REUTERS BREAKINGVIEWS

Η αποτυχημένη εξέγερση κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατευθεί από προβλήματα από το εξωτερικό. Οι ηγέτες που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες σκέφτονται ήδη με πιο γεωστρατηγικούς όρους. Αλλά μέχρι να λειτουργήσουν ως μπλοκ δεν θα έχουν επιρροή.

Η βραχύβια εξέγερση από μισθοφόρους υπό την ηγεσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει αποδυναμώσει τον Πούτιν και θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία στη συνεχιζόμενη αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, έχει επίσης αναδείξει την προοπτική μεγαλύτερου χάους, απρόβλεπτων γεγονότων και κινδύνου στα σύνορα της ΕΕ.

Η ΕΕ υποφέρει ήδη εξαιτίας της αποτυχίας της στο παρελθόν να λάβει πιο σοβαρά υπόψιν τις απειλές της Ρωσίας. Οι εταιρείες και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να επανεξοπλιστούν. Οι φορολογούμενοι της ΕΕ θα πρέπει επίσης να αναλάβουν μεγάλο μέρος του κόστους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Επιπλέον, η ΕΕ αντιμετωπίζει απειλές για την οικονομική της ασφάλεια από και από πιο μακριά- ειδικά από μια ολοένα και πιο πολεμική Κίνα.

Και η αδυναμία της να αγωνιστεί για τα δικά της συμφέροντα θα ήταν ντροπή όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Τα 27 μέλη της έχουν πολύτιμα πράγματα να πουν σχετικά με την ανάγκη διατήρησης του ελεύθερου εμπορίου σε έναν διχασμένο κόσμο και πώς να επιταχυνθεί η μετάβαση στις πράσινες τεχνολογίες.

Η ΕΕ επίσης δεν είναι τόσο απειλητική όσο η Κίνα ή ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να μην αναφέρουμε τη Ρωσία. Επομένως, όσο μεγαλύτερη επιρροή έχει στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος διαχειρίζεται επικαλυπτόμενες πολιτικές, οικονομικές και κλιματικές κρίσεις, τόσο το καλύτερο.

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η ΕΕ έκανε λίγα πριν εισβάλει ο Πούτιν στην Ουκρανία: δεν σκέφτηκε γεωπολιτικά. Χρειάζεται ομοφωνία μεταξύ των 27 κρατών για να ληφθούν αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και τα περισσότερα μέλη του στερούνται στρατιωτικής ισχύος. Χωρίς αμερικανικά όπλα, η ρωσική σημαία θα κυμάτιζε τώρα πάνω από το Κίεβο.

Η ΕΕ συνήθιζε να παρηγορείται από το γεγονός ότι, ακόμα κι αν ήταν γεωπολιτικά αδύναμη, ήταν οικονομικός γίγαντας. Ακόμα και αυτό το καύχημα χωλαίνει.  Το μερίδιο του μπλοκ στην παγκόσμια παραγωγή έχει μειωθεί στο 18% από 25% από την οικονομική κρίση του 2008. Την ίδια περίοδο, το μερίδιο της Κίνας αυξήθηκε στο 18% από 7%, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν σταθερές στο 24%.

Η ΕΕ φαίνεται ότι είναι προορισμένη να συνεχίσει τη σχετική παρακμή της λόγω της αδύναμης καινοτομίας και της γήρανσης του πληθυσμού. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ως ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών θα αυξηθούν από το ένα τρίτο σήμερα στο μισό μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τη Eurostat. Παρόλα αυτά, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια τεράστια αγορά και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Ευρωπαϊκή (ΜΗ)Ένωση;

Η αποφασιστική και ενιαία απάντηση της ΕΕ στην εισβολή του Πούτιν αιφνιδίασε τόσο την ίδια όσο και τους άλλους. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία ενισχύουν τις στρατιωτικές δαπάνες. Η ΕΕ και τα μέλη της έχουν συνεισφέρει στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας. Και η ομάδα έχει επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία. Αλλά η ΕΕ μπόρεσε να επιτύχει ομοφωνία μόνο επειδή θεωρούσε την εισβολή ως υπαρξιακή απειλή. Ακόμη και τότε, η επίτευξη συναίνεσης ήταν μερικές φορές πολύ δύσκολη.

Παρόμοια ενότητα θα είναι επίσης απαραίτητη για την αντιμετώπιση άλλων μεγάλων προκλήσεων. Η πιο σοβαρή είναι από την Κίνα, η οποία παρέχει στον Πούτιν διπλωματική κάλυψη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, απειλώντας την Ταϊβάν και εκφοβίζοντας χώρες όπως η Λιθουανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της στάσης της Κίνας. Αλλά η ΕΕ και τα μέλη της μπορούν σίγουρα να παράσχουν υποστήριξη. Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να συγκρατήσουν τις ΗΠΑ εάν είναι κοντά στο να προκαλέσουν την Κίνα σε Ψυχρό Πόλεμο – ή ακόμα και σε καυτό πόλεμο.

Η ΕΕ έχει ήδη πείσει την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει το μάντρα της για την «απο-ρισκοποίηση» της έκθεσης στην Κίνα αντί της «αποσύνδεσης» από τη Λαϊκή Δημοκρατία. Η επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ της υπερβολικής εξάρτησης και της διακοπής μιας πολύτιμης εμπορικής ευκαιρίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μπλοκ. Το εμπόριο αγαθών με την Κίνα πέρυσι ήταν ισοδύναμο με το 6% της παραγωγής της ΕΕ, διπλάσιο από το ποσοστό των ΗΠΑ.

Θα ήταν επίσης υπέροχο εάν η ΕΕ μπορούσε να πείσει τις ΗΠΑ να είναι λιγότερο προστατευτικές όταν επιδοτούν τις πράσινες τεχνολογίες και να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου να γίνουν πράσινες. Αλλά η επιρροή του θα περιοριστεί εάν δεν μπορεί να μιλήσει με μία φωνή.

Δεύτερες καλύτερες λύσεις

Η καλύτερη λύση για την έλλειψη ενότητας της ΕΕ θα ήταν να χρησιμοποιήσει την πλειοψηφία για να καθορίσει την εξωτερική πολιτική – όπως ήδη κάνει για την οικονομική πολιτική. Τότε θα ήταν ευκολότερο να σφυρηλατηθεί μια κοινή προσέγγιση. Αλλά αυτή η αλλαγή δεν θα γίνει γρήγορα, παρόλο που οι υπουργοί Εξωτερικών επτά χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, ζητούν πλειοψηφία. Η ΕΕ θα πρέπει να ταλαιπωρηθεί μαζί με την ομοφωνία προς το παρόν.

Αυτή η προσέγγιση αντιμετωπίζει μια λυδία λίθο αυτή την εβδομάδα, όταν τα κράτη μέλη προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή πολιτική απάντηση όσον αφορά την Κίνα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «έβαλε μια γάτα ανάμεσα στα περιστέρια» όταν επισκέφθηκε τη Λαϊκή Δημοκρατία τον Απρίλιο και είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να «συρθεί» σε μια σύγκρουση στην Ταϊβάν. Πολλοί άλλοι ηγέτες της ΕΕ ήταν εξαγριωμένοι.

Ένα συγκεκριμένο θέμα στην ημερήσια διάταξη θα είναι η «στρατηγική οικονομικής ασφάλειας» που έθεσε στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προτείνει ισχυρότερους ελέγχους εξαγωγών και έλεγχο των εξερχόμενων επενδύσεων σε βασικές τεχνολογίες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν.

Η αποτυχία επίτευξης συναίνεσης δεν θα αμβλύνει εντελώς την ευρωπαϊκή επιρροή. Εξάλλου, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι μέλη της Ομάδας των Επτά πλούσιων δημοκρατιών, η οποία γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό γεωστρατηγικό φόρουμ.

Θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη επιρροή εάν συνεργαστούν με τα άλλα μέλη της G7, όπως η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, με τα οποία έχουν πολλά κοινά. Ένα κοινό μέτωπο θα είναι διπλά σημαντικό εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Αλλά ούτε η ΕΕ ούτε τα μέλη της πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να έρθουν σε ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να χτίσουν τη στρατιωτική τους ισχύ για να δημιουργήσουν μια πιο ισότιμη θέση σε μια ισχυρή διατλαντική συμμαχία.

Ακόμα κι αν το κάνουν αυτό, θα εξαρτηθούν από τις ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον.

Η ΕΕ περιγράφεται συχνά ως «μπλοκ». Και μακάρι να ήταν…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners