![Το πρώτο ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με γιγάντια ηλιακά πανιά στη θάλασσα το 2030 [εικόνες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/ploio1.jpg)
Ενα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο μηδενικών εκπομπών με ανασυρόμενα πανιά καλυμμένα με ηλιακούς συλλέκτες, αποκάλυψε ότι θα κατασκευάσει η εταιρεία κρουαζιέρας περιπέτειας Hurtigruten Norway, ενώ εκτίμησε ότι το σκάφος αυτό θα είναι έτοιμο να αποπλεύσει το 2030.
Η εταιρεία διαθέτει σήμερα στόλο οκτώ πλοίων, το καθένα με χωρητικότητα 500 επιβατών, που ταξιδεύουν κατά μήκος της νορβηγικής ακτής από το Όσλο προς τον Αρκτικό Κύκλο. Αν και πρόκειται για μια σχετικά μικρή εταιρεία, η CEO της, Hedda Felin, ελπίζει ότι αυτή η καινοτομία «μπορεί να εμπνεύσει ολόκληρη τη ναυτιλιακή βιομηχανία».
Πράσινη ναυτιλία: Στον άνεμο (ξανα) στρέφονται τα πλοία – Τα σχέδια της εταιρείας Anemoi
Το project, με την ονομασία «Sea Zero», ανακοινώθηκε αρχικά τον Μάρτιο του 2022 και έκτοτε, η Hurtigruten Norway, μαζί με 12 ναυτιλιακούς εταίρους της και το ερευνητικό ινστιτούτο SINTEF με έδρα τη Νορβηγία, διερευνά τεχνολογικές λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη θαλάσσιων ταξιδιών χωρίς εκπομπές.
Ο σχεδιασμός που θα προκύψει θα λειτουργεί κυρίως με μπαταρίες 60 μεγαβάτ που μπορούν να φορτιστούν στο λιμάνι με καθαρή ενέργεια, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 98% του ηλεκτρικού συστήματος της Νορβηγίας. Ο Gerry Larsson-Fedde, SVP των θαλάσσιων επιχειρήσεων της Hurtigruten Norway, ο οποίος είχε την ιδέα ενός πλοίου μηδενικών εκπομπών, εκτιμά ότι οι μπαταρίες θα έχουν εμβέλεια από 300 έως 350 ναυτικά μίλια, που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μετ’ επιστροφής 11 ημερών , μια συστοιχία μπαταριών θα έπρεπε να φορτιστεί περίπου επτά ή οκτώ φορές.

Για να μειωθεί η εξάρτηση από τις μπαταρίες, όταν φυσάει, τρία ανασυρόμενα πανιά – ή «φτερά» – θα σηκωθούν από το κατάστρωμα, φτάνοντας σε μέγιστο ύψος τα 50 μέτρα. Μπορούν να προσαρμοστούν ανεξάρτητα, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα να μειώνονται το ύψος τους ώστε το σκάφος να μπορεί να περνά κάτω από γέφυρες ή να αλλάζουν τη γωνία τους για να «πιάσουν» περισσότερο άνεμο, εξηγεί ο Larsson-Fedde. Προσθέτει ότι τα πανιά θα καλύπτονται από συνολικά 1.500 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών που θα παράγουν ενέργεια για την πλήρωση των μπαταριών κατά την πλεύση.
«Στη Νορβηγία, αν και μπορεί μερικές φορές να είναι σκοτεινά το χειμώνα, έχουμε ακόμα ήλιο στα νότια. Και έχουμε ήλιο όλο το 24ωρο το καλοκαίρι. Θα μας τροφοδοτήσει ο ήλιος του μεσονυκτίου πάνω από οτιδήποτε άλλο», λέει.
Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με 270 καμπίνες για να χωράει 500 επισκέπτες και 99 άτομα πλήρωμα και το βελτιωμένο σχήμα του θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της αντίστασης του αέρα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση της χρήσης ενέργειας. Επί του σκάφους, οι επισκέπτες θα κληθούν να ελαχιστοποιήσουν τις δικές τους επιπτώσεις στο κλίμα μέσω μιας διαδραστικής εφαρμογής για κινητά που παρακολουθεί την προσωπική τους κατανάλωση νερού και ενέργειας.
«Θέλουμε να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν περισσότερο πόση ενέργεια καταναλώνουν περνώντας 10 λεπτά παραπάνω στο ντους ή έχοντας τον κλιματισμό στο τέρμα», λέει ο Larsson-Fedde.
Πιο πράσινη ναυτιλία
Η ναυτιλιακή βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το 3% των παγκόσμιων ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), τον οργανισμό του ΟΗΕ που ρυθμίζει την παγκόσμια ναυτιλία. Το 2018, ο ΙΜΟ εισήγαγε έναν στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της βιομηχανίας τουλάχιστον κατά το ήμισυ έως το 2050.
Αυτό οδήγησε σε ένα νέο κύμα σχεδίων για φιλικά προς το περιβάλλον ιστιοπλοϊκά πλοία, από το υπερατλαντικό αερομεταφορέα Oceanbird και διάφορα φορτηγά πλοία με αναδιπλούμενα πανιά, μέχρι το superyacht Black Pearl της Oceanco και το κρουαζιερόπλοιο Chantiers de Atlanique με πτυσσόμενα συμπαγή πανιά. Αλλά τα περισσότερα από αυτά θα βασίζονται επίσης σε κινητήρες που θα χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Ο Larsson-Fedde σημειώνει ότι ενώ το σχέδιο της Hurtigruten Norway θα έχει έναν εφεδρικό κινητήρα για λόγους ασφαλείας, θα αξιοποιεί πράσινα καύσιμα, όπως αμμωνία, μεθανόλη ή βιοκαύσιμα.
Η Hurtigruten Norway έχει εδώ και καιρό διαφημίσει τη βιώσιμη ναυτιλία. Το 2019, ξεκίνησε το πρώτο υβριδικό κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο με υποστήριξη μπαταρίας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία μετατροπής του υπόλοιπου στόλου της σε υβριδική μπαταρία.
«Εξαρτόμαστε από τον ωκεανό και το περιβάλλον. Αυτό είναι το προϊόν μας: καθαροί ωκεανοί, καθαρά λιμάνια, τοπικοί προμηθευτές», λέει ο Felin. «Θέλουμε να πιέσουμε και να είμαστε ο ηγέτης στη βιωσιμότητα, καθώς πιστεύουμε ότι ο κλάδος μας είναι πολύ αργός και όχι αρκετά φιλόδοξος».
Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Hurtigruten Norway θα δοκιμάσει τις προτεινόμενες τεχνολογίες της πριν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό το 2026 και στοχεύει να ξεκινήσει την παραγωγή στο ναυπηγείο το 2027. Το πρώτο σκάφος πρόκειται να πλεύσει στα νορβηγικά ύδατα το 2030. Μετά από αυτό, η εταιρεία ελπίζει να μετασχηματίσει σταδιακά ολόκληρο το στόλο της σε πλοία μηδενικών εκπομπών.
Με πληροφορίες από CNN


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία