Και επισήμως ανακοινώθηκε πως η Ευρωζώνη – έστω οριακά – πέρασε στην ύφεση. Μετά από την Γερμανία. Στην Ελλάδα η ανάπτυξη έχει αρχίσει να «κοντανασαίνει». Ο πληθωρισμός – εγχωρίως – δείχνει καθοδικές τάσεις, αλλά ο «πληθωρισμός των τροφίμων» κινείται στα υψηλά. Οπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ετοιμάζεται και νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Βαθμίδα

Και το μέλλον – τουλάχιστον το προσεχές – δεν προδιαγράφεται ρόδινο! Μέσα σ΄αυτό το – μάλλον – ζοφερό περιβάλλον έχει αρχίσει και αναπτύσσεται μία «χρηματιστηριακή ευφορία» που θυμίζει κάτι από τα παλιά. Σε ένα βαθμό δικαιολογημένη, λόγω της επικείμενης απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας. Τον Ιούλιο ή κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο.  Κι όλα αυτά ενώ από απομένουν 16 ημέρες από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

——————————————————

Αυτοδυναμία

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της χαμηλής αυτοδυναμίας. Κι αρχίζει να «ανεβάζει ταχύτητα». Στην αρχή ήταν η διαρροή για τρίτες εκλογές τον Αύγουστο στην περίπτωση των 149 εδρών. Μετά βγήκε ο – εν αναμονή πρωθυπουργός – κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το είπε ευθέως και κατηγορηματικά. Και χθες ο εκπρόσωπος τύπου της Νέα Δημοκρατίας κ. Ακης Σκέρτσος υπονόησε ότι και το ενδεχόμενο των 151 εδρών μπορεί να οδηγήσει σε τρίτες εκλογές – κάνοντας λόγο για αδύναμη, αλλά και ισχυρή αυτοδυναμία με 160 έδρες και άνω. Δεν γνωρίζω αν τελικώς το ενδεχόμενο του Αυγούστου θα τρομοκρατήσει έτι περαιτέρω τους ψηφοφόρους.

—————————————————

Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου

Προς το παρόν πάντως το ενδιαφέρον του … «φιλοθεάμονος κοινού» έχει προκαλέσει πρωτίστως η είσοδος στη Βουλή του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. Πρόκειται για ένα one woman show, που κατά την ίδια δεν ανήκει ούτε στην Δεξιά, ούτε στην Αριστερά, αλλά Μπροστά.

Κι άλλος

Βέβαια το συγκεκριμένο σύνθημα το πήρε το μάτι μου και στην ιστοσελίδα του κόμματος «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού. Δεν γνωρίζω όμως – για να πω την «μαύρη αλήθεια» – ποιός το υιοθέτησε πρώτος.

Πολυσυλλεκτικότητα

Αν και ένα από τα χαρακτηριστικά του κόμματος της κυρίας Κωνσταντοπούλου είναι η πολυσυλλεκτικότητα. Από την άκρα δεξιά ως και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ολο και και κάτι «τσιμπολογάει» ακόμη από τον γεννήτωρα σχηματισμό.

—————————————————————-

Ρούμπος

Πάντως χθες ο κ. Νατσιός έκανε ρούμπο. Τοποθέτησε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος του – και είναι πιθανόν να εκλεγεί, ανάλογα με το ποσοστό του – τον κ. Γεώργιο Αποστολάκη, πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου! Μετά από τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο είναι ο δεύτερος επιφανής του ανωτάτου δικαστηρίου που πολιτεύεται με κόμμα της ακροδεξιάς! Υπάρχουν κι άλλοι;

————————————————-

Χαμένος

Και όπως αναμενόταν φυσικά ο συνδυασμός που συγκροτούταν από ανεξάρτητους υποψηφίους μεταξύ των οποίων «φιγουράριζε» ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης, κόπηκε από τον Άρειο Πάγο. Να θυμίσω ότι η ΝΔ και το Πα.Σό.Κ υπέβαλαν απορριπτικά αιτήματα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

————————————————

Ακροδεξιά

Αλλά δεν θα γλιτώσουμε από τους ακροδεξιούς αφού ο Κασιδιάρης εξέφρασε την υποστήριξή του σε ένα κόμμα που δεν γνωρίζαμε, τους «Σπαρτιάτες». Μην έχετε αμφιβολία για τον πολιτικό του προσανατολισμό. Η ακροδεξιά πολυκατοικία έχει πολλά πατώματα…

——————-

Κομάντο

Παρεμπιπτόντως έχω την εντύπωση ότι ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης – εν είδει κομάντο! – πρόκειται να αντικαταστήσει τον κ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι θα επισκεφτεί αντ΄αυτού την Αθωνική Πολιτεία. Και μάλιστα μετά την ανακοίνωση για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.

Ζέον

Δηλαδή το περιβάλλον δεν θα είναι απλώς ζέον, αλλά υπάρχει πιθανότητα ο κ. Γεωργιάδης να θυμηθεί τους «παίδες εν καμίνω» και δεν γνωρίζω ποιός μπορεί να είναι ο «άγγελος Κυρίου» που θα τον προστατεύσει….

——————————————————————

Υγεία

Εν τω μεταξύ οι τραγικοί θάνατοι λόγω του προβληματικού συστήματος υγείας – το οποίο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση – έχει μετατοπίσει τη συζήτηση από την φορολογία. Με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στην άμυνα.

Ανθρωπιστική!

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά ήλθε η εξαιρετικά … ανθρωπιστική δήλωση του υποψηφίου βουλευτή του κόμματος κ. Σπύρου Πνευματικού να τα κάνει ακόμη καλύτερα! Μιλώντας για την σχέση κόστους – οφέλους στην υγεία.

«Μπαίνει μέσα»

Τι είπε; «Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή». Για να μην «μπαίνει μέσα» βρε αδερφέ το σύστημα….

Καλάθι

Και βρήκε την ευκαιρία η κυρία Αθηνά Λινού, υποψήφια του Βόρειου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να «βάλει καλάθι» λέγοντας «η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας. Η δήλωση αυτή όμως αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία».

Θερμοκρασία

Εχω την εντύπωση ότι έχει αρχίσει και «ζεσταίνεται το παιχνίδι» και σίγουρα δεν οφείλεται στις θερμοκρασίες της εποχής, που έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν….

—————————————————————–

Η Αττική Οδός

Ένα από τα εμβληματικά projects στις παραχωρήσεις είναι αυτό της Αττικής Οδού.

Η σύμβαση των υφιστάμενων παραχωρησιούχων λήγει τον Οκτώβριο του 2024 και το ΤΑΙΠΕΔ έχει εδώ και ενάμιση χρόνο σε εξέλιξη τη διαγωνιστική διαδικασία για τη νέα σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 25 ετών.

Τον αυτοκινητόδρομο των 70 χλμ. κατασκεύασαν, λειτουργούν και συντηρούν οι εταιρείες Άκτωρ Παραχωρήσεις (Ελλάκτωρ), ΕΤΕΘ (Άβαξ) και η γαλλική EGIS Projects.

Οι επενδυτές

Στο διαγωνισμό για τη νέα παραχώρηση συμμετέχουν οκτώ κοινοπρακτικά σχήματα με τα περισσότερα από αυτά να αποτελούνται από ελληνικές και ξένες εταιρείες. Στις τελευταίες εξελίξεις ως προς τη συμμετοχή των επενδυτών αξίζει να αναφερθεί, ότι από το σχήμα των Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ – Ardian, η τελευταία αποχώρησε. Στη θέση της φέρεται να ήρθε η γαλλική Meridiam.

Επίσης λίαν προσφάτως στους υποψήφιους επενδυτές εισήλθε και η Intrakat ως εταίρος της πορτογαλικής BRISA.

Η παράταση

Η αρχική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί στις 29 Μαίου.

Ωστόσο, λόγω των εθνικών εκλογών, αποφασίστηκε νέα ημερομηνία και είναι αυτή της 10ης Ιουλίου.

Άρα ο διαγωνισμός πήγε πίσω για 40 ημέρες.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η αξιολόγηση των προσφορών, το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέες βελτιωμένες προσφορές, να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, να κυρωθεί η νέα σύμβαση, θα διαρκέσουν πολλούς μήνες. Ίσως κι ένα χρόνο από τη στιγμή που θα υποβληθούν οι προσφορές.

Πιέσεις

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες και όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα στον Τύπο, κάποιοι εκ των επενδυτών φέρονται να πιέζουν το ΤΑΙΠΕΔ για νέα παράταση.

Και όχι απλά για μία ολιγοήμερη, αλλά κάποιες πηγές μου αναφέρουν, πως ζητούν να οριστεί νέα ημερομηνία για τον διαγωνισμό το Φθινόπωρο. Ίσως και για τον Οκτώβριο.

Οι δικαιολογίες που ακούγονται από τους ομίλους που θέλουν τον διαγωνισμό να πάει πιο πίσω μάλλον δεν στέκουν… Όπως π.χ. ότι θα ήταν καλύτερο να διεξαχθεί ο διαγωνισμός όταν η χώρα θα έχει πάρει και την επενδυτική βαθμίδα…

Ή κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν προλάβει να δουν καλά – καλά την τελική σύμβαση, όταν σχέδια της έχουν δοθεί εδώ και πολλούς μήνες στους υποψήφιους… Η τελική δόθηκε την 1η Ιουνίου και οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει είναι εύκολο να εντοπιστούν. Γιατί είναι σημειωμένες στο κείμενο!

Τι έχουν να κερδίσουν αυτοί που ζητούν παράταση του διαγωνισμού;

Νομίζω ότι σκέφτεστε αυτό που σκέφτομαι…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories