Αναμενόμενα

Από τις δύο διακαναλικές συνεντεύξεις των κκ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα δεν γίναμε σοφότεροι. Ο μεν πρώτος επιβεβαιώνοντας την παντοδυναμία του προανήγγειλε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης έκπληξης – περισσότερες γυναίκες, λιγότερους πρωτοκλασάτους βουλευτές και πάει λέγοντας. Κι δεύτερος επαναβεβαίωσε την τακτική των τελευταίων ημερών, λέγοντας πως η πολυδιάσπαση της αντιδεξιάς ψήφου ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία. Τελευταία ζαριά….

Εννιακομματική;

Έτσι λοιπόν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επιδόσεις των μικρών κομμάτων, όπου οι εκπλήξεις είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο! Και μάλιστα στην πιο ακραία τους εκδοχή είναι δυνατή και η εννιακομματική(!) Βουλή. Ακραίο ενδεχόμενο – με τα λιγότερα ποσοστά επιτυχίας – αλλά όχι απίθανο!

Ανοδικά

Η «Πλεύση Ελευθερίας» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως δεν έχει απώλειες από τις μετακινήσεις των ψηφοδελτίων και τις προκληθείσες αντιδράσεις. Και κινείται – δημοσκοπικά – ανοδικά. «Επέστρεψε» στην ακροδεξιά το «δάνειο» των ψήφων που είχε λάβει την 21η Μαΐου και αποσπά ψήφους από το ΜέΡΑ25 και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – τροποποιώντας και την ρητορική της.

Δυναμική;

Το ΜέΡΑ25 του κ. Γιάνη Βαρουφάκη μετά τις προηγούμενες εκλογές κινούνταν – δημοσκοπικά – μεταξύ του 1,5% και 2%. Αίφνης το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να ανακάμπτει και να είναι δυνατή η υπέρβαση του 3%. Έχει αναπτυχθεί μία ενδιαφέρουσα κινητικότητα σε ένα ορισμένο χώρο της Αριστεράς, που δεν αφήνει αδιάφορο ούτε τμήμα παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Με την λογική πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι έτσι κι αλλιώς χαμένος τουλάχιστον να υπάρξει μία κινηματική φωνή στη Βουλή» έχει κάνει δημοσκοπικό come back!

Χαμένος

Η «Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου ήταν και η πιο χαμένη από την ακύρωση του debate. Το θέμα της Θράκης και το προσφυγικό – που άνοιξε με τον πιο τραγικό τρόπο ανοιχτά της Πύλου – ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Βελόπουλου. Η ακύρωση του στέρησε πόντους! Ωστόσο παραμένει με το «κεφάλι πάνω από το νερό» αλλά η πίεση είναι οφθαλμοφανής. Κι ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη πολιτική περιοχή είναι μεγάλος.

Ανθεκτικότητα

Η «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδο της στη Βουλή και τα χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων της έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες, που τα κάνουν πιο ανθεκτικά από στις πιέσεις από τη Νέα Δημοκρατία έναντι πχ των ψηφοφόρων της «Ελληνικής Λύσης». Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κόμμα δημιουργήθηκε την επομένη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο τα θρησκευτικό – θεολογικός χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων του, υπερέχει των εθνικιστικών τους χαρακτηριστικών – τα οποία φυσικά και παραμένουν έντονα.

Στοίχημα

Οι «Σπαρτιάτες» είναι και το «μεγάλο στοίχημα» όχι μόνο του εγκλείστου στις φυλακές του Δομοκού κ. Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και των εκλογών. Μέρα με τη μέρα ανεβαίνει σημαντικά και οι επόμενες 6 ημέρες είναι απολύτως κρίσιμες επ΄αυτού. Το ενδεχόμενο να «σπάσει» το 3% και μπει στη Βουλή είναι δύσκολο, αλλά όχι απίθανο!

Εκπληξη

Αν, λοιπόν, οι «Σπαρτιάτες» από την ακροδεξιά και το ΜέΡΑ25 από την αριστερά μπουν στη Βουλή, τότε θα έχουμε εννιακομματική κοινοβουλευτική σύνθεση! Πρωτοφανές γεγονός για τα μεταπολιτευτικά χρονικά

Έδρες

Και να μην το ξεχάσω. Κάθε ένα από τα μικρά κόμματα που κερδίζουν το 3% και μπαίνουν στη Βουλή, αποσπούν τέσσερις έδρες από τη Νέα Δημοκρατία και τις υπόλοιπες από τα άλλα κόμματα. Μπορείτε να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει για το τι πρόκειται να συμβεί….

Παρακλητός

Επίσης, όπως μας ενημέρωσε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο – αγαπημένος μου – κ. Άδωνις Γεωργιάδης, από αύριο Δευτέρα θα είναι στο Περιβόλι της Παναγίας για να προσευχηθεί ενόψει των εκλογών και να συναντηθεί με τους γέροντες της μοναστικής πολιτείας, που τόσο τους υπολείπτεται. Δεν γνωρίζω αν στα διαλείμματα των προσευχών του θα κάνει και προεκλογικές συζητήσεις. Μπορεί να κλειστεί σε μία σκήτη και γονυπετής να προσπαθεί να πείσει τον μεγαλοδύναμο να μην επιτρέψει την είσοδο στη Βουλή της «Νίκης» και της «Ελληνικής Λύσης». Οι προσευχές γίνονται ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός! Έχετε κάποιο πρόβλημα;

———————————————————

Η μάχη της μπαταρίας…

Ξεκινά, λοιπόν, και στην Ελλάδα η «μάχη της μπαταρίας…». Για πρώτη φορά και στη χώρα μας θα διεξαχθούν δημοπρασίες για την ενίσχυση των επενδύσεων στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορά σε σταθμούς συνολικής ισχύος 1 GW και η ΡΑΑΕΥ προκήρυξε τον πρώτο διαγωνισμό για την ενίσχυση έργων ισχύος 400 MW. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο με την ΡΑΑΕΥ να έχει εκδώσει 514 άδειες για μπαταρίες συνολικής ισχύος άνω των 29 Γιγαβάτ. Φυσικά δεν είναι εφικτό να γίνουν όλες αυτές οι επενδύσεις όπως επίσης δεν είναι εφικτό και να ενισχυθούν.

Η ΡΑΑΕΥ, λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε έκανε γνωστό πως θα πραγματοποιηθούν τρεις δημοπρασίες για την ενίσχυση έργων συνολικής ισχύος 1 GW. Η πρώτη δημοπρασία αφορά σε έργα ισχύος 400 Μεγαβάτ και θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, όπως σας σημείωσα πιο πάνω.  Η δεύτερη δημοπρασία αφορά σε έργα 300 Μεγαβάτ και θα διεξαχθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους και η τρίτη αφορά σε έργα 400 Μεγαβάτ που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις ζώνες απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Οι δύο πρώτες δημοπρασίες αφορούν έργα σε όλη τη χώρα πλην της Κρήτης.

Ο πρώτος διαγωνισμός

Η ΡΑΑΕΥ προκήρυξε τον πρώτο διαγωνισμό. Σύμφωνα με τους όρους η ανώτατη τιμή εκκίνησης έχει οριστεί  στα 115.000 ευρώ ανά MW ετησίως. Οι επενδυτές λοιπόν θα πρέπει να δίνουν χαμηλότερες προσφορές από αυτήν, ενώ όσοι κερδίσουν στον διαγωνισμό θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά ΜW κι επιπλέον θα λαμβάνουν και λειτουργική ενίσχυση για 10 χρόνια από την έκδοση της άδειας του.

Για κάθε έργο  που θα συμμετέχει  το ανώτατο όριο ισχύος είναι 100 MW. Επίσης, με υπουργική απόφαση έχει οριστεί μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για την Α’ και τη Β’ ανταγωνιστική διαδικασία στα 100 MW ενώ έχει προβλεφθεί μέγιστο όριο ανά επενδυτή σε κάθε ανταγωνιστική διαδικασία  στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος.  Επιπλέον, έχει τεθεί και μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος και στις τρεις ανταγωνιστικές  διαδικασίες του 2023, το οποίο ορίζεται σε 25% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος, ήτοι όριο 250 MW.

——————————————————————

Η μετακόμιση της Eurobank

Ξεκινά τον ερχόμενο Οκτώβριο η μεταφορά των γραφείων της ανώτατης διοίκησης της Eurobank από το Μέγαρο Μποδοσάκη και τη Βασιλίσσης Αμαλίας στο ακίνητο που απέκτησε η τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου. Πρόκειται για ένα κτίριο σχεδιασμένο αρχικά από το γραφείο του Ιωάννη Βικέλα, το οποίο αποτελούσε στο παρελθόν την έδρα της ασφαλιστικής εταιρείας Φοίνιξ. Στη νέα, ριζικά ανακαινισμένη μορφή του, από το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη, θα στεγάζει από τα τέλη του 2023 τα γραφεία της ανώτατης διοίκησης της τράπεζας.

Αναβάθμιση

Η ανάπτυξη του κτιρίου επιτυγχάνει την αισθητική αναβάθμιση και την ένταξή του στον αστικό ιστό με μια νέα, δυναμική, σύγχρονη και ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ευαισθητοποιημένη ταυτότητα. Τα νέα μορφολογικά στοιχεία του κελύφους επιλέχθηκαν με μια προσέγγιση σύγχρονη, αλλά και ταυτόχρονα διαχρονική και λειτουργική, αποφεύγοντας τον εφήμερο εντυπωσιασμό σε φόρμες και υλικά. Στην ταράτσα του το δώμα θα αποτελεί χώρο πρασίνου και αναψυχής. Αναμφίβολα θα είναι ένα σύγχρονο σημείο αναφοράς, συμβάλλοντας στην ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories