Ερωτήματα

Κι όπως ήταν αναμενόμενο – λόγω του μεγέθους της τραγωδίας – το ναυάγιο και μεταναστευτικό έχει πλέον κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα των ημερών. Και τα ερωτήματα; Είναι αμείλικτα. Το Λιμενικό έχει ή δεν έχει ευθύνες; Και ποιες είναι; Το ναυαγοσωστικό που διαθέτει για ποιο λόγο δεν το έβγαλε; Μήπως δεν είχε σκοπό την διάσωση; Μήπως σκόπευε να κατευθύνει το αλιευτικό με τους πρόσφυγες προς την Ιταλία;

Μυστικότητα

Η εισαγγελική έρευνα που έχει αρχίσει με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς όλους τους εμπλεκόμενους πρέπει να είναι απολύτως μυστική. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Εν πάση περιπτώσει στις επόμενες ημέρες ελπίζω να γίνουμε σοφότεροι….

«Ανθρωπισμός»

Η προσφυγική εκατόμβη στα ανοιχτά της Πύλου εκτός από θύματα έχει και «θύματα»! Πρόκειται για τον υποψήφιο βουλευτή Ανατολικής Αττικής – και πρώην συνδικαλιστή των αστυνομικών – κ. Σπήλιο Κρικέτο. Σε έναν … «οίστρο ανθρωπισμού» είχε περίπου δηλώσει πως είχαν επιζήσει οι πρόσφυγες, θα έκλεβαν και θα βίαζαν, άρα – λογική κατάληξη της σκέψης του πολιτικού ανδρός – καλώς πνίγηκαν!

«Απώλειες»

Οι αναφορές έγιναν προχθές το απόγευμα στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα. Χθες με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την διαγραφή του. Και – ω του θαύματος – λίγες ώρες αργότερα η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι με απόφαση του γραμματέα της κ. Παύλου Μαρινάκη ο κ. Κρικέτος απομακρύνεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Π. Μαρινάκης

Υπάρχει βέβαια μία μικρή λεπτομέρεια. Τον κ. Κρικέτο τον διέγραψε ο κ. Μαρινάκης, ως γραμματέας του κόμματος. Όχι ο κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρος. Να σας θυμίσω ότι όταν δημιουργήθηκε το θέμα με τον κ. Σπύρο Πνευματικό, επικοινώνησε μαζί του ο κ. Μαρινάκης για να ανασκευάσει τις επίμαχες δηλώσεις του και την επόμενη ημέρα – μετά από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις φυσικά – ανακοινώθηκε ότι τον διέγραψε ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί αυτή η διαφορά;

Εκτός κάδρου

Μήπως έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο – εν αναμονή πρωθυπουργός – έχει βγει έξω από το κάδρο των ημερών του ναυαγίου; Και για ποιο λόγο; Θα τον δούμε βέβαια την Κυριακή στη διακαναλική συνέντευξη. Αλλά ως τότε;


Debate

Σχετικά με το debate σας ενημέρωσα από χθες. Θα το «συναντήσουμε» μετά από … τέσσερα χρόνια. Οσοι έλπιζαν να αποκομίσουν οφέλη ας το ξεχάσουν! Πάμε γι΄ άλλα….

Προγνώσεις

Προιόντος του – προεκλογικού – χρόνου, το ενδιαφέρον περιορίζεται πλέον στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για το οποίο υπάρχουν αντιφατικές εκτιμήσεις. Οι κακές προγνώσεις φαίνεται να υπερισχύουν! Πάντως ο κ. Αλέξης Τσίπρας «παίζει τα ρέστα τους»….

«Σπαρτιάτες»

Επίσης έχει ενδιαφέρον η δυναμική των «Σπαρτιατών» του εγκλείστου στις φυλακές του Δομοκού κ. Ηλία Κασιδιάρη. Πόση θα είναι – θα φανεί τις επόμενες ημέρες – και αν αυτή η δυναμική θα στοιχίσει στην «Ελληνική Λύση» και στη «Νίκη»!

ΜέΡΑ25

Θέλω επίσης να επισημάνω πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αρκετή κινητικότητα για την κοινοβουλευτική σωτηρία του ΜέΡΑ25. Τελευταία κυκλοφορούν και κείμενα με υπογραφές στήριξης. Ολη αυτή η προσπάθεια θα του προσδώσει μία έστω κάποια δυναμική; Θα φανεί….

——————————————————————–

Ημέρα ανέμου

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου.

Και την τιμητική της έχει η αιολική ενέργεια. Την περασμένη λοιπόν Πέμπτη τα social media γέμισαν από αναρτήσεις με φωτογραφίες αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών. Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ είχαν να παρουσιάσουν στους ακολούθους τους σχετικές φωτογραφίες και βίντεο.

Ρεκόρ

Ξεχώρισα μία ανάρτηση της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ήταν μία φωτογραφία με 13 φοιτητές της μπροστά σε ένα αιολικό πάρκο. Και το σχόλιο που τη συνόδευε ανέφερε: «Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα των γυναικών μηχανικών στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Σήμερα (σ.σ. προχθές), 15 Ιουνίου, είναι η παγκόσμια ημέρα ανέμου ενώ πλησιάζει και η διεθνής ημέρα των γυναικών στη μηχανική που είναι στις 23 Ιουνίου. Εδώ στο ΕΜΠ, στο πρόγραμμα EUREC το οποίο αφορά σε εξειδίκευση στην αιολική ενέργεια, φέτος έχουμε καλό λόγο να γιορτάσουμε και τα δύο καθώς έξι από τους 13 φοιτητές είναι γυναίκες!», σημείωνε το ΕΜΠ.

Γυναίκες

Είναι, λοιπόν, σύμφωνα με τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, η πρώτη φορά στα είκοσι χρόνια του προγράμματος EUREC- που σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι γυναίκες. Η γυναικεία συμμετοχή συνήθως ήταν χαμηλή και δεν ξεπερνούσε το 25%.

Φέτος όμως το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανέρχεται στο 46%, κάτι που είναι εντυπωσιακό αν δει κανείς τα τρέχοντα ποσοστά της συνολικής γυναικείας συμμετοχής στον τομέα της αιολικής ενέργειας που φτάνουν μόλις το 21%.

——————————————————-

Τα έργα στη δημόσια υγεία

Ο τομέας της δημόσιας υγείας μπήκε λίαν προσφάτως στην προεκλογική αντιπαράθεση με αφορμή τους θανάτους συμπολιτών μας λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ.

Και εδώ που τα λέμε κέντρα υγείας και νοσοκομεία το σύστημα της πρόληψης στερούνται αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κρίσιμων υποδομών και εξοπλισμού.

Το PPF

Όπως έχετε διαβάσει στη στήλη αλλά και στον ΟΤ, η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αναθέσει στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ την εκπόνηση προκηρύξεων και τη διενέργεια διαγωνισμών για την αναβάθμιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Μεταξύ άλλων έχουν δημοσιευτεί 13 διαγωνισμοί ύψους 53 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών σε 22 νοσοκομεία της χώρας.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Χθες λοιπόν ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης υπέγραψε παρουσία της ομάδας έργου, στο Ηράκλειο με τον Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Νεκτάριο Παπαβασιλείου και τον ανάδοχο, σύμβαση για την αναβάθμιση των υποδομών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Το έργο, με προϋπολογισμό 5,3 εκατ. ευρώ, αφορά στην προσθήκη νέου ορόφου για τη δημιουργία νέας ογκολογικής κλινικής και εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories