Η Check Point Software Technologies, δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Μάιο του 2023. Οι ειδικοί αναλυτές αναφέρθηκαν σε μια νέα έκδοση του shellcode-based downloader GuLoader, το οποίο ήταν το τέταρτο πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό τον περασμένο μήνα.

Με πλήρως κρυπτογραφημένα ωφέλιμα φορτία και τεχνικές κατά της ανάλυσης, η τελευταία μορφή μπορεί να αποθηκευτεί χωρίς να εντοπιστεί σε γνωστές δημόσιες υπηρεσίες cloud, συμπεριλαμβανομένου του Google Drive. Εν τω μεταξύ, το Qbot και το Anubis κατέλαβαν την πρώτη θέση στις αντίστοιχες λίστες εμφάνισής τους, ενώ ο κλάδος Εκπαίδευση/Ερευνα παρέμεινε ο κλάδος με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Τα πιο κακόβουλα λογισμικά για τον Απρίλιο του 2023

Το κακόβουλο λογισμικό GuLoader, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να παρακάμπτει την ανίχνευση antivirus έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές. Η τελευταία έκδοση χρησιμοποιεί μια εξελιγμένη τεχνική αντικατάστασης κώδικα σε μια νόμιμη διαδικασία, διευκολύνοντας την αποφυγή του από τα εργαλεία ασφαλείας παρακολούθησης διεργασιών. Τα payloads είναι πλήρως κρυπτογραφημένα και αποθηκεύονται απαρατήρητα σε γνωστές δημόσιες υπηρεσίες cloud, συμπεριλαμβανομένου του Google Drive. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός κρυπτογράφησης, πρωτογενούς δυαδικής μορφής και διαχωρισμού από τον εκάστοτε φορτωτή καθιστά τα ωφέλιμα φορτία αόρατα στα προγράμματα προστασίας από ιούς, αποτελώντας σημαντική απειλή για χρήστες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Τον περασμένο μήνα, τόσο ο Qbot όσο και ο Anubis κατέλαβαν την πρώτη θέση στις αντίστοιχες λίστες εμφάνισής τους. Παρά τις προσπάθειες επιβράδυνσης της διανομής κακόβουλου λογισμικού με το μπλοκάρισμα των μακροεντολών στα αρχεία του Office, οι χειριστές του Qbot προσαρμόζουν γρήγορα τη διανομή και την παράδοσή τους. Πρόσφατα εθεάθη να κάνει κατάχρηση ενός ελαττώματος αντιγραφής dynamic link library (DLL) στο πρόγραμμα WordPad των Windows 10 για να μολύνει υπολογιστές.

«Τα δημόσια εργαλεία και υπηρεσίες αξιοποιούνται όλο και περισσότερο από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου για την παράδοση και την αποθήκευση κακόβουλων εκστρατειών. Η αξιοπιστία μιας πηγής δεν εγγυάται πλέον πλήρη ασφάλεια», δήλωσε η Maya Horowitz, αντιπρόεδρος έρευνας της Check Point Software. «Αυτό αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για εκπαίδευση σχετικά με τον εντοπισμό ύποπτων δραστηριοτήτων. Σας συνιστούμε να μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες ή να μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία, εκτός εάν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα και η καλοήθης φύση του αιτήματος. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν προηγμένες λύσεις ασφαλείας όπως το Check Point Horizon XDR/XPR, οι οποίες μπορούν να αναγνωρίσουν αποτελεσματικά αν μια υποτιθέμενα καλοήθης συμπεριφορά είναι στην πραγματικότητα κακόβουλη, παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας από εξελιγμένες απειλές».

Ο τομέας της Εκπαίδευσης/Ερευνας εξακολουθεί να είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη στόχευση, σύμφωνα με τον Δείκτη της Check Point. Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι η ευπάθεια «Web Servers Malicious URL Directory Traversal» είναι η ευπάθεια με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, επηρεάζοντας το 49% των οργανισμών παγκοσμίως. Ακολουθούν στενά οι ευπάθειες «Apache Log4j Remote Code Execution» και «HTTP Headers Remote Code Execution», επηρεάζοντας το 45% και το 44% των οργανισμών παγκοσμίως, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές