Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η κατά βάθος μεγάλη de facto υπεύθυνη και ένοχος για την τραγωδία στη Μεσόγειο όπου εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές έχασαν τη ζωή τους είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και ορισμένες χώρες-μέλη της. Και είναι υπεύθυνη/ ένοχη:
Πρώτον, γιατί απέτυχε παταγωδώς να αναπτύξει γνήσια κοινή μεταναστευτική πολιτική (όπως επιτάσσει η Συνθήκη της Λισαβόνας) με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και ίσης κατανομής βαρών (burden-sharing). Εάν το είχε κάνει (και με νόμιμους διαδρόμους πρόσβασης κλπ.) δεν θα είχαμε αυτήν (και άλλες) ανθρώπινες τραγωδίες.
Δεύτερον, γιατί εκχώρησε ουσιαστικά (outsourscerd) τη διαχείριση των μεταναστευτικών/ προσφυγικών ροών σε ανελεύθερα, αυταρχικά καθεστώτα όπως Τουρκία και Λιβύη και μόλις πρόσφατα σε Τυνησία. Τα οποία εκτός όλων των άλλων εκβιάζουν και την ΕΕ ποικιλοτρόπως.
Τρίτον, γιατί στην ίδια λογική ουσιαστικά «ανέθεσε», επέτρεψε να έχουν ρόλο στη διαχείριση μεταναστευτικών/ προσφυγικών ροών, σε εγκληματικά δίκτυα διακινητών, δουλεμπόρων που αδιαφορούν πλήρως για την ανθρώπινη ζωή.
Τέταρτον, γιατί μετέτρεψε την προσπάθεια για διαμόρφωση μεταναστευτικής/ προσφυγικής πολιτικής στη βάση ανθρωπιστικών αξιών, αλληλεγγύης κ.λπ. σε διαδικασία κατοχύρωσης/ ενίσχυσης της ασφάλειας και προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Οδηγήθηκε έτσι σ’ αυτό που απέρριπτε μετά βδελυγμίας μέχρι σχετικά πρόσφατα: στην «Ευρώπη-φρούριο». (Ακόμη και οι πρόσφατοι κανονισμοί για τις διαδικασίες ασύλου και διαχείρισης ασύλου για τους οποίους υπήρξε συμφωνία στο Συμβούλιο εκεί καταλήγουν). Η μεταναστευτική πολιτική γίνεται ουσιαστικά πολιτική ασφάλειας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έπρεπε να αγνοηθούν και οι πτυχές αυτές.
Πέμπτον, γιατί στην ίδια λογική και λόγω ουσιαστικά της απουσίας της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής αλληλεγγύης προκύπτει το άλλο αδιανόητο για τις αξίες της ΕΕ φαινόμενο: η κατασκευή φρακτών/ τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης – της Ενωσης που ως project αποβλέπει, υποτίθεται, στην κατάλυση τειχών και συνόρων, της Ενωσης που υπήρξε η πρώτη που χαιρέτισε την «Ευρώπη χωρίς τείχη» με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Εκτον, γιατί επιτρέπει τη συνέχιση μιας χαώδους πολιτικής κατάστασης στη Λιβύη και τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων εκμετάλλευσης ανθρώπινων ζωών λόγω ανυπαρξίας αποτελεσματικής κοινής εξωτερικής πολιτικής για την περιοχή και ιδιαίτερα για τη χώρα αυτή.
Και τέλος, γιατί έχει διαβρωθεί πολιτικά από ακροδεξιές απόψεις γύρω από το θέμα της μετανάστευσης τις οποίες μάλιστα τείνει να κανονικοποιήσει!
Αλλά Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι τα όργανα και οι θεσμοί της μόνο. Οι πραγματικοί μεγάλοι ένοχοι για την απουσία της μεταναστευτικής πολιτικής αλληλεγγύης είναι ορισμένα κράτη-μέλη κυρίως από την περιοχή της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.
Ας σταματήσουν επομένως τα κροκοδείλια δάκρυα. Λειτουργούν ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες και στα μακροχρόνια συμφέροντα της Ενωσης.
Ο καθηγητής Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος ΥΠΕΞ, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ και Research Associate LSE. Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του «Ελλάδα: Ορίζοντας 2030. Οι Προκλήσεις Τουρκίας και Ευρώπης»
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.