Η Ελλάδα για μια σειρά από λόγους έχει βρεθεί στην καλή πλευρά των οικονομιών που ανάρρωσαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα στους πιο σκληρούς δείκτες. Αυτούς των αγορών. Το γεγονός ότι όλες οι εκδόσεις ελληνικού χρέους (έντοκα γραμμάτια) έως ενός έτους έχουν επιτόκιο μικρότερο των αντίστοιχων γερμανικών είναι μια στρέβλωση της εποχής, αλλά είναι και μια πραγματικότητα. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι το ελληνικό επιτόκιο για διάρκεια 3 μηνών κινείται στην περιοχή του 3%, όταν το αντίστοιχο γερμανικό είναι στο 3,2%. Αντίστοιχα, στα έντοκα γραμμάτια ενός έτους το ελληνικό επιτόκιο είναι στο 3,2%, όταν το γερμανικό φτάνει το 3,5%!
Επίσης, γεγονός είναι ότι το ελληνικό δεκαετές διαπραγματεύεται στο 3,7% όταν το αντίστοιχο ιταλικό δεκαετές ομόλογο ξεπερνάει το 4% σταθερά εδώ και πολλές εβδομάδες. Αυτό δεν είναι φαινόμενο συγκυριακό. Δείχνει ξεκάθαρα ότι οι αγορές θεωρούν ότι το ελληνικό αξιόχρεο είναι ασφαλέστερο παρά το γεγονός ότι δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα, από την Ιταλία που την έχει. Την ίδια στιγμή το γαλλικό δεκαετές διαπραγματεύεται στην περιοχή του 3%. Εκεί λίγο πιο πάνω βρίσκεται το ελληνικό δεκαετές. Δεν υπάρχει πλέον το χάσμα που παρατηρούνταν για σχεδόν μία δεκαπενταετία έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου φτάνει στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα 5,6 δισ. ευρώ. Είναι ωστόσο και αυτό μειωμένο κατά 3 δισ. σε σχέση με πέρυσι. Οι εισαγωγές κυρίως ενεργειακών προϊόντων μειώνονται. Οι εξαγωγές αυξάνονται. Χωρίς τα καύσιμα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν τους πρώτους 4 μήνες του έτους κατά 8,4% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,1%. Οι τουριστικές αφίξεις, παρά την γκρίνια μας και την προσπάθεια πολλών να κερδοσκοπήσουν, τρέχουν με ρυθμό +52,5% τους πρώτους λιγότερο τουριστικούς μήνες της χρονιάς. Οι εισπράξεις αυξάνονται επίσης κατά 38%.
Οι κίνδυνοι παραμένουν όμως ολόγυρά μας. Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση έτοιμη να πιάσει δουλειά. Οι πρώτες μεταρρυθμίσεις, οι πρώτες αλλαγές της νέας περιόδου, πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Ενα από τα κυρίαρχα ζητήματα της νέας οικονομικής πολιτικής θα είναι η «μαγική συνταγή», που οι βελτιωμένοι τζίροι και τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά και οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, δεν θα οδηγήσουν στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Το είπε ξεκάθαρα τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Με δεδομένο ότι ήδη καταγράφουμε έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην ευρωζώνη, «άτσαλες» και κυρίως αιφνιδιαστικές μισθολογικές αυξήσεις δεν χωρούν. Εχουμε τον χρόνο να το πάμε σιγά σιγά. Ομαλά, μαζί με την ανάπτυξη. Παρατηρούμε, είπε ο Στουρνάρας, για την αντιστάθμιση της απώλειας αγοραστικής δύναμης, ότι εμφανίζονται πιέσεις για την αναπροσαρμογή της αμοιβής της εργασίας.
Επιπλέον, πρόσθεσε, παρατηρούμε ότι πολλές επιχειρήσεις κατέγραψαν διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους. Αυτοί οι δύο παράγοντες αυτοτροφοδοτούμενης αύξησης του πληθωρισμού, κατέληξε, βρίσκονται ακόμα υπό έλεγχο, ωστόσο «είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας των τιμών». Αν προλάβουμε και αυτό το πρόβλημα, ίσως να έχουμε βρει τη «μαγική οικονομική συνταγή» και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι.
Γενικά, η εικόνα της τιμολόγησης του ελληνικού χρέους από τις αγορές δείχνει ότι ήδη η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε αυτό που θα αποκαλούσαμε, ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Προφανώς δεν λύσαμε όλα τα προβλήματά μας.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα