι κατ΄αυτό τον τρόπο, το κόμμα της έχει γίνει πιο πολυσυλλεκτικό.

Πέμπτο;

Κερδίζει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της αριστεράς, αλλά και και με τον «εθνικο – πατριωτικό» της λόγο, αποσπά ψήφους και από την ακροδεξιά. Ετσι κατόρθωσε να βρίσκεται – στην εκτίμηση της Metron Analysis – στο 4,8%. Στην υψηλότερη θέση απ΄όλα τα μικρά κόμματα και αμέσως μετά από το ΚΚΕ!

Ο Γιάνης;

Το ΜΕΡΑ25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, πέρασε αρκετές ημέρες μέχρι να αποδεχθεί το σοκ της 21ης Μαΐου, αλλά διαπιστώνω μία ενδιαφέρουσα κινητικότητα σε ένα ορισμένο τμήμα της αριστεράς για να στηριχθεί. Αν και τα όρια της δυναμικής του είναι – πλέον – περιορισμένα, δεν θεωρώ απίθανη την έκπληξη. Υπενθυμίζω ότι στις τελευταίες εκλογές πήρε το 2,6%.

————————————-

Tο 2

Εκτός από τα μικρά κόμματα, ένθεν κακείθεν του κέντρου, το δεύτερο κεντρικό ζήτημα, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι άνω ή κάτω του 20%. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – αυτό το status δεν αμφισβητείται – καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για την ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού, όχι μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και περιφερειακά.

Πείσμα;

Στόχος είναι η ηττοπάθεια να μετατραπεί σε πείσμα. Σε άλλες περιπτώσεις επιτυγχάνεται, σε άλλες η ηττοπάθεια μετατρέπεται σε παραλυσία. Εντέλει ελπίζουν ότι το σοκ του 41% θα καταφέρει να κάνει αυτό που οι ίδιοι δεν έχουν κατορθώσει. Να ενεργοποιήσει ορισμένα αντιδεξιά αντανακλαστικά.

«Διορθώσεις»

Επίσης να σας πως ότι σήμερα θα ξέρουμε αν ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα κάνει «διορθωτικές» παρεμβάσεις σε ορισμένα ψηφοδέλτια. Με πιο επίφοβη την κυρία Θεανώ Φωτίου, την οποία αρκετοί σύντροφοι της την τοποθετούν δίπλα στον κ. Γιώργος Κατρούγκαλο, ως προς το μέγεθος των ευθυνών της ήττας της 21ης Μαΐου. Η θέση του κ. Τσίπρα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι γνωρίζονται από την εποχή που ο ίδιος ήταν φοιτητής του Πολυτεχνείου και η ίδια καθηγήτρια….

———————————-

H ασφαλιστική αγορά

Πριν από περίπου 19 χρόνια ξεκινούσε ένας μεγάλος κύκλος συγκέντρωσης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Πλειάδα μικρών εταιρειών που δεν πληρούσαν τα κριτήρια φερεγγυότητας έκλειναν με αποφάσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ μετά το 2007 οπότε και ο κλάδος είχε σε μεγάλο βαθμό εκκαθαριστεί, ξεκίνησε ένα κύμα εξαγορών όσων ελληνικών ασφαλιστικών είχαν απομείνει από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους. Κι η εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς πέρασε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη

Η μοναδική ελληνική ασφαλιστική εταιρεία που κατάφερε να πορευτεί στη διάρκεια αυτών των σχεδόν 20 ετών ήταν η Ευρωπαϊκή Πίστη με επικεφαλής – και εκ των βασικών μετόχων – τον κ. Χρήστο Γεωργακόπουλο. Εταιρεία νοικοκυρεμένη με σημαντικό μερίδιο στον κλάδο ασφάλισης των οχημάτων. Κι αυτό δεν πέρναγε απαρατήρητο από τους πολυεθνικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η Allianz

Η γερμανική Allianz, ίσως η μακροβιότερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ευρώπη, τον Φεβρουάριο του 2022, προχώρησε στην εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης με ένα τίμημα 207 εκατ. ευρώ.

Πλέον, δεν υφίσταται καμία ελληνική ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα μας με τους πολυεθνικούς ομίλους να κυριαρχούν κατά κράτος.

Η ενοποίηση

Την 1η Ιουνίου του 2023, πριν από λίγες ημέρες δηλαδή, ανακοινώθηκε κι επίσημα η νομική ενοποίηση των Allianz – Ευρωπαϊκής Πίστης.

Όπως πληροφορούμαι, τα στελέχη των δύο επιχειρήσεων έχουν αξιολογηθεί και σταδιακά ορίζονται οι νέες θέσεις τους. Απομένει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάρτιση του νέου οργανογράμματος το οποίο εντός του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο.

Τον επόμενο χρόνο, το 2024, αναμένεται το νέο κοινό εμπορικό brand των δύο εταιρειών αλλά και να ολοκληρωθεί η ενοποίηση της εμπορικής δομής.

Σύμφωνα με όσα μαθαίνω, μετά τα στελέχη σειρά για αξιολόγηση παίρνει το προσωπικό, οι απλοί εργαζόμενοι των δύο εταιρειών οι οποίοι ανέρχονται στους περίπου 400. Και η αγωνία τους είναι μεγάλη ως προς την επόμενη ημέρα…

Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος

Διευθύνων σύμβουλος του ενοποιημένου ομίλου παραμένει ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο οποίος την 1η Ιουνίου (ημέρα της νομικής ενοποίησης των δύο ομίλων) περιγράφοντας συνολικά το «όραμα» της διοίκησης, έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων ως προς την τύχη και το μέλλον των εργαζόμενων: «Το όραμα μας είναι να εξασφαλίζουμε στους εργαζομένους μας και ειδικότερα στα δίκτυα διανομής, συνθήκες ασφάλειας, ανεμπόδιστων προοπτικών εξέλιξης, ανθρώπινο περιβάλλον εργασίας και δίκαιη ανταμοιβή της προσφοράς τους»

Πάντως αυτό που έχω εγώ να παρατηρήσω είναι πως σπάνια πολύ σπάνια μία εξαγορά και στη συνέχεια μία ενοποίηση ολοκληρώνεται χωρίς μείωση του προσωπικού.

Λέτε η εν λόγω εταιρεία να είναι η εξαίρεση;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories