Λίγο πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της Αγκυρας με αιχμές και για την οικονομία.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη, ο Μενέντεζ αναφέρθηκε στην Τουρκία, τονίζοντας με νόημα πως «δεν μπορούμε να έχουμε βέτο από καμία χώρα σε αποφάσεις που αφορούν το πλαίσιο ασφάλειας».

Για το θέμα της παράδοσης των F-16, σημείωσε πως «όταν έχεις έναν επιτιθέμενο, που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων απέναντι σε αυτόν που επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν Βίτο Κορλεόνε από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Eλληνοτουρκικά: Οι προσδοκίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια και τις αξίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να ασκήσει πιέσεις, όμως νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», σχολίασε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ευρύτερα, στηλίτευσε τις «απειλές της Τουρκίας» σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, καλώντας μάλιστα σε επαγρύπνηση καθώς «ο Ερντογάν μπορεί να αλλάζει στάση ανά πάσα στιγμή». Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει ο επόμενος αποδέκτης των F-35».

Ο κ. Μενέντεζ έκανε λόγο για περιορισμό ελευθεριών στην Τουρκία και αναφέρθηκε στην τουρκική οικονομία τονίζοντας ότι αντιμετωπίζει «αχρείαστα προβλήματα» λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής του Ερντογάν.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδας ζωτική για την αποτροπή της Ρωσίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπεράσπιση της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας διαφυλάσσει την έννοια του διεθνούς δικαίου και έτσι είναι προς το παγκόσμιο συμφέρον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012