Τα 1,8 τρισεκατομμύρια γουάν (249,33 δισεκατομμύρια δολάρια) έφτασαν οι συναλλαγές με το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας στα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Yi Gang – σημειώνοντας άλμα από τα 100 δισεκατομμύρια τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αριθμοί εδραιώνουν τον ηγετικό ρόλο της Κίνας μεταξύ των χωρών που αναπτύσσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC) – ψηφιακά tokens που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες – αν και η υιοθέτηση βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Το e-CNY, όπως ονομάζεται το ψηφιακό γουάν, χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής κυρίως για εγχώριες πληρωμές λιανικής.

ΔΝΤ: Στόχος η δημιουργίας μιας παγκόσμιας πλατφόρμας για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών

Έχει ακόμη δρόμο να διανύσει

Παρόλα αυτά, το e-CNY (ψηφιακό γουάν) σε κυκλοφορία αντιπροσώπευε μόνο το 0,16% της προσφοράς χρήματος της Κίνας, ή των μετρητών σε κυκλοφορία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Yi.

Οι κινεζικές κρατικές τράπεζες συμμετείχαν πέρυσι σε μια δοκιμή που επικεντρώθηκε στις διασυνοριακές συναλλαγές και αναπτύχθηκε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Ο Yi, ο οποίος παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση στην Σιγκαπούρη ως πρόεδρος της China Society for Finance and Banking – ενός οργανισμού που υπάγεται στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) – αναμενόταν να παραιτηθεί από τότε που έμεινε εκτός της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος τον Οκτώβριο.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη διαδοχή στην PBOC, ο Yi αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα και δήλωσε: «Είμαι ο Yi Gang, και θα κάνω το καθήκον μου ανά πάσα στιγμή με όλες μου τις δυνάμεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto