Η κρίση στην Thames Water, τα ερωτήματα για την Macquarie και η Ελλάδα
- Σφοδρά πυρά δέχεται τα τελευταία 24ώρα η Macquarie, με αφορμή τον κίνδυνο κατάρρευσης που αντιμετωπίζει η Thames Water.
- Το αυστραλιανό fund κατηγορείται από τον αγγλικό τύπο ότι φέρει σημαντική ευθύνη για την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει ο μεγαλύτερος πάροχος ύδρευσης της χώρας.
- Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι την φόρτωσε με υπερβολικό χρέος (εκτιμάται σε πάνω από 10 δισ. λίρες) την περίοδο που είχε τον έλεγχό της (την περίοδο 2006 έως 2017).
- Ενώ την ίδια ώρα καρπώθηκε παχυλά μερίσματα ύψους περίπου 3 δισ. λίρες.
- Και όταν πλέον οι προοπτικές της θόλωναν, αποφάσισε να μεταβιβάσει μια αισθητά μικρότερη οντότητα σε νέους ιδιοκτήτες…
- Η Macquarie σύμφωνα με αναλυτές βρίσκεται σε δύσκολη θέση, τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση αγωνίζεται να δώσει λύση και να κρατήσει όρθια την επιχείρηση.
- Κάποιοι θεωρούν πως η κρίση στην Thames Water ενδέχεται να οδηγήσει σε πλήρη επανεξέτασή του μοντέλου αποκρατικοποιήσεων των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.
- Ανεξάρτητα από την λύση που θα προκριθεί, προκύπτουν ευρύτερα ερωτήματα μιας και το αυστραλιανό fund διεκδικεί μετά την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την Αττική Οδό.
- Μια από τις πλέον εμβληματικές παραχωρήσεις που δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ…
- Ειδικά, όταν η εξαγορά πρόκειται να γίνει με χρήματα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα…
- Και ο νοών νοείτω…
——————–
Λιγότερες μέρες στα νησιά, περισσότερες στην πρωτεύουσα
- Το κέντρο της πρωτεύουσας πλημμυρίζει καθημερινά από χιλιάδες τουρίστες.
- Από το Σύνταγμα μέχρι την Αρεοπαγίτου και από το Μοναστηράκι μέχρι το Θησείο οι δρόμοι είναι γεμάτοι από ξένους επισκέπτες.
- Η… άνθηση που γνωρίζει η Αθήνα μετά την πανδημία και ειδικά φέτος οφείλεται και σε έναν ακόμη λόγο, όπως μας λέει άνθρωπος που γνωρίζει.
- Και αυτός δεν είναι άλλος από τις «τσιμπημένες» τιμές που έχουν φέτος τα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων.
- Οι τουρίστες που φθάνουν αεροπορικώς στην πρωτεύουσα προτιμούν πλέον να διανυκτερεύουν περισσότερες ημέρες στην πόλη.
- Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, όπου την αντιμετώπιζαν ως… ενδιάμεσο σταθμό.
———————–
Και επισήμως μάστιγα, η έλλειψη εργατών
- Όχι μόνο στα εστιατόρια και στον τουρισμό, αλλά και στον πρωτογενή τομέα η έλλειψη εργατών εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα.
- Γνωστή βιομηχανία τυροκομικών «αναγκάστηκε» να προχωρήσει σε γενναίες αυξήσεις μισθών (διψήφιου ποσοστού) προκειμένου να σταματήσει τη φυγή εργαζομένων.
- Παράλληλα, δρομολογεί σημαντικές επενδύσεις για την αυτοματοποίηση των γραμμών παραγωγής, ώστε να περιορίσει τις ανάγκες σε εργατικά χέρια.
- «Οι εργάτες και μετά οι τεχνίτες είναι είδος υπό εξαφάνιση…», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος της εταιρείας.
- Και αυτό παρότι οι αμοιβές κινούνται όπως λέει σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεροκάματο κάτω από 40 ευρώ καθαρά…».
- Πηγή του κακού σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα επιδόματα που μοιράζουν χωρίς φειδώ οι κυβερνήσεις.
- Κάτι που όπως λέει έχει μειώσει την όρεξη αρκετών για σταθερή εργασία και έχει εκτοξεύσει την μαύρη εργασία…
- Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί, υποστηρίζει ο ίδιος, με τον τερματισμό των ανεξέλεγκτων επιδομάτων…
Latest News
Προϋπολογισμός: Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή – Δείτε live Μετρό Θεσσαλονίκης: Με ολοκληρωμένο σχέδιο η απομάκρυνση των επιβατών Κεντρικές τράπεζες: Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024 Χρηματιστήριο Λονδίνου: Μαζική φυγή επιχειρήσεων – Όλες οι ελπίδες στη Shein Η Πειραιώς μεταμορφώνεται: Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες Εμανουέλ Μακρόν: Έχει νέο πρωθυπουργό αλλά τα ίδια παλιά προβλήματα
Στεγαστική κρίση: Μήπως η Κομισιόν θα πρέπει να συνεργαστεί με τις πόλεις για την επίλυση του προβλήματος; Μητσοτάκης: Τι θα περιλαμβάνει ο «προϋπολογισμός προόδου» Ντόναλντ Τραμπ: Θα φέρει και το τέλος του ΠΟΕ; Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος» Νότια Κορέα: Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν Συρία: Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της χώρας