
Παρά τις σημαντικές αυξήσεις που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην τιμή της σοκολάτας, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα για να γευτούν τον γλυκό αυτό πειρασμό.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Euromonitor International Ltd. που δημοσιεύει το Bloomberg, oι αγορές σοκολάτας αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,8% φέτος για να φτάσουν σχεδόν τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι όγκοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,9%. Πέρυσι καταγράφηκε πτώση 2,7%, η μεγαλύτερη από το 2009.
Η αγορά αποδεικνύεται ανθεκτική χάρη σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «ζώντας εκδικητικά» (Revenge Living), δήλωσε ο Carl Quash, αναλυτής της Euromonitor. Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν σε τομείς της ζωής τους που επηρεάστηκαν από την πανδημία, όπως ταξίδια και φαγητό.
Σοκολάτα όπως… χαβιάρι – Πώς οι νέοι κανόνες της ΕΕ εκτοξεύουν τις τιμές
Μέχρι στιγμής, οι υψηλότερες τιμές της σοκολάτας είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί σε μεγαλύτερους αριθμούς πωλήσεων. Τα στοιχεία για τις 52 εβδομάδες που έληξαν στις 27 Μαΐου έδειξαν ότι οι πωλήσεις σε δολάρια αυξήθηκαν περίπου 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ακόμη και ενώ ο συνολικός όγκος μειώθηκε περίπου κατά 4%, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν περισσότερα για τις λιχουδιές τους, σώζοντας τη βιομηχανία από ένα κραχ που μοιάζει με ύφεση, όπως αυτό που παρατηρήθηκε το 2009-2010.
Η ιστορία της σοκολάτας: Τα «λεφτόδεντρα» με την ταπεινή καταγωγή

«Απόλαυση και ανταμοιβή»
Η σοκολάτα «διαδραματίζει έναν πραγματικά ιδιαίτερο ρόλο για τους ανθρώπους – ως απόλαυση και ως ανταμοιβή», δήλωσε ο Nick Graham, παγκόσμιος επικεφαλής πληροφοριών και αναλύσεων στη Mondelez International Inc., τον κατασκευαστή των Oreos και Cadbury. «Η συναισθηματική αξία που φέρνει η κατηγορία στους καταναλωτές είναι αυτή που δικαιολογεί τις πρόσθετες αυξήσεις τιμών».
Οι καταναλωτές «αναπληρώνουν τον χαμένο χρόνο», συμπλήρωσε ο Quash της Euromonitor. «Δεν μπορούσαν να βγουν έξω να ταξιδέψουν, να κάνουν δραστηριότητες. Και πολλά από αυτά τα πράγματα είναι πραγματικά ευνοϊκά για σοκολατένιες στιγμές».
Η ζήτηση βοηθά στην προστασία των παραγωγών σοκολάτας από το αυξανόμενο κόστος του κακάο εν μέσω συρρίκνωσης των αποθεμάτων. Το κακάο που διαπραγματεύεται στο Λονδίνο, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έχει σημειώσει άλμα περίπου 20% φέτος και διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλό 13 ετών. Οι τιμές διαπραγματεύτηκαν περίπου 0,7% υψηλότερα τη Δευτέρα.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί να διαταράξει περαιτέρω την παγκόσμια παραγωγή και οι κορυφαίοι καλλιεργητές της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας έχουν ήδη πουλήσει μεγάλο μέρος της σοδειάς τους για την επόμενη σεζόν.
«Προφανώς, είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους επόμενους μήνες και παρακολουθούμε την κατάσταση με πολλή προσοχή», δήλωσε η Catherine Bertrac, ανώτερη αντιπρόεδρος της Ferrero SpA που εργάζεται στο εμπορικό σήμα Kinder.


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.