Λίγο πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της Αγκυρας με αιχμές και για την οικονομία.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη, ο Μενέντεζ αναφέρθηκε στην Τουρκία, τονίζοντας με νόημα πως «δεν μπορούμε να έχουμε βέτο από καμία χώρα σε αποφάσεις που αφορούν το πλαίσιο ασφάλειας».
Για το θέμα της παράδοσης των F-16, σημείωσε πως «όταν έχεις έναν επιτιθέμενο, που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων απέναντι σε αυτόν που επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν Βίτο Κορλεόνε από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Eλληνοτουρκικά: Οι προσδοκίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια και τις αξίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να ασκήσει πιέσεις, όμως νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», σχολίασε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ευρύτερα, στηλίτευσε τις «απειλές της Τουρκίας» σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, καλώντας μάλιστα σε επαγρύπνηση καθώς «ο Ερντογάν μπορεί να αλλάζει στάση ανά πάσα στιγμή». Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος αποδέκτης των F-35».
Ο κ. Μενέντεζ έκανε λόγο για περιορισμό ελευθεριών στην Τουρκία και αναφέρθηκε στην τουρκική οικονομία τονίζοντας ότι αντιμετωπίζει «αχρείαστα προβλήματα» λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής του Ερντογάν.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδας ζωτική για την αποτροπή της Ρωσίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπεράσπιση της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας διαφυλάσσει την έννοια του διεθνούς δικαίου και έτσι είναι προς το παγκόσμιο συμφέρον.
Latest News
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της