Mια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία των βαρέων όπλων στην Ουκρανία μετά από περισσότερους από 16 μήνες πολέμου, υπογραμμίζουν τα νέα στοιχεία για την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μια ενημέρωση της βάσης δεδομένων Ukraine Support Tracker που διατηρεί το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, ανέφερε την Πέμπτη ότι οι υποστηρικτές του Κιέβου είχαν παραδώσει 471 νέα άρματα μάχης από την αρχή του πολέμου, ενώ άλλα 286 δεν έχουν φτάσει ακόμη.

Μεντβέντεφ: 185.000 νέοι συμβασιούχοι μαχητές εντάχθηκαν στο στρατό της Ρωσίας

Αλλαγή συσχετισμών

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άρματα μάχης της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί από την έναρξη της εισβολής πέρυσι, ενώ αντίστοιχα της Ρωσίας έχει μειωθεί στο μισό.

Το χάσμα μειώθηκε επίσης ως προς το πυροβολικό και τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, αν και πολύ λιγότερο συγκριτικά με τα άρματα μάχης.

«Η Ρωσία έχει χάσει σχεδόν τη μισή μαχητική αποτελεσματικότητα του στρατού της», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Ραντάκιν την Τρίτη. «Πέρυσι έριξε 10 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 1 εκατομμύριο οβίδες ετησίως. Έχει χάσει 2.500 άρματα μάχης και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να παράγει 200 ​​άρματα μάχης το χρόνο», πρόσθεσε.

Βαρέα όπλα

Σύμφωνα με την Oryx, η οποία καταγράφει μόνο απώλειες που μπορεί να επιβεβαιώσει, 2.082 ρωσικά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί, εγκαταλειφθεί ή αιχμαλωτιστεί από την έναρξη του πολέμου το 2022. Η Μόσχα ξεκίνησε με 3.417 διαθέσιμα άρματα μάχης, σύμφωνα με το Military Balance.

Υπάρχουν ωστόσο, τεράστιες αβεβαιότητες γύρω από τέτοια στοιχεία, με τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν τις απώλειές τους ως κρατικά μυστικά. Επίσης, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των ανταλλακτικών αρμάτων μάχης που η Ρωσία είτε παρήγαγε είτε έχει αντλήσει από τις αποθήκες της από την έναρξη του πολέμου.

Η Ουκρανία, ωστόσο, φάνηκε να διανύει τον πρώτο χρόνο του πολέμου με περίπου τον ίδιο αριθμό βαρέων όπλων που είχε στην αρχή, παρά τις μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με τον Yohann Michel, ειδικό πολεμικό αναλυτή στο IISS.

Το ίδιο, ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί για τη Ρωσία, η οποία πρέπει επίσης να κρατήσει ένα μέρος των δυνάμεών της για την άμυνα στο εσωτερικό της. Η αλλαγή στην ισορροπία των βαρέων όπλων είναι σημαντική, αλλά απέχει πολύ από το να είναι αποφασιστική για τη συνεχιζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Michel.

Η Ουκρανία πρέπει να αντεπιτεθεί

«Ακόμη κι αν η κατάσταση είναι πιο ισορροπημένη σε αριθμούς, δεν λειτουργεί έτσι», είπε ο Michel. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ουκρανία πρέπει τώρα να ανακτήσει εδάφη, επομένως βρίσκεται στην επίθεση ενάντια σε καλά προετοιμασμένες άμυνες και για αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό πλεονέκτημα».

Αυτό εξηγεί την εστίαση των ουκρανικών δυνάμεων στην καταστροφή του ρωσικού πυροβολικού και των γραμμών ανεφοδιασμού. Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ισχυρίζεται πρόσφατα την καταστροφή περισσότερων από 30 ρωσικών πυροβόλων σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Η ενημέρωση των στοιχείων του Ινστιτούτου του Κιέλου από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου δείχνει ότι οι υποσχέσεις βοήθειας ήταν σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι το χειμώνα, παρά ορισμένα μεγάλα πακέτα από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άργησαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για όπλα, ανέφερε η έκθεση, με 286 από τα 757 άρματα μάχης και 177 από 556 οβίδες των 155 χιλιοστών και των 152 χιλιοστών να μην έχουν παραδοθεί ακόμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση