Για δεύτερη συνεχή χρονιά αυξήθηκαν oι εταιρικές δαπάνες στις ΗΠΑ για επαγγελματικά ταξίδια με τζετ, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες συνεχίζουν να δαπανούν και μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19.

Η Meta ξόδεψε τα περισσότερα σε ιδιωτικές πτήσεις πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για τη Sheryl Sandberg, μεγαλοστέλεχος της εταιρείας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ιδιωτικά τζετ: Πιο ακριβά και πιο πράσινα τα ταξίδια στο μέλλον

Εταιρείες του S&P 500

Οι δαπάνες εταιρειών του S&P 500 αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 41,3 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, το υψηλότερο ποσό την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της ISS Corporate Solutions.

Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, ξόδεψε τα περισσότερα από τις εταιρείες του S&P 500 για επαγγελματικά αεροπορικά ταξίδια ενός CEO, αναφέροντας 2,3 εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές πτήσεις για τον Mαρκ Ζάκεμπεργκ. Αλλά αυτό το ποσό είναι αρκετά μικρότερο από τα περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε η εταιρεία για τη Sheryl Sandberg, η οποία παραιτήθηκε από τη διευθυντική θέση που διατηρούσε μέχρι και πέρυσι.

Ο «θυμός» για τις δαπάνες εταιρικών τζετ έχει εξασθενίσει από τότε που στελέχη τραπεζών επικρίθηκαν επειδή πέταξαν με ιδιωτικά τζετ στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Ανισότητα και κλιματική αλλαγή

Αλλά η οπτική των επαγγελματικών ταξιδιών με τζετ μπορεί να αποδειχθεί «μπελάς» για τα ανώτερα στελέχη, δήλωσε ο Matteo Tonello, διευθύνων σύμβουλος στο The Conference Board.
«Με μια αυξανόμενη συζήτηση για την ανισότητα, μπορεί να είναι πρόβλημα για μια εταιρεία εάν οι ηγέτες της επιδεικνύουν δημόσια τα προνόμιά τους», είπε. Τέτοια ταξίδια μπορεί επίσης να έρχονται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες μιας εταιρείας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας από το 2020 και μετά, οι εταιρείες αύξησαν τα ταξίδια με ιδιωτικά τζετ, υποστηρίζοντας ότι οι υψηλότερες δαπάνες δικαιολογούνταν για να αποφευχθεί η προσβολή των στελεχών τους από την covid.

Η Exelon, μια εταιρεία κοινής ωφελείας με έδρα το Σικάγο, ανέφερε ότι συνέχισε τα ταξίδια με αεροσκάφη για υψηλόβαθμα στελέχη και διευθυντές τον Δεκέμβριο. Οι δαπάνες της για τζετ αυξήθηκαν από 667.435 δολάρια το 2021 για τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της και δύο άλλα στελέχη σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια το 2022.

Ο ασφαλιστικός μεσίτης Arthur J Gallagher ανέφερε μια αύξηση των ταξιδιών με τζετ για το 2021 και το 2022. Οι δαπάνες για τον διευθύνοντα σύμβουλο Pat Gallagher και ένα άλλο στέλεχος εκτοξεύτηκαν στα 446.111 δολάρια το 2022 από 76.304 δολάρια το προηγούμενο έτος.

Από την πανδημία και μετά η μεγάλη «έκρηξη»

Οι εταιρικές δαπάνες για αεροσκάφη ήταν σχετικά σταθερές από το 2011 έως το 2019, δήλωσε ο Ramy Ibrahim της ICS. Αλλά από το 2019 και έπειτα, οι εταιρείες του S&P 500 αύξησαν τις δαπάνες για αεροσκάφη κατά 40%.

«Είναι λογικό ότι η πανδημία έχει κάποια σχέση με αυτή την αύξηση», πρόσθεσε.

Τέσσερις εταιρείες ξόδεψαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε ταξίδια με ιδιωτικά τζετ για διευθυντικά στελέχη πέρυσι — Meta, Lockheed Martin, Netflix και Las Vegas Sands — έναντι δύο το 2021.

Η Lockheed ξόδεψε 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε πτήσεις για τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζέιμς Τάικλετ, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων προς το σπίτι του, από 1,1 εκατ. δολάρια σε πτήσεις το 2021. Οι δαπάνες για ιδιωτικά τζετ της Netflix και της Las Vegas Sands αυξήθηκαν 129% και 46% αντίστοιχα.

Οι κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς γενικά απαιτούν από τις εταιρείες να συμπεριλαμβάνουν τα αεροπορικά ταξίδια των στελεχών ως μέρος του πακέτου αμοιβών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή