Οφείλω να σας ενημερώσω ότι τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πιο άσχημα απ΄όσο φαίνονται. Η «μάχη των επιγόνων» του κ. Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται σε μία σύγκρουση άνευ αντικειμένου, διότι η δυναμική της κατάστασης είναι τέτοια που υπονομεύει την ίδια τη δομή του κόμματος.
Συναντήσεις
Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και εκτός από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τα τηλέφωνα έχουν «ανάψει», οι συναντήσεις μεταξύ των τάσεων, αλλά και των στελεχών, διαδέχονται η μία την άλλη και το «zoom» έχει πάρει φωτιά! Μου έλεγε κορυφαίο στέλεχος ότι μόνο προχθές είχε 90 τηλέφωνα, τα οποία ήταν αδύνατο να απαντήσει φυσικά!
Το «κοστούμι»
Και εκτός από τη φυσιογνωμία του κόμματος που φαίνεται να είναι το επίδικο της αντιπαράθεσης, υπάρχει και ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα. Καμμία από τις υποψηφιότητες – που δυνάμει – έχουν «κυκλοφορήσει», δεν χωράει στο «κοστούμι» που … άφησε ο παραιτηθείς πρόεδρος. Δηλαδή το «κοστούμι» φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο!
Ο κ. Δ. Τεμπονέρας
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση εμφανίζει η περίπτωση του κ. Διονύση Τεμπονέρα. Όμως με το κείμενο που παρουσίασε στην προχθεσινή Πολιτική Γραμματεία αυτοακυρώνεται λέγοντας ευθύς εξαρχής πως είναι μειοψηφικό και πως αν στην Κεντρική Επιτροπή δεν πλειοψηφήσει ο ίδιος θα παραιτηθεί.
Αποχώρηση;
Οι πληροφορίες μου, λοιπόν, λένε πως στην καλύτερη περίπτωση το εν λόγω κείμενο να λάβει ως 100 ψήφους – θα το στηρίξει η ΡΕΝΕ, στην οποία ανήκει ο κ. Τεμπονέρας και ένας αριθμός μελών της Κ.Ε. που ανήκουν στους λεγόμενους «πασοκογενείς». Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να πλειοψηφήσει. Ως εκ τούτου ο κ. Τεμπονέρας θα παραιτηθεί από την Κ.Ε. και θα αποχωρήσει. Το αδιέξοδο επιτείνεται….
«Πασοκογενείς»
Οι άλλες υποψηφιότητες δεν είναι «ευρύχωρες» για τους «πασοκογενείς». Και το κυριότερο η μεγαλύτερη τάση – ως τώρα τουλάχιστον – η «Κίνηση Μελών» δεν έχει να επιδείξει καμία άξια λόγου υποψηφιότητα. Ετσι λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μου λένε ότι οι αποχωρήσεις δεν θα αφορούν μόνο τους «πασοκογενείς»!
Come back;
Λέτε εκεί, κατά το φθινόπωρο, όταν η κατάσταση θα έχει φτάσει στο «μη παρέκει» να παρέμβει εκ νέου ο κ. Τσίπρας για να σώσει «οτιδήποτε κι αν σώζεται»;
Παρατάξεις
Πάντως είναι γεγονός ότι τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα – αλλά και γενικότερα – ήταν κόμματα, που λειτουργούσαν ως παρατάξεις. Υπήρχε μεγάλη «ευρυχωρία». Τόσο η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όσο και το Πα.Σό.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Κων/νος Μητσοτάκης
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πατήρ Μητσοτάκης μπορούσε να έχει υπουργό Επικρατείας τον Μίκη Θεοδωράκη και να τον ψηφίζει ο βουλευτής Φθιώτιδας Φραντς Τσαγγάρης – που το λιγότερο ήταν αμφιλεγόμενη η στάση του στην κατοχική και μετακατοχική περίοδο!
Ο Ανδρ. Παπανδρέου
Από την άλλη πλευρά ο πατήρ Παπανδρέου μπορούσε να έχει στη κοινοβουλευτική του ομάδα τους παλαιούς κεντρώους βουλευτές ή ακόμη και τον Γιάννη Μπούτο και ταυτόχρονα να αφήνει χώρο και σε συγκεκριμένη τροτσκιστική ομάδα.
Επίγονοι
Οι επίγονοι τους μετέτρεψαν τις παρατάξεις σε – στενά – κόμματα, τα οποία συρρικνώθηκαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ακόμη και η Νέα Δημοκρατία με το 40,5% έχει πάρει λιγότερους ψήφους από την – τότε – συντριπτική ήττα του κ. Κώστα Καραμανλή στις 3 Οκτωβρίου του 2009!
Και ο ΣΥΡΙΖΑ
Αλλα και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν τον Ιανουάριο του 2015 κέρδισε τις εκλογές – αλλά και αργότερα – ήταν ένα κόμμα – παράταξη. Μικρότερο από τα δύο προηγούμενα, αλλά ωστόσο εξαιρετικά μεγάλο για τα δεδομένα της – τότε – συγκυρίας. Ωστόσο αν θέλουν να ξαναγίνουν ένα μεγάλο κόμμα, πρέπει κάποια πράγματα να τα λάβουν υπόψη τους. Αλλιώς….
———————————————————————————–
Παραίτηση
«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά…», λέει ο θυμόσοφος λαός.
Και αυτή η φράση έχει απόλυτη ισχύ και στην περίπτωση του διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης κ. Νίκου Μαντζούφα και τις φήμες που κυκλοφορούν περί επικείμενης παραίτησης του από τη συγκεκριμένη θέση.
Ο κ. Μαντζούφας είναι το μακροβιότερο στέλεχος σε υπουργείο και συγκεκριμένα από τη θέση του γενικού γραμματέα σε θέματα επενδύσεων. Θητεύει από το 2009, αν δεν με απατά η μνήμη μου.
Η παραίτηση του, όπως λένε οι πληροφορίες μου, έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν υπάρχει «χημεία» με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα είναι και ο πολιτικός του προϊστάμενος.
Αλλά και κατά τη διάρκεια της συνύπαρξης των δύο στην προηγούμενη κυβέρνηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πάλι οι δύο άντρες είχαν διαφορετική στρατηγική…
Οι πηγές μου υποστηρίζουν πως ο κ. Μαντζούφας είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί σε διαφορετικό κυβερνητικό πόστο…
—————————————————
Η έξοδος
Στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μόνο στον μεγάλο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Να σημειώσω πως οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν στις 17 Ιουλίου.
Έντονο παραμένει και το επενδυτικό ενδιαφέρον και σε έναν άλλο διαγωνισμό αποκρατικοποίησης.
Αυτόν για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.
Το διεκδικούν οκτώ επενδυτικά σχήματα και όπως μαθαίνω η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα πάει για τις αρχές Αυγούστου αφού θα προηγηθεί μία παράταση.
Επίσης πηγές μου μου είπαν πως ένα εκ των οκτώ επενδυτικών σχημάτων αναμένεται να μην κατέβει στο διαγωνισμό. Και πρόκειται για εκείνο της Intrakat με την ΤΕΚΑΛ.
Τα άλλα λιμάνια
Κατά τ’ άλλα το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά κανονικά και τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση ή και την προετοιμασία διαγωνισμών άλλων λιμανιών.
Έτσι, οι πληροφορίεςαναφέρουν πως σε περίπου δύο εβδομάδες θα στείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο τη σύμβαση για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Ως γνωστόν προτιμητέος επενδυτής ανακηρύχθηκε το σχήμα Grimaldi και Μινωϊκές Γραμμές.
Επίσης μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη συμβούλων για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, ενώ στα τελειωμάτα του είναι και ο διαγωνισμός για την εκπόνηση του νέου business plan στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Latest News
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη, η σφήνα Πολίτη, «καίει» εκατ. η Hellenic Train, παρασκήνιο για Elpedison, το triple της Helleniq Energy, η άγνωστη «πληγή» του λιανεμπορίου
Τα «ποδηλατάκια» του Δημητριάδη
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM