Mια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία των βαρέων όπλων στην Ουκρανία μετά από περισσότερους από 16 μήνες πολέμου, υπογραμμίζουν τα νέα στοιχεία για την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μια ενημέρωση της βάσης δεδομένων Ukraine Support Tracker που διατηρεί το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι υποστηρικτές του Κιέβου είχαν παραδώσει 471 νέα άρματα μάχης από την αρχή του πολέμου, ενώ άλλα 286 δεν έχουν φτάσει ακόμη.
Μεντβέντεφ: 185.000 νέοι συμβασιούχοι μαχητές εντάχθηκαν στο στρατό της Ρωσίας
Αλλαγή συσχετισμών
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άρματα μάχης της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί από την έναρξη της εισβολής πέρυσι, ενώ αντίστοιχα της Ρωσίας έχει μειωθεί στο μισό.
Το χάσμα μειώθηκε επίσης ως προς το πυροβολικό και τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, αν και πολύ λιγότερο συγκριτικά με τα άρματα μάχης.
«Η Ρωσία έχει χάσει σχεδόν τη μισή μαχητική αποτελεσματικότητα του στρατού της», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Ραντάκιν την Τρίτη. «Πέρυσι έριξε 10 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 1 εκατομμύριο οβίδες ετησίως. Έχει χάσει 2.500 άρματα μάχης και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 200 άρματα μάχης το χρόνο», πρόσθεσε.
Βαρέα όπλα
Σύμφωνα με την Oryx, η οποία καταγράφει μόνο απώλειες που μπορεί να επιβεβαιώσει, 2.082 ρωσικά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί, εγκαταλειφθεί ή αιχμαλωτιστεί από την έναρξη του πολέμου το 2022. Η Μόσχα ξεκίνησε με 3.417 διαθέσιμα άρματα μάχης, σύμφωνα με το Military Balance.
Υπάρχουν ωστόσο, τεράστιες αβεβαιότητες γύρω από τέτοια στοιχεία, με τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν τις απώλειές τους ως κρατικά μυστικά. Επίσης, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των ανταλλακτικών αρμάτων μάχης που η Ρωσία είτε παρήγαγε είτε έχει αντλήσει από τις αποθήκες της από την έναρξη του πολέμου.
Η Ουκρανία, ωστόσο, φάνηκε να διανύει τον πρώτο χρόνο του πολέμου με περίπου τον ίδιο αριθμό βαρέων όπλων που είχε στην αρχή, παρά τις μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με τον Yohann Michel, ειδικό πολεμικό αναλυτή στο IISS.
Το ίδιο, ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί για τη Ρωσία, η οποία πρέπει επίσης να κρατήσει ένα μέρος των δυνάμεών της για την άμυνα στο εσωτερικό της. Η αλλαγή στην ισορροπία των βαρέων όπλων είναι σημαντική, αλλά απέχει πολύ από το να είναι αποφασιστική για τη συνεχιζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Michel.
Η Ουκρανία πρέπει να αντεπιτεθεί
«Ακόμη κι αν η κατάσταση είναι πιο ισορροπημένη σε αριθμούς, δεν λειτουργεί έτσι», είπε ο Michel. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ουκρανία πρέπει τώρα να ανακτήσει εδάφη, επομένως βρίσκεται στην επίθεση ενάντια σε καλά προετοιμασμένες άμυνες και για αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό πλεονέκτημα».
Αυτό εξηγεί την εστίαση των ουκρανικών δυνάμεων στην καταστροφή του ρωσικού πυροβολικού και των γραμμών ανεφοδιασμού. Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ισχυρίζεται πρόσφατα την καταστροφή περισσότερων από 30 ρωσικών πυροβόλων σε σχεδόν καθημερινή βάση.
Η ενημέρωση των στοιχείων του Ινστιτούτου του Κιέλου από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου δείχνει ότι οι υποσχέσεις βοήθειας ήταν σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι το χειμώνα, παρά ορισμένα μεγάλα πακέτα από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άργησαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για όπλα, ανέφερε η έκθεση, με 286 από τα 757 άρματα μάχης και 177 από 556 οβίδες των 155 χιλιοστών και των 152 χιλιοστών να μην έχουν παραδοθεί ακόμη.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;