Η πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν ανέλαβε δράση σήμερα Κυριακή αφού εντόπισε 10 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη να παραβιάζουν τον ευαίσθητο εναέριο χώρο στη διάμεση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της ασιατικής χώρας, τέσσερα πολεμικά πλοία της Κίνας πραγματοποίησαν επίσης περιπολίες μάχης.

Γεωπολιτικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ταϊβάν

Στη σύντομη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της νησιωτικής χώρας ανέφερε ότι από τις 14:00 τοπική ώρα την Κυριακή είχε εντοπίσει 24 αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών J-10, J-11, J-16 και Su-30, καθώς και βομβαρδιστικά H-6.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται προς τα πού πέταξαν τα αεροσκάφη, ωστόσο σημειώνεται ότι 10 εξ αυτών διέσχισαν τη διάμεση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν η οποία διαχωρίζει τις δύο χώρες. Η διάμεση γραμμή στο παρελθόν χρησίμευε ως ανεπίσημο φράγμα, με το Πεκίνο όμως να μην το αναγνωρίζει και να το διασχίζει συστηματικά από πέρυσι. Τέσσερα πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού συμμετείχαν επίσης σε «κοινές περιπολίες σε ετοιμότητας μάχης», πρόσθεσε το υπουργείο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι έστειλε τα δικά της μαχητικά και ανέπτυξε πλοία και επίγεια πυραυλικά συστήματα,

Η δραστηριότητα της Κίνας

Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από μια εβδομάδα που η Ταϊβάν αναφέρει έντονη δραστηριότητα από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας. Την περασμένη Πέμπτη, 37 κινεζικά στρατιωτικά πέταξαν πάνω από τη ζώνη αεράμυνας της νησιωτικής χώρας και στη συνέχεια κάποια εξ αυτών συνέχισαν την πορεία τους προς τον δυτικό Ειρηνικό.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Κίνα -η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος-, πραγματοποιεί συχνές αεροπορικές πτήσεις με μαχητικά αεροσκάφη πλησίον του εναέριου χώρου της Ταϊβάν, δίχως όμως τον παραβιάζει. Από τη μεριά της, η κινεζική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιούνται για να προστατεύσουν την κυριαρχία της χώρας και στοχεύουν τη «συμπαιγνία» μεταξύ της Ταϊβάν και των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Ταϊβάν διεθνώς και η μεγαλύτερη προμηθεύτρια της όπλων.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Κίνα πραγματοποίησε πολεμικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν μετά από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ του προέδρου της χώρας Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις της Κίνας και τονίζει ότι μόνο οι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Το Πεκίνο από την άλλη ποτέ δεν αρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν, η οποία προετοιμάζεται για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα