Το μειονοτικό και το Τούρκικο προξενείο, αίφνης, βρέθηκαν στο προεκλογικό προσκήνιο. Κι όχι μόνο. Το κόμμα της – πρώην και νυν κατά πάσα πιθανότητα – αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκλήθηκε «εθνική εξαίρεση»! Από τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Ακη Σκέρτσο και με ύφος +41%!

Αδιέξοδο

Φαίνεται πως η «εθνικο-πατριωτική» ρητορική του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη – προς το παρόν τουλάχιστον – δεν έχει αποτέλεσμα. Η ακροδεξιά δεν φαίνεται να «αισθάνεται» την πίεση. Συνεχίζει να «καλπάζει» ακάθεκτη. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel.

Οκτακομματική (;)

Και τούτο διότι η «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού αποσπά 3,3%, η «Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου αποσπά επίσης 5% και η «Πλεύση Ελευθερίας» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, που βεβαίως δεν ανήκει στην ακροδεξιά, αλλά η ρητορική της «αγγίζει» ορισμένα της τμήματα, κερδίζει 5,5%.

Η βουλή δε, ενδεχομένως να είναι οκτακομματική με το ΜέΡΑ 25 να εμφανίζει ποσοστό 3,3%

Διαφορά

Εκτός από την είσοδο των δύο κομμάτων – του κ. Νατσιού και της κυρίας Κωνσταντοπούλου – οι γενικές τάσεις, όπως αποτυπώθηκαν στις προηγούμενες εκλογές παραμένουν ως έχουν. Αναλυτικότερα  στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 34,8%  και ο ΣΥΡΙΖΑ το 16,6%, με την διαφορά τους να βρίσκεται στις 18,2 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 9,6% – εμφανώς χωρίς δυναμική για να απειλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – το ΚΚΕ στο 5,8% και η «Ελληνική Λύση» βρίσκεται στο 4,4%.

Αποχή

Στο 2,8% έχει μετρηθεί το ΜέΡΑ25 και τα λοιπά κόμματα καταλαμβάνουν το 3,8%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό της αποχής. Το 2,4% δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στις 9,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Ίδια

Στην εκτίμηση ψήφου – της Metron Analysis – η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών, με 40,3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται στο 19,2% από 20,1% και στο 11,1% το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ με οριακή απώλεια έναντι των προηγούμενων εκλογών του Μαίου.

Οι μικροί

Το ΚΚΕ φαίνεται να χάνει 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας φτάνοντας το 6,7% και η «Ελληνική Λύση» ανεβαίνει  στο 5%, έναντι του εκλογικού της ποσοστού 4,5%. Η «Νίκη», που ήταν και η έκπληξη των εκλογών με 3,3% εισέρχεται στη Βουλή, καθώς και η «Πλεύση Ελευθερίας» που κερδίζει το 5,5% από 2,9% στις εκλογές του Μαίου.

ΜεΡΑ25

Το ΜέΡΑ 25 όπως προαναφέρθηκε στην εκτίμηση ψήφου ανεβαίνει στο 3,3% έναντι 2,6% στις εκλογές και στο 4,5% είναι τα λοιπά κόμματα.

Εφιάλτης

Σύμφωνα με το ανώτατο και κατώτατο ποσοστό που μπορούν να πάρουν τα κόμματα, κατά την έρευνα, η ΝΔ θα κυμαίνεται από 37,5% ως 43,1% – με στατιστικό σφάλμα 2,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται μεταξύ του 17% και του 21,4%, στην τρίτη θέση το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ εκτείνεται από 9,3% ως 12,9%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στο σενάριο που το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ είναι στο ανώτερο ποσοστό του και ο ΣΥΡΙΖΑ στο χαμηλότερο του, η διαφορά των δύο κομμάτων πέφτει στις 4,1 μονάδες!


Ο μικρός αγωγός

Μπορεί ο διασυνδετήριος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας να είναι μικρός, μόλις 182 χλμ μήκος ωστόσο αποδεικνύεται πολύτιμος.

Εννιά μήνες μετά την εμπορική του λειτουργία  έχει πετύχει να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια στη βουλγαρική αγορά, αλλά και στη Ρουμανία. Ποσότητες φυσικού αερίου που έρχονται είτε από τον αγωγό TAP είτε από τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας αντικαθιστούν τις ροές του κομμένου ρωσικού αερίου.

Στρατηγικός ρόλος

Ο στρατηγικός ρόλος του IGB  και η συνέργεια του με τον Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, τον Trans-Balkan Gas Pipeline και τους τερματικούς σταθμούς LNG στην Ελλάδα ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζήτησε η Εκτελεστική Διευθύντρια της κοινοπραξίας ICGB που διαχειρίζεται τον αγωγό Ελλάδας Βουλγαρίας κυρία Τεοντόρα Γεωργίεβα στο φετινό Ενεργειακό Φόρουμ του Μπακού. «Το έργο του αγωγού IGB κατάφερε να αναδιαμορφώσει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, καθιερώνοντας μια νέα διαδρομή για ασφαλείς, διαφοροποιημένες παραδόσεις σε μια εποχή που στην Ευρώπη δεν επιτρέπεται να εξαρτάται ενεργειακά από το ρωσικό αέριο», είπε η επικεφαλής της ICGB.

 Μολδαβία και Ουκρανία

Η κ. Γεωργίεβα έθεσε το νέο στόχο του IGB: «Ο IGB παρέχει στη Βουλγαρία απευθείας σύνδεση με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου με αποτέλεσμα τις παραδόσεις ποσοτήτων από νέες πηγές. Ενισχύει επίσης τον ρόλο που έχει η Ελλάδα όσον αφορά τη βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Μέσω αυτού, μπορούμε επίσης να επιτρέψουμε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, κάτι που είναι υψίστης σημασίας στο νέο περιβάλλον», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια ενός από τα πάνελ του φόρουμ.

 Αύξηση χωρητικότητας

Στο ενεργειακό φόρουμ του Μπακού τόσο η κ. Γεωργίεβα όσο και το έτερος στέλεχος της ICGB κ. Γιώργος Σάτλας  τόνισαν τη σημασία της πρόσβασης στο φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας.

Μέχρι στιγμής ο IGB μπορεί να μεταφέρει 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως και το 1/3 της χωρητικότητάς του είναι δεσμευμένο για μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν με σύμβαση 25 ετών. «Ανυπομονούμε να δούμε αυτήν την χωρητικότητα να αυξάνεται. Η ICGB διερευνά τις επιλογές και το ενδιαφέρον της αγοράς για ένα τέτοιο βήμα, ώστε να φτάσουμε τα 5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως», υπογράμμισαν τα δύο στελέχη της κοινοπραξίας.


Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες έφτασε το θέμα της εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων για το 70% της ελληνικής επικράτειας καθώς το φιλόδοξο εγχείρημα έχει καθυστερήσει. Ειδικότερα, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και  Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) απέστειλε αίτημα προς τις DG ENV και DG REGIO για την παροχή  πληροφοριών σχετικά με τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Ερωτήματα απηύθυνε επίσης ο ΣΕΠΟΧ στην  Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης  και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

 Η απάντηση

Στα ερωτήματά του  απάντησε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος παραθέτει στοιχεία που καταδεικνύουν ότι,  από  τις συνολικά 227 μελέτες έχουν έως σήμερα προκηρυχθεί 140   μελέτες. Από αυτές, οι 12 πρόκειται να επανα-προκηρυχθούν, δεδομένου ότι αφενός στα Τεύχη των διαγωνισμών (18.08.2021) δεν καθορίζονταν επακριβώς το πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνησή τους και αφετέρου οι ιδιαίτερα υψηλές εκπτώσεις των υποβληθεισών οικονομικών προσφορών δεν διασφάλιζαν την απαιτούμενη ποιότητα του μελετητικού αντικειμένου.

 Οι υπόλοιπες μελέτες

Όσον αφορά στις υπόλοιπες 128 μελέτες (56 % του συνόλου) έχουν συναφθεί συμβάσεις με τους αναδόχους μόνο για 7 μελέτες ενώ έχουν αναδειχθεί προσωρινοί ανάδοχοι για 42 μελέτες. Επίσης, έχει δοθεί έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης για τη σύναψη 5 συμβάσεων και έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο για 46 μελέτες.  Για 28 μελέτες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία. Επίσης, έχουν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο Έργων και Μελετών Εποπτευόμενων Φορέων του Υπ.Υ.ΜΕ. τα τεύχη διαγωνισμού 75 μελετών για έλεγχο προ της διαγωνιστικής διαδικασίας. Τέλος ολοκληρώνεται η σύνταξη των τευχών διαγωνισμού για 12 μελέτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories