H Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να αντιταχθεί στην εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής που συμμετέχουν στη Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη).

Η Ουρουγουάη ανοίγει την πύλη του MERCOSUR για την Κίνα

«Η Εθνοσυνέλευση στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση: με την παρούσα κατάσταση του κειμένου, δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία Ε.Ε.-Mercosur» δήλωσε ο προσκείμενος στον πρόεδρο Μακρόν βουλευτής Φρέντερικ Ντεσκροζάιγ, ένας εκ των εννέα βουλευτών που συνυπέγραψαν το ψήφισμα, το οποίο δεν είναι μεν δεσμευτικό, αλλά δείχνει τη δυσπιστία των Γάλλων βουλευτών έναντι αυτής της συμφωνίας, ιδίως για το μέλλον της γαλλικής γεωργίας.

Υπογραμμίζεται ότι η Ισπανία, η οποία θα προεδρεύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο εξάμηνο, σκοπεύει να τη φέρει για έγκριση πριν από το τέλος του έτους, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν, σε επίσκεψή της σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, που ξεκίνησε προχθές Δευτέρα, επαίνεσε τα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης συμφωνίας.

Βραζιλία: Η δυσπιστία πρέπει να είναι απούσα από τις σχέσεις Ε.Ε. – Mercosur

Οποιαδήποτε συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες-μέλη της Mercosur (χώρες της Λατινικής Αμερικής) δεν πρέπει να κατευθύνεται από «δυσπιστία», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας  την περασμένη Δευτέρα, επικρίνοντας τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για το περιβάλλον.

«Μεταξύ στρατηγικών εταίρων πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, όχι δυσπιστία και κυρώσεις», συνόψισε ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Mercosur, συμμαχία της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης, κατέληξε σε συμφωνία με την Ε.Ε. το 2019, έπειτα από είκοσι και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων, όμως δεν έχει επικυρωθεί ακόμη, λόγω των ευρωπαϊκών ανησυχιών για την περιβαλλοντική πολιτική του προκατόχου του σημερινού βραζιλιάνου προέδρου, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022).

Οι θέσεις άλλαξαν μετά την επιστροφή στην εξουσία του Λούλα για τρίτη θητεία στην ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής· όμως οι αξιώσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για την περιβαλλοντική προστασία, που περιέχονται σε έγγραφο συμπληρωματικό της συμφωνίας, μείωσαν αισθητά τον ενθουσιασμό της νοτιοαμερικανικής συμμαχίας.

«Εξέθεσα στην πρόεδρο φον ντερ Λάιεν τις ανησυχίες της Βραζιλίας», είπε ο Λούλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια. Το συμπληρωματικό πρωτόκολλο «μεγεθύνει τις υποχρεώσεις της Βραζιλίας» και την εκθέτει σε «κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης», διευκρίνισε.

Ο βραζιλιάνος επέκρινε την ευρωπαϊκή νομοθεσία διότι «μεταβάλει την ισορροπία της συμφωνίας». Νόμος που υιοθετήθηκε τον Απρίλιο απαγορεύει για παράδειγμα την εξαγωγή προϊόντων όπως το κακάο, ο καφές, η ξυλεία και η σόγια από περιοχές όπου αποψιλώθηκαν δάση.

Πρόκειται για διατάξεις που εγείρουν «δυνητικούς περιορισμούς σε αγροτικές και βιομηχανικές εξαγωγές της Βραζιλίας», είπε ο πρόεδρος Λούλα.

Μολαταύτα η κυρία φον ντερ Λάιεν θέλησε να φανεί αισιόδοξη, δηλώνοντας πως η επικύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στα δυο μπλοκ μπορεί να γίνει «ως το τέλος της χρονιάς το αργότερο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή