Ανταγωνισμός

Πιστεύετε ότι στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι όλα υπέροχα και πανηγυρικά; Σας πληροφορώ πώς δεν είναι καθόλου έτσι! Σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες υπάρχει πολύ σκληρός ανταγωνισμός υποψηφίων για μια θέση στον … ήλιο της Βουλής.

Τρικλοποδιές

Μαθαίνω επί παραδείγματι ότι σε περιφέρεια πολύ κοντά στην Αττική ο δεύτερος – πλέον της λίστας, για να μην ξεχνιόμαστε! – που εξελέγη βουλευτής βάζει τρικλοποδιές ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα, για να μην πάρει παραπάνω σταυρούς και εκλεγεί κι ένας τρίτος και καταϊδρωμένος ο οποίος δεν του είναι και τόσο συμπαθής!

Ναπολέων

Ενώ ο πρώτος λέγεται ότι ήδη απέκτησε κάτι σαν το «ναπολεόντειο σύνδρομο». Κι ο λόγος; Πήρε τους περισσότερους σταυρούς στις 21 Μαίου. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες….

Σενάρια

Σας έγραφα πριν από λίγες μέρες για τα… υπουργικά κοστούμια που ήδη ράβουν ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας – και ειδικά εκείνα που διέπρεψαν στις προηγούμενες κάλπες. Κι οι φήμες για την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου μετά από τις … 25 Ιουνίου – αν και έχουμε ακόμη «άδειες κάλπες» όπως αναφέρει συχνά – πυκνά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – δίνουν και παίρνουν! Λένε π.χ. ότι θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές σε κορυφαία υπουργεία κι ότι θα αποκλειστούν ηχηρά ονόματα από τη νέα κυβέρνηση.

Ονόματα

Κυκλοφορεί πως θα υπουργοποιηθούν και ορισμένοι από τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως οι κυρίες Ειρήνη Αγαπηδάκη και Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, αλλά και ο αξιόλογος κ. Γιώργος Σταμάτης. Επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στην φημολογία των ημερών έχουν οι κκ Νίκος Δένδιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Τάκης Θεοδωρικάκος. Φιλοδοξίες είναι αυτές που δύσκολα ελέγχονται….

Πανίσχυρος

Ας δούμε όμως κατ΄ αρχήν τι θα «βγάλουν» οι κάλπες. Ετσι κι αλλιώς ένας πανίσχυρος πρωθυπουργός ασφαλώς και έχει λυμένα τα χέρια του για να κάνει αλλαγές που ο ίδιος θεωρεί αναγκαίες, χωρίς φυσικά κανείς να μπορεί να τον αμφισβητήσει!

Ιδια

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες στο κεντρικό δελτίο του Mega Channel ο κ. Στράτος Φαναράς της Metron Analysis. Αποτυπώνει την πολιτική κατάσταση λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Δηλαδή όταν η ΝΔ μοιάζει πανίσχυρη, ο ΣΥΡΙΖΑ σοκαρισμένος και το ΠΑΣΟΚ γεμάτο ελπίδα.

Πρόθεση

Ετσι λοιπόν στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 35,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει νέα «βουτιά» στο 16,7% και τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 19,1 μονάδες. Το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 10,2%, χωρίς όμως τη δυναμική για να φτάσει ή και να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για την εκτίμηση ψήφου; Εκεί η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το ποσοστό που πήρε στις τελευταίες εκλογές και φτάνει το 41%, στο 19,1% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από 20,1% και στο 11,7% το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ.

Αλλαγές;

Τα ποσοστά βεβαίως μπορούν να αλλάξουν, απέχουμε περισσότερες από τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Η μάχη φυσικά δεν γίνεται για την πρωτιά. Αυτή είναι δεδομένη. Στις νέες εκλογές θα κριθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα έχει πρώτο ψηφίο στο ποσοστό του τον αριθμό 2. Αν δεν το πετύχει και αυτό, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες….

Στους 160

Το πιο ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι με τέτοιο ποσοστό η Νέα Δημοκρατία κερδίζει περισσότερους από 160 βουλευτές. Και ο λόγος; Ότι δύο ακόμη κόμματα θα μπουν στη Βουλή, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη. Και μειώνεται το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

Δύο νέοι;

Η Νίκη, το κόμμα του κ. Δημήτρη Νατσιού, παρά τις παντοειδείς πιέσεις που υφίσταται, συνεχίζει να ανθίσταται. Η Metron Alalysis στην πρόθεση ψήφου του δίνει 3,3% και στην εκτίμηση 3,8% και η Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου παίρνει 4,2% στην πρόθεση και 4,8% στην εκτίμηση. Δηλαδή η Βουλή φαίνεται να γίνεται επτακομματική!

Κινητικότητα

Όμως στο χώρο της ακροδεξιάς υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Όπως ανακοίνωσε ο Πατρωτικός Συνασπισμός με επικεφαλής τον κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου απευθύνθηκε τρεις φορές στον κ. Νατσιό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ενώ ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης δεν του έδινε ούτε μία έδρα, αν τελικώς συνασπίζονταν. Επίσης να σημειώσω ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών παρατηρείται μία αφωνία από το κόμμα Ελληνες του κ. Ηλία Κασιδιάρη, η οποία με παραπέμπει σε αμηχανία επιλογών.

Πριμοδότηση;

Ο μη ακροδεξιός, αλλά με ισχυρό «εθνικό λόγο» κ. Δημήτρης Καζάκης, επικεφαλής της Συμμαχίας Ανατροπής, που απέσπασε το 0,90% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στις νέες και καλεί τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ο σχηματισμός αυτός φέρεται να είναι πιο «συμβατός» με το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Αλεξανδρούπολη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανάπτυξη του πρώτου FSRU του κοινοπρακτικού σχήματος Gastrade, υπεράκτια της Αλεξανδρούπολης.

Η συγκεκριμένη υποδομή όταν κατασκευαστεί και λειτουργήσει αναμένεται να δώσει τεράστια ενεργειακή ανάσα στις βαλκανικές χώρες, οι οποίες ήταν εξαρτημένες από τη ρωσική ενέργεια. Ουσιαστικά ανοίγει μία νέα πύλη εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Δίκτυο

Το LNG θα φτάνει με πλοία στο FSRU και το συγκεκριμένο πλωτό δεξαμενόπλοιο θα υποδέχεται τις ποσότητες τις οποίες στη συνέχεια θα αεριοποιεί και με ένα αγωγό συνολικού μήκους 28 χλμ. (24 χλμ υποθαλάσσια) θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς. Μετά μέσω του αγωγού IGB θα περνά στη Βουλγαρία και από εκεί με διασυνδετήριους αγωγούς θα φτάνει μέχρι και τη Ρουμανία.

Το δεξαμενόπλοιο

Το δεξαμενόπλοιο που θα αποτελέσει την υποδομή υποδοχής LNG και αεριοποίησης του αναμένεται να φτάσει υπεράκτια της Αλεξανδρούπολης περί τα τέλη Νοεμβρίου. Και θα λειτουργήσει στις αρχές του 2024.

Επίσκεψη

Όπως μαθαίνω σήμερα επισκέπτεται την Αλεξανδρούπολη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνης και έχει οργανώσει επίσκεψη στο εργοτάξιο του FSRU με τη συμμετοχή των πρέσβεων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Με τον τρόπο αυτό οι διπλωμάτες των βαλκανικών χωρών θα μπορούν να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους την εικόνα και την πρόοδο των εργασιών.

Το δεύτερο FSRU

Το ενδιαφέρον είναι πως και οι χώρες της Μολδαβίας και της Ουκρανίας ενδιαφέρονται για την πρόσβαση στο LNG. Η Gastrade σχεδιάζει την ανάπτυξη και δεύτερου FSRU, το οποίο μέσω πιθανόν ενός νέου αγωγού με τη Βουλγαρία να είναι σε θέση να μεταφέρει και ποσότητες αερίου και προς τις δύο βορειότερες χώρες.

Βέβαια, η επενδυτική απόφαση θα εξαρτηθεί από το αγοραστικό ενδιαφέρον. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο, το οποίο θα κρίνει και τη βιωσιμότητα του έργου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories