Η απεργία των ηθοποιών στο Χόλιγουντ διαρκεί εδώ και δύο εβδομάδες. Αστέρες όπως η Τζέσικα Τσαστέιν, ο Μπράιαν Κράνστον, ο Μπρένταν Φρέιζερ, ο Στιβ Μπουσέμι και ο Κρίστιαν Σλέιτερ, μαζί με το σωματείο των ηθοποιών SAG-AFTRA, διοργάνωσαν τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διαδήλωση στην Τάιμς Σκουέρ στη Νέα Υόρκη.

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ανησυχία των ηθοποιών μελών της SAG-AFTRA

Οι ηθοποιοί προσχώρησαν στην απεργία των σεναριογράφων που βρίσκονται σε απεργία από τις αρχές Μαΐου αφού δεν κατάφεραν να βρουν λύση στις διαπραγματεύσεις με την ένωση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών στούντιο AMPTP. Και τα δύο συνδικάτα ζητούν, μεταξύ άλλων, καλύτερες αμοιβές και τη ρύθμιση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Η AMPTP τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις είχε γίνει μια προσφορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία όμως η άλλη πλευρά απέρριψε.

Έχει παραλύσει το Χόλιγουντ

Η διπλή απεργία έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου με μικρές μόνο εξαιρέσεις. Ελάχιστες πια ταινίες και σειρές γυρίζονται και τα μέτωπα φαίνεται να έχουν σκληρύνει. Όταν  ο εκπρόσωπος των απεργών ηθοποιών Ντάνκαν Κράμπτρι Άιρλαντ ρωτήθηκε πόσο καιρό θα διαρκέσει η απεργία, απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να αποκλείσει τον Ιανουάριο ή ακόμα και τον Φεβρουάριο.

Στην απεργία πάντως τρεις είναι οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν. Καταρχάς η Φραν Ντρέσερ, η οποία έχει γίνει γνωστή από την κωμική σειρά The Nanny. Στη σειρά μεταξύ 1993 και 1999 υποδύθηκε μια ασυνήθιστη νταντά με πλούσια ανακατεμένα μαλλιά και οξύ πνεύμα. Η Ντρέσερ γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και ήταν υποψήφια για πολλά βραβεία. Στη συνέχεια η γεννημένη το 1957 στη Νέα Υόρκη ηθοποιός πήρε κυρίως μικρότερους ρόλους. Στην ιδιωτική της ζωή αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, μεταξύ των οποίων και μια περιπέτεια με τον καρκίνο. Τώρα η 65χρονη ηθοποιός επιστρέφει στο προσκήνιο με έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο. Από το 2021 είναι επικεφαλής του σωματείου ηθοποιών SAG-AFTRA και πρωτοστατεί στην απεργία. Τον Σεπτέμβριο σκοπεύει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος του συνδικάτου.

Η περίπτωση του Μπομπ Άιγκερ και ο μεγάλος δωρητής Ντουέιν Τζόνσον

Ο Μπομπ Άιγκερ ήταν για πολλά χρόνια επικεφαλής της Disney. Είχε συνταξιοδοτηθεί όταν η εταιρεία τον επανέφερε στο τέλος του 2022. Ο Άιγκερ θέλει τώρα να αναδιαρθρώσει ριζικά τη Disney και αμφισβητεί  ακόμα και τη συνέχιση της παραδοσιακής τηλεοπτικής επιχείρησης. Ο  72χρονος δεν παίζει τον ρόλο διαμεσολαβητή, όπως πολλοί ήλπιζαν, αλλά τηρεί σκληρή στάση. Είναι απογοητευμένος από τους ηθοποιούς, δήλωσε σε συνέντευξή του, τα αιτήματά τους είναι μη ρεαλιστικά και θα έφερναν την ήδη προβληματική βιομηχανία σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Ο Κράνστον στην απεργιακή κινητοποίηση στην Τάιμ Σκουέρ δήλωσε: «Ξέρω ότι βλέπετε τα πράγματα μέσα από διαφορετικό πρίσμα. Δεν περιμένουμε από εσάς να καταλάβετε ποιοι είμαστε, αλλά σας ζητάμε να μας ακούσετε, όταν λέμε ότι δεν θα αφήσουμε τα ρομπότ να πάρουν τις δουλειές μας».

Η απεργία πάντως κοστίζει χρήματα και πολλοί συμμετέχοντες μένουν χωρίς εισόδημα. Ο  πρώην παλαιστής και ηθοποιός  Ντουέιν Τζόνσον  έδωσε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να στηρίξει το συνδικάτο. Ένα επταψήφιο νούμερο, χωρίς ωστόσο να γίνουν περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές και ο  ίδιος ο Τζόνσον δεν σχολίασε το θέμα. Ο 51χρονος είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στον κόσμο και έγινε γνωστός μέσα από τη σειρά Fast & Furious.

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus