array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(18) "Financial Industry"
    [1]=>
    string(8) "Business"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(16) "Personal Finance"
}

Μετρά «απουσίες» το ΧΑ, βλέπει τα 50 ευρώ η Metlen, κλείνει την ψαλίδα η Alpha Bank, τι περιμένει η Euronext, deals σε τράπεζες και εστίαση

Δύσκολη η υπέρβαση

Μετρά «απουσίες» το ΧΑ, βλέπει τα 50 ευρώ η Metlen, κλείνει την ψαλίδα η Alpha Bank, τι περιμένει η Euronext, deals σε τράπεζες και εστίαση

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Σε φάση αναδιάταξης παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το timing μάλιστα να θεωρείται ιδανικό.

Πολλά χαρτοφυλάκια λείπουν… καθώς πλησιάζει και ο Δεκαπενταύγουστος, με τους τζίρους ήδη να είναι αισθητά χαμηλότεροι το τελευταίο διήμερο.

Έτσι, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας έκλεισε με απώλειες, καθώς η ενδοσυνεδριακή προσπάθεια των αγοραστών να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος δεν άντεξε μέχρι το τέλος.

Οι πιέσεις εντάθηκαν στο τελευταίο δίωρο και ο δείκτης επέστρεψε να δοκιμάσει τη ζώνη των 2.600 μονάδων.

Η Coca-Cola κράτησε πίσω τον δείκτη

Βέβαια, η πορεία της Coca-Cola HBC αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους για τη χθεσινή εικόνα, με τη μετοχή να δέχεται πιέσεις από την κατοχύρωση κερδών που υπήρξε.

Έβαλε και το «χεράκι» της η BNP Paribas, η οποία είδε μόνο την μεγάλη κίνηση της μετοχής από τις αρχές του 2025, και όχι τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία είχαν οδηγήσει τη διοίκηση σε ανοδική αναθεώρηση του guidance για το 2026.

Ούτε μίλησε φυσικά και για την επέκταση στην Αφρική, κάτι που η αγορά έχει δει.

Όχι τυχαίο λοιπόν το ράλι της μετοχής…

Νέο καύσιμο από τη METLEN

Στα θετικά της ημέρας και η METLEN, η οποία συνέχισε την ανοδική της πορεία, πιο κοντά στα 50 ευρώ, μετά την επιβεβαίωση των προοπτικών της από τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Η μετοχή επέστρεψε σε υψηλά περίπου δέκα μηνών και πλέον βρίσκεται περίπου 55% πάνω από τα χαμηλά του έτους, ενώ παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Μόνο στο διάστημα από 3 έως 7 Αυγούστου απέκτησε, μέσω της Piraeus Securities, 100.000 μετοχές έναντι 4,77 εκατ. ευρώ.

Metlen

Η Alpha Bank «κλείνει την ψαλίδα»

Από την άλλη, θετική έκπληξη για ακόμη μία φορά από την Alpha Bank που έκανε ένα ακόμη ενδοσυνεδριακό rebound.

Η μετοχή βέβαια συνεχίζει να κερδίζει έδαφος και να καλύπτει σταδιακά την απόσταση που για μεγάλο διάστημα τη χώριζε από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Η μετοχή όχι μόνο διατήρησε την ανοδική της φορά, αλλά βρέθηκε εκ νέου σε υψηλά πολλών ετών, με την αγορά να παίρνει επιπλέον στήριξη από τις θετικές εκτιμήσεις της Citi.

Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, η Citi ανέβασε την τιμή-στόχο στα 5,30 ευρώ από 4,70 ευρώ και διατήρησε τη σύσταση Buy.

Το μήνυμα είναι ότι η Alpha Bank δεν αποτελεί πλέον απλώς την «φθηνότερη» επιλογή του κλάδου, αλλά μια τράπεζα που αρχίζει να αποτιμάται περισσότερο με βάση τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της.

Το σήμα Στουρνάρα

Για να μείνω όμως στον κλάδο, δεν πέρασε απαρατήρητο το σήμα προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ότι η Αθήνα βλέπει θετικά νέες συμμετοχές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στη Handelsblatt, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των διασυνοριακών συμμετοχών και συγχωνεύσεων, θεωρώντας ότι μπορούν να συμβάλουν στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς και να περιορίσουν τον κατακερματισμό της.

Στουρνάρας

Η στάση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το ελληνικό banking, μετά από μια μακρά περίοδο εξυγίανσης, δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως αδύναμος κρίκος, αλλά ως πιθανός προορισμός ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Το παράδειγμα της UniCredit στην Alpha Bank είναι άλλωστε χαρακτηριστικό… από το αρχικό 8,97% του 2023, η ιταλική τράπεζα έχει πλέον αυξήσει τη συμμετοχή της κοντά στο 30%, με την επένδυση να έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Ποιος θα είναι ο επόμενος

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να εμφανίζονται ελκυστικές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αποτιμήσεις, παρά την ισχυρή άνοδο των μετοχών τους.

Κάπου εδώ αρχίζει και το ενδιαφέρον για το «ποιος θα είναι ο επόμενος».

Με την Alpha Bank να έχει ήδη αποκτήσει στρατηγικό συνεταίρο στο πρόσωπο της UniCredit, τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται κυρίως προς Πειραιώς και Eurobank.

Η πρώτη προσφέρει ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά και χαμηλότερη αποτίμηση, ενώ η δεύτερη διαθέτει ένα ευρύτερο περιφερειακό αποτύπωμα σε Βουλγαρία και Κύπρο.

Και, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, στο κάδρο δυνητικά βρίσκονται μεγάλοι όμιλοι από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.

Στο τραπέζι μεγάλο deal για την Evergood

Μέχρι βέβαια να δούμε κάποιο τραπεζικό deal, ίσως έχουμε εξελίξεις σε άλλον κλάδο.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κυοφορούμενες συμφωνίες στην ελληνική εστίαση φαίνεται να αφορά την Evergood, τον όμιλο πίσω από τα Goody’s Burger House, Everest, Flocafé, La Pasteria και Jackaroo.

Θυγατρική της Fairfax με παρουσία στον κλάδο εξετάζει την απόκτηση του ομίλου, με τις επαφές όμως να βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Δεν υπάρχει δηλαδή μέχρι στιγμής οικονομική προσφορά ούτε έχει ανοίξει διαδικασία με άλλον υποψήφιο αγοραστή.

Αλλά τις επόμενες ημέρες μπορεί να έχουμε εξελίξεις, καθώς από την πλευρά της Evergood, τη διαδικασία υποστηρίζει η Deloitte.

Το νέο στοίχημα της Euronext και η Αθήνα

Stoxx

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο αλίευσε η στήλη στην τελευταία έκθεση της UBS για τη Euronext.

Ότι οι ιδιώτες επενδυτές επιστρέφουν δυναμικά στις ευρωπαϊκές αγορές.

Και αυτό, για έναν όμιλο όπως η Euronext, σημαίνει πολύ περισσότερα από αυξημένους τζίρους στο ταμπλό.

Περισσότερες συναλλαγές σημαίνουν περισσότερα έσοδα από προμήθειες, αλλά και μεγαλύτερη ζήτηση για market data και υπηρεσίες που συνδέονται με τη διακράτηση και διαχείριση τίτλων.

Είναι μια τάση που, εφόσον συνεχιστεί, μπορεί να αποκτήσει ξεχωριστή σημασία και για το Euronext Athens, καθώς η ελληνική αγορά περνά σταδιακά σε ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό «οικοσύστημα», με στόχο να αυξηθεί η διασύνδεση και η προσβασιμότητά της σε επενδυτές.

Μάλιστα, και η UBS φαίνεται να στηρίζει την ανάλυσή της αρκετά σε αυτή τη δυναμική, κρατώντας την Euronext ως κορυφαία επιλογή της και δίνοντας τιμή-στόχο 190 ευρώ.

Νέα ψηφιακή εποχή για την Επιτροπή Παιγνίων

Σε πιο σύγχρονη ψηφιακή εποχή περνά η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, με τον νέο της ιστότοπο να φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολίτες, πάροχοι και επαγγελματίες της αγοράς ενημερώνονται για το πλαίσιο λειτουργίας των παιγνίων στην Ελλάδα.

Το νέο hgc.gov.gr δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην εύκολη πλοήγηση, την ταχύτερη πρόσβαση στην πληροφορία και τις ψηφιακές υπηρεσίες, συγκεντρώνοντας σε ένα σημείο στοιχεία για την αγορά, το εποπτικό έργο της Επιτροπής, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τους αδειοδοτημένους φορείς και προϊόντα.

Το ενδιαφέρον, πάντως, βρίσκεται και στα εργαλεία που περνούν πλέον περισσότερο στην ψηφιακή καθημερινότητα της αγοράς.

Μέσω της νέας πλατφόρμας μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά καταγγελίες, να γίνονται αναφορές για παράνομο στοιχηματισμό και να κατατίθενται σχέδια εμπορικής επικοινωνίας, ενώ υπάρχουν και εργαλεία για το υπεύθυνο παιχνίδι και την υποστήριξη των παικτών.

Το πρωινό τρέξιμο του Jon Gray

Έχει γίνει πλέον σχεδόν… θεσμός στο LinkedIn το πρωινό τρέξιμο του Jon Gray.

Ο πρόεδρος της Blackstone έχει μετατρέψει τις early morning διαδρομές του σε σταθερό κομμάτι της δημόσιας παρουσίας του, με τα σχετικά βίντεο να συγκεντρώνουν αρκετή προσοχή και να ανοίγουν μια διαφορετική συζήτηση για το πώς ένα κορυφαίο στέλεχος επενδυτικού ομίλου επιλέγει να επικοινωνεί με το κοινό.

Το Business Insider αποφάσισε μάλιστα να τον ακολουθήσει σε μία από αυτές τις διαδρομές, αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα αν πρόκειται για μια αυθεντική πλευρά του Gray ή για μια προσεκτικά σχεδιασμένη μορφή εταιρικής προβολής.

Εενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει πόσο έχει μετακινηθεί το όριο ανάμεσα στην προσωπική εικόνα και την εταιρική επικοινωνία…

OT Originals
Περισσότερα από Inside Stories

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies