Τις βασικές θέσεις της Γερμανίας ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 29 και 30 Ιουνίου παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τρεις βασικούς άξονες: συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, έμφαση στην κοινή πολιτική ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και του ΝΑΤΟ (ενόψει και της Συνόδου στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου) και τέλος στήριξη στον πρόσφατο συμβιβασμό των ευρωπαίων υπ. Εσωτερικών ως προς τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην ΕΕ.

Ως προς την Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η πολύπλευρη στήριξη της ουκρανικής άμυνας «είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας» και ότι «δεν πρόκειται για έναν πόλεμο Ρωσίας και ΝΑΤΟ».

Τέλος στα σενάρια «ταχείας ένταξης» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Αν και η Ουκρανία απέχει πολύ από μια ένταξη στην νατοΪκή συμμαχία, όπως διεμήνυσε πρόσφατα από το Βερολίνο και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ, ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε από το ΝΑΤΟ «ρητές εγγυήσεις ασφαλείας» για το μέλλον της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση από το βήμα της γερμανικής βουλής προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να άρει τις αντιστάσεις του αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στη βάση των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο της βορειοατλαντικής συμμαχίας το καλοκαίρι του 2022 στη Μαδρίτη.

«Η άμυνα της Γερμανίας είναι άμυνα της Συμμαχίας»

Από εκεί και πέρα για άλλη μια φορά ο Γερμανός καγκελάριος υπεραμύνθηκε της ενίσχυσης του γερμανικού στρατού με το Ειδικό Ταμείο των 100 δις ευρώ και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των γερμανικών αμυντικών δυνατοτήτων, από το 2024, καταβάλλοντας για τον σκοπό αυτό το 2% του γερμανικού ΑΕΠ.  «Η άμυνα της Γερμανίας είναι ταυτόχρονα και άμυνα της Συμμαχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας ως σημείο αναφοράς και στη Νέα Γερμανική Στρατηγική Ασφάλεια την οποία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

Στο πεδίο του προσφυγικού, ο Όλαφ Σολτς θέλησε να εκφράσει την στήριξη του στην πρόσφατη συμφωνία των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ για ένα κοινό σύστημα ασύλου με δύο πυλώνες: από τη μια πλευρά την ανάληψη ευθύνης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου με ταχείες διαδικασίες και από την άλλη πλευρά, την ταυτόχρονη αλληλεγγύη ως προς την κατανομή των προσφυγικών ροών.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί, όπως είπε, περισσότερη σαφήνεια για το ποιος είναι πράγματι πρόσφυγας και άρα δικαιούται άσυλο, περισσότερη ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα και ανοιχτά σύνορα εντός της ΕΕ. Ο Όλαφ Σολτς υποστήριξε μάλιστα ότι η συμφωνία για το άσυλο θα πρέπει να εγκριθεί πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές του 2024.

Η Κίνα, ο Σολτς και ο Μερτς

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να βρεθούν επί τάπητος και οι σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις. Ο Όλαφ Σολτς, παραπέμποντας στα όσα ειπώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην καγκελαρία με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιάνγκ, υπογράμμισε το απαραβίαστο των συνόρων και τον σεβασμό της εδαφικής αυτοδιάθεσης, ενώ κάλεσε το Πεκίνο να απέχει από οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι της Ταϊβάν.

Ωστόσο, σε έντονο ύφος, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς επέρριψε στη γερμανική συγκυβέρνηση έλλειψη αποφασιστικότητας έναντι της Κίνας, επικρίνοντας το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση στην καγκελαρία και τις δηλώσεις Σολτς-Κιανγκ δεν ακολούθησε γύρος ερωτήσεων από δημοσιογράφους.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα