Τραγωδία

Και αίφνης – με το πιο τραγικό τρόπο – η Θράκη, το μειονοτικό και το τουρκικό προξενείο έφυγαν από το προσκήνιο. Και με βίαιο τρόπο το μεταναστευτικό, με όρους αρχαίας τραγωδίας, πρόβαλε στο κέντρο του προεκλογικού αφηγήματος των κομμάτων!

Debate;

Σε σημείο μάλιστα που δεν είναι σαφές αν το debate των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί. Μέχρι χθες το βράδυ υπήρχε μία έρπουσα φημολογία περί αναβολής του, αλλά όμως κανένα κόμμα δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα στη διακομματική επιτροπή.

Ολοι;

Είναι γεγονός πάντως πως όλα τα κόμματα, από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο, πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης», επιθυμούν διακαώς την τηλεοπτική αντιπαράθεση. Διότι όλοι ευελπιστούν να αποκομίσουν εκλογικό όφελος – η Νέα Δημοκρατία απλώς την επιθυμεί! Ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα να ζητήσει την αναβολή του;

——————————————————————————

Ακροδεξιά

Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι η πιθανότητα της οκτακομματικής Βουλής είναι ισχυρή! Και ίσως όχι από την πλευρά της Αριστεράς, αλλά από την πλευρά της Ακροδεξιάς!

«Σπαρτιάτες»

Υπάρχουν δύο κόμματα, ένα αριστερό, το ΜέΡΑ25 και ένα ακροδεξιό, οι «Σπαρτιάτες». Το πρώτο έχει απωλέσει την δυναμική του και «παίζει» κάτω από το 2% στην πρόθεση ψήφου, το δεύτερο σε λίγες ημέρες καταγράφει 1,4% και με αναγωγή στο 1,8%. Είναι πιθανόν να μην πει στη Βουλή κανένα από τα δύο. Αλλά αν μπεί ένα από το δύο θα είναι – μάλλον – οι «Σπαρτιάτες!

Έξι ημέρες

Να σημειώσω ότι το εν λόγω κόμμα έγινε γνωστό μόλις το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, όταν το «τουίταρε» ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης, του οποίου ο συνδυασμός, του οποίου ήταν υποψήφιος, δεν εγκρίθηκε από τον Αρειο Πάγο. Πριν από 6 ημέρες!

Δυναμική

Κατά την Pulse στην πρόθεση ψήφου είναι 1,4% και με την αναγωγή είναι 1,8%! Είναι προφανές ότι το ποσοστό αυτό το αποσπά από την «Πλεύση Ελευθερίας», η οποία όμως εν συνεχεία φαίνεται να «εξαυλώνει» το ΜΕΡΑ25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Το ΜέΡΑ25 χάνει περίπου το 1/3 των ψήφων του προς το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Και φυσικά έχει χαθεί ο «Πατριωτικός Συντονισμός» των κκ Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Τρία

Ετσι, λοιπόν, ο κίνδυνος της οκτακομματικής Βουλής, με τρία ακροδεξιά κόμματα έχει επανέλθει! Η «Ελληνική Λύση» του κ. Βελόπουλου, η «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού και οι «Σπαρτιάτες» με αφανή αρχηγό τον έγκλειστο στις φυλακές του Δομοκού κ. Ηλία Κασιδιάρη. Θα είναι πρωτοφανής εξέλιξη για τα μεταπολιτευτικά χρονικά η ύπαρξη τριών ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή.

Ατζέντα

Και επικίνδυνο για το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Διότι – με έναν τρόπο – θα διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα. Και τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας, είναι πιθανόν, να τις καρπούνται αυτά! Δυστυχώς όμως αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί ελληνική παραδοξότητα. Μάλλον ευρωπαική κανονικότητα!

Ευρώπη

Απλώς αναμένεται – και επισήμως το βράδυ της 25ης Ιουνίου – να επιβεβαιωθεί και στην Ελλάδα η δεξιά μετατόπιση του «πολιτικού εκκρεμούς», όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μία ματιά αν ρίξει κανείς πχ στην Ιταλία, την Ισπανία, που έχουν εκλογές τον Ιούλιο ή στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία, όπου το SPD και το AFD «ισοβαθμούν», είναι αρκετή για να κατανοήσει την «φορά του ανέμου».

——————————————————————————

Ο κ. Γ. Περιστέρης

Από τους πλέον έμπειρους και γνώστες της αγοράς ενέργειας θεωρείται ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ. Γιώργος Περιστέρης.

Η εταιρεία εδώ και δύο δεκαετίες, όπως είπε και ο ίδιος στη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, ασχολείται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία που επέλεξε να ανοίξει το δρόμο με επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Τότε μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος ανά τακτά διαστήματα «μας θεωρούσαν γραφικούς…»

Η ενεργειακή κρίση

Η περίοδος της ενεργειακής κρίσης ήρθε και επιβεβαίωσε τις θέσεις του κ. Περιστέρη πως οι ΑΠΕ και οι εγχώριες πηγές ενέργειας μπορούν να καταστήσουν τη χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη.

Ο πρόεδρος της εισηγμένης έθεσε χθες πριν την έναρξη της γενικής συνέλευσης των μετόχων, έξι ερωτήματα για τις καθυστερήσεις στη λήψη των αποφάσεων που θα επιταχύνουν τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Και τις παραθέτουμε:

Ήλιος και άνεμος

Πόσο πραγματικά ειρωνικό είναι μια χώρα σαν τη δική μας με ηλιοφάνεια πάνω από 330 ημέρες τον χρόνο, με πλούσιο αιολικό δυναμικό σε βουνά και θάλασσες και με ένα γεωγραφικό ανάγλυφο που ευνοεί την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών και αντλησιοταμιευτικών έργων, να αντιμάχεται με κάθε τρόπο την 100% καθαρή, εγχώρια και δωρεάν ενέργεια που η φύση της παρέχει και να παραμένει δέσμια εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων;

Δίκτυα και αποθήκευση

Πόσο εξωφρενικό είναι εν έτει 2023, με πλήρως ανεπτυγμένες τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και με μεθόδους όπως η αντλησιοταμίευση που προσφέρει πάνω από 80% εγχώρια προστιθέμενη αξία, οι διαχειριστές των δικτύων να ανησυχούν καθημερινά για την ευστάθεια του δικτύου, επειδή δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να αξιοποιείται η περίσσεια ενέργειας όταν χρειάζεται;

Θεωρίες συνωμοσίας

Πόσο υποκριτικό είναι να δίνονται μάχες χαρακωμάτων με δολιοφθορές ανεμολογικών ιστών, με πρωτοβουλίες που επιζητούν την καθολική απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές, ακόμα και με τη δαιμονοποίηση επενδυτών και έργων και την ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας;

Περιβαλλοντική καταστροφή

Εκφράζονται φόβοι για τις ανεμογεννήτριες – που στην τελική όταν επιτελέσουν το σκοπό τους απλά απομακρύνονται χωρίς καμία επίπτωση – ενόσω οι αιγιαλοί καταλαμβάνονται από πλήθος αυθαίρετων κατασκευών και τα βουνά και τα ρέματα υφίστανται μη αναστρέψιμες και καταστροφικές παρεμβάσεις, που οδηγούν συχνά και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

ΑΠΕ και τοπικές κοινωνίες

Πόσοι συμπολίτες μας ξέρουν ότι όλα τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιστρέφουν 3% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους στους δήμους και στις κοινότητες που βρίσκονται;

Αιολικά και επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος

Πόσοι καταναλωτές γνωρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα – πέραν του γεγονότος ότι είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας – είναι παράλληλα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και πως οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι – εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα – θα είχαν πληρώσει τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 4 δισ. ευρώ περισσότερα για το ρεύμα τους;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories