«Ένας κύκλος έκλεισε» είχε γράψει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Νίκος Μαντζούφας τον Αύγουστο του 2020 όταν αποχώρησε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Ακόμη ένας κύκλος κλείνει σήμερα, όπως είχε προϊδεάσει το Inside Stories. Ο Ορέστης Καβαλάκης ανακοινώθηκε σήμερα ότι αναλαμβάνει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως υπεύθυνος για να τρέξει τις εκκρεμότητες του Ταμείου Ανάκαμψης.  Ο Νίκος Μαντζούφας ολοκληρώνει έναν μεγάλο και μακρύ κύκλο ως ο Mr Γενικός Γραμματέας, καθώς εδω και 14 έτη βρίσκεται σε κρίσιμες θέσεις και μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Νικος Μαντζούφας αποτελεί κυβερνητική επιλογή και όπως λενε  οι πηγές πρόκειται να αναλάβει σημαντικό πόστο. Οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν εντός του καλοκαιριού.

Διακομματικός, αν και δεν έχει σχέση με την πολιτική, ο Νίκος Μαντζούφας είναι ο άνθρωπος που συνέδεσε όσο κανείς άλλος το όνομά του με την καθιέρωση και την εξέλιξη των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης: Εύσημα στην Ελλάδα, γκάζια… στη Γερμανία

Υπήρξε ο μακροβιότερος Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, έναν τομέα του ανατέθηκε το 2009 επί κυβερνήσεως Γιώργου Α. Παπανδρέου – μέσω της τεχνοκρατικής διαδικασίας του opengov – και διατήρησε επί τεσσάρων διαφορετικών κυβερνήσεων.

Από τον Ιούλιο 2019 και μετά ανέλαβε στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ μέχρι να βρεθεί στη θέση του διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης το 2020 με πολιτικό προϊστάμενο τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Την ημέρα που ορκίστηκε η Βουλή των Ελλήνων της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Νίκος Μαντζούφας σε post στο Facebook αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει στο Ταμείο Ανάκαμψης να είναι στην πρώτη ομάδα χωρών της ΕΕ τόσο σε ποσοτικο (1η σε εκταμιεύσεις/ΑΕΠ) όσο και σε ποιοτικό επίπεδο συστήματος διακυβέρνησης. Υπερήφανος ως μέρος της ομάδας για αυτή την αναγνώριση.»

Τα αθόρυβα ΣΔΙΤ

Στο διάστημα της παραμονής του στη θέση του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ υλοποίησε 14 έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού περίπου ενός δισ. όπως σχολεία, τηλεματική, ηλεκτρονικό εισιτήριο, ευρυζωνικά, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, οδικά έργα και φοιτητικές εστίες.

Το 2020, όταν και ήταν Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, η Ελλάδα πέτυχε να καταταγεί στην 2η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Καλές Διαγωνιστικές Διαδικασίες» στον τομέα των ΣΔΙΤ από το Global Infrastructure Hub (φορέα των G20), ενώ πολλά από τα υλοποιημένα έργα ΣΔΙΤ έχουν λάβει διεθνείς βραβεύσεις και αναγνώριση.

Ο αναπτυξιακός

Στον ένα χρόνο που είχε την ευθύνη της θέσης του Ειδικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο συνολικά 183 επενδυτικά σχέδια ύψους 950 εκατ. ευρώ. Εκδόθηκαν αποφάσεις ολοκλήρωσης για 200 επενδυτικά σχέδια ύψους 650 εκατ. ενώ υποβλήθηκαν σε νέες προκηρύξεις 2.270 επενδυτικά σχέδια, ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των Στρατηγικών Επενδύσεων εγκρίθηκαν και εκδόθηκαν Προεδρικά Διατάγματα, οικοδομικές άδειες και άδειες εγκατάστασης σε 35 επενδυτικά σχέδια ύψους επενδύσεων 2,8 δισ. ενώ τέλος στον τομέα των ΣΔΙΤ εγκρίθηκαν, δημοπρατούνται και υλοποιούνται 15 έργα ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Με βάση τα στοιχεία εξέλιξης των δανείων Ταμείου Ανάκαμψης στις 31/5/2023 έχουν υπογραφεί 178 δανειακές συμβάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις 6,8 δισ. με αξιοποίηση 2,72 δισ. ευρώ δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως λέει ο κος Μαντζούφας αφορούν πολλούς κλάδους: ενδεικτικά, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (και με πολλές ενεργειακές κοινότητες), εξοικονόμηση Ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, βιομηχανική παραγωγή, γεωργική μεταποίηση, φαρμακευτική βιομηχανική παραγωγή, τουρισμός, logistics, εμπόριο, ψηφιοποίηση, κ.ά.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Inside Stories υποστηρίζεται πως ο κος Μαντζούφας είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί σε διαφορετικό κυβερνητικό πόστο…

Who is who

Ο πρώτος διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης με ρόλο ευθύνης στη διαχείριση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ, έχει καταγωγή από το Καρπενήσι, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα.

Ακριβώς 50 ετών σήμερα πήρε το δίπλωμά από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (είχε εισαχθεί πέμπτος), ενώ κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ).

Επαγγελματικά έχει δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα, στον διεθνή τραπεζικό όμιλο Bank of America στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και αργότερα στη διεθνή ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton ως επικεφαλής του τομέα project finance. Η εταιρεία με εκπρόσωπο τον Ν. Μαντζούφα ήταν σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου στις μετοχοποιήσεις του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά και σύμβουλος στις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων.

Μιλά αγγλικά και γερμανικά, είναι παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News