Έντονη αντιπαράθεση προκαλεί το θέμα των μεγάλων πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή για την διαχείριση της καταστροφής σε Ρόδο, Δυτική Αττική και πολλές ακόμη περιοχές ανά την επικράτεια.
Η αφορμή δόθηκε με την συζήτηση επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, ωστόσο, τη διαδικασία σχεδόν μονοπώλησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές.
«Είμαστε σε πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να πείσει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες φωτιές, έχοντας πάντα ως πρωταρχικό της στόχο τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.
Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πάντως, δεν φάνηκε να πείστηκαν για το επαρκές επιχειρησιακό επίπεδο των κυβερνητικών χειρισμών και κατηγόρησαν τη Νέα Δημοκρατία για απουσία ενός αποτελεσματικού σχεδίου πρόληψης, καθώς και για ανεπαρκή δασοπροστασία.
Πύρινη κόλαση σε Ρόδο και Κάρυστο
Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε σε πόλεμο
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών.
O πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι είναι πολύτιμο το 112, σημειώνοντας ότι έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
«Πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας ουσιαστικά σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση πως η μόνη της «απάντηση» στις καταστροφικές πυρκαγιές είναι οι εκκενώσεις.
«Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μάς βρίσκει να παλεύουμε με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό», σημείωσε ακόμη, προσθέτοντας πως «ο απολογισμός θα έρθει πλήρης και ψύχραιμος, στο χρόνο που πρέπει, όταν θα κάνουμε τον συνολικό απολογισμό, είτε αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη, είτε τις αιτίες και το ενδεχόμενο εμπρησμών από δόλο ή αμέλεια».
«Το 112 δεν υπάρχει στη Βρετανία»
Υπογράμμισε, μάλιστα, στη δευτερολογία του πως «για την επιχειρησιακή πραγματικότητα, είναι εύκολη η κριτική εξ αποστάσεως» και κάλεσε όποιον πολιτικό αρχηγό «θέλει να βρεθεί στο συντονιστικό κέντρο, μπορεί να βρεθεί για να δει πώς γίνεται η διαχείριση σε πραγματικές συνθήκες. Να μπορούμε να επικοινωνούμε σε real time με την αστυνομία και το λιμενικό για να εκκενώσουν 3.000 ανθρώπους. Να μιλάς με τους δασικούς και την τοπική αυτοδιοίκηση».
«Δεν θα μιλήσω για το 112, αλλά θα αναφέρω μία διάσταση. Οι Βρετανοί, οι οποίοι βρέθηκαν στη Ρόδο, αιφνιδιάστηκαν από το 112 γιατί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει 112. Τώρα πειραματίζονται, γιατί μπορεί να μην έχουν φωτιές, έχουν όμως πλημμύρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «το κεκτημένο είναι ότι μπορούμε και κάνουμε εκκενώσεις, με την αστυνομία να πηγαίνει πόρτα-πόρτα».
Και δήλωσε πως «είναι μύθος ότι μπορούμε να καθαρίσουμε όλα τα δάση», εξηγώντας ότι «στη Δαδιά είχε γίνει καθαρισμός πριν την πυρκαγιά, αλλά αυτό δεν θα δώσει τη λύση. Η έμφαση θα δοθεί στα περιαστικά δάση της Αττικής και σε αυτά που έχουν μία ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία».
Φάμελλος: Να μην αποτελέσει βολική δικαιολογία η κλιματική κρίση
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται επικοινωνιακά το δόγμα «εκκένωση – αποζημίωση» και την κάλεσε να σταματήσει «να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες, όπως πρόσφατα προσπάθησε με τους Δήμους».
Ζήτησε, επίσης, να ενεργοποιήσει τη δημόσια πολιτική πρόληψη που είχε καταθέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία, αλλά και η πυροσβεστική και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων, καιώς και εφαρμογή των πορισμάτων της επιστήμης, όπως αυτό της επιτροπής Goldammer, που με συναίνεση δημιουργήθηκε μετά το Μάτι.
«Τις τελευταίες ημέρες, ζούμε τραγικά γεγονότα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών. Για 7 ημέρες έχουμε καταστροφική φωτιά στη Ρόδο, επιπτώσεις στην Αττική, μέτωπα σε Αχαΐα, Κάρυστο, Κέρκυρα, κλπ. Έστω και καθυστερημένα οι καταστροφές συνδέονται με την κλιματική κρίση. Επισημαίνουμε τον κίνδυνο η κλιματική κρίση να αποτελεί και μία βολική δικαιολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, ενώ προσέθεσε πως η αναγνώριση της κλιματικής κρίσης «θα μας είχε υποχρεώσει σε καλύτερη προετοιμασία, που δεν την βλέπουμε».
«Μόνο στα λόγια συμφωνούμε πως το σημαντικότερο είναι η πρόληψη»
«Συμφωνούμε ότι το σημαντικότερο θέμα είναι η πρόληψη – στα λόγια. Τι έκανε, όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την πρόληψη, όσον αφορά τις πυρκαγιές;», τόνισε στη δευτερολογία του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «με το που ανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης, τότε, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σταμάτησε, κύριε Βορίδη, το πρόγραμμα της δασοπροστασίας. Πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι τότε στα δάση έκαναν καθαρισμό, δασικές οδούς, αντιπυρικές ζώνες και σταματήσαν – και ήταν και πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, κοινωφελές πρόγραμμα τότε».
Και προσέθεσε: «Έχουμε τουλάχιστον στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής, των δασοπυροσβεστών; Μάλλον όχι. Το τελευταίο περιστατικό που θυμάμαι έντονα στη μνήμη μου ήταν οι ‘αύρες’ και τα ΜΑΤ εναντίον των εποχιακά εργαζόμενων στη δασοπυρόσβεση που δεν έχετε προσλάβει – τρεισήμισι χιλιάδες κενές θέσεις. Έτσι στελεχώνουμε την Πυροσβεστική; Διότι αυτό έγινε έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης».
«Υπάρχει, όμως, τουλάχιστον μια ενσωμάτωση των καινοτόμων εργαλείων στη ζωή μας, που ζήτησε ο κύριος πρωθυπουργός; Μα, η δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που παραδώσαμε το 2019 και το πόρισμα Γκολντάμερ, μιλούσε για τα πιλοτικά σχέδια πρόληψης δασικών πυρκαγιών στις μικτές ζώνες δάσους κατοικίας, που δυστυχώς η Ελλάδα και λόγω των αυθαιρέτων είναι γεμάτη. Προχώρησαν; Όχι. Είχαμε ένα στην Αττική, ένα στην κεντρική Μακεδονία και ένα τρίτο πιλοτικό, που θα επέλεγαν οι υπηρεσίες. Όχι, δεν προχώρησαν», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης απαντά σε ερωτήματα που δεν έθεσε κανείς
«Ήρθε η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε στα πέντε δασολογικά τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Παράλληλα επέκρινε τον πρωθυπουργό, που δήλωσε μεν ότι φέτος υπάρχουν περισσότερα εναέρια μέσα και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα και ότι εκταμιεύτηκαν περισσότεροι κρατικοί πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ωστόσο, τόνισε, «δεν μας είπε γιατί το επιτελικό κράτος απέτυχε και φέτος να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες».
«Δεν μας είπε αν έλεγξε πώς αξιοποιήθηκαν οι κρατικοί πόροι από την τοπική αυτοδιοίκηση, όταν για παράδειγμα καταγγέλλεται ότι περιφέρειες άνοιξαν προσφορές για την αντιπυρική προστασία για την περίοδο 2023-2024 ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Τι έχει υλοποιηθεί από το εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας ‘Αιγίς’, ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ; Τι απέγιναν τα ειδικά συστήματα παρακολούθησης και προειδοποίησης με drones, τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας;», ρώτησε ο κ. Ανδρουλάκης τον πρωθυπουργό.
«Η επικοινωνία έχει κοντά ποδάρια»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η επικοινωνία έχει «κοντά ποδάρια» και έρχεται η ώρα της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.
«Ποιος ψέγει τη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν έχουν έρθει γρηγορότερα τα νέα Canadair;», προσέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δευτερολογία του, απαντώντας στον πρωθυπουργό ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των συγκεκριμένων αεροσκαφών.
Και τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Μητσοτάκης απαντά σε ερωτήματα που δεν έθεσε κανείς».
«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η γραμμή παραγωγής στον Καναδά ανοίγει, διότι γίνεται μια πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή κοινή παραγγελία, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, με τις παραλαβές να προβλέπονται για το 2025 – 2026. Δεν ψέγουμε για αυτό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά γιατί έχει έναν σχεδιασμό ύψους περίπου δύο δισεκατομμυρίων, που αφορούν μεταξύ άλλων την πρόληψη, και θέλουμε να μάθουμε τι έχει γίνει με αυτά τα χρήματα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «η πρόληψη είναι το θέμα».
Κουτσούμπας: Πάρτε τώρα τα μέτρα που πρέπει
Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση σχετικά με τις φωτιές και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Πάρτε τώρα όλα τα μέτρα για να μην έχουμε άλλες τέτοιες καταστροφές», σημείωσε για τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα.
Όπως είπε, μάλιστα, η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι άλλοθι, αλλά ο λόγος για αλλαγή πλεύσης στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη.
Ο γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για «μεγάλη ντροπή» του «τουριστικού θαύματος» αναφερόμενος στην Ρόδο, τονίζοντας πως ενώ «βουλιάζει» ένα νησί από τουρισμό, καίγεται επί μέρες γιατί δεν έχει υποδομές και μέσα πυροπροστασίας.
Και προσέθεσε: «Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Δίπλα στα πεντάστερα ξενοδοχεία, τουρίστες στοιβαγμένοι στην καρότσα ενός αγροτικού για να σωθούν από τις φλόγες.
»Θα μας πείτε ξανά για την κλιματική αλλαγή και κρίση που έχει έρθει απ’ την κλιματική αλλαγή. Η γνωστή καραμέλα που αναμασάτε δυστυχώς συνεχώς, όλες μα όλες οι κυβερνήσεις, για να καλύψετε τις εγκληματικές σας ευθύνες.
»Η κλιματική αλλαγή φταίει για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη; Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που πήρατε και λέγατε μάλιστα πως είστε πανέτοιμοι;
»Η κλιματική αλλαγή φταίει για την ελλιπή στελέχωση των Δασαρχείων; Για το ότι δεν είχαν στα δάση φτιαχτεί έγκαιρα αντιπυρικές ζώνες; Για το ότι δεν έχει ενισχυθεί η πυροσβεστική με το απαραίτητο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα και πάει λέγοντας;», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Πηγή: in.gr
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;