
Την κατανάλωση του κρασιού δεν την κοιτάς πίσω, αλλά μπροστά. Ο γαλλικός αμπελοοινικός τομέας, πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα καταναλωτικά πρότυπα εκ μέρους των νέων και να προβλέψει τις απαιτήσεις τους για την ανάπτυξή του, επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.
Αυτό εξηγείται σήμερα από τις απαιτήσεις για απόσταξη και εκρίζωση, που σημαίνει ότι υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης και της παραγωγής κρασιού, η οποία δεν θα είναι κυκλική αλλά δομική, προειδοποιεί η Εθνική Επιτροπή Διεπαγγελματικών για Οίνους με Ονομασία Προέλευσης και Γεωγραφική Ένδειξη (CNIV).
Αμπέλι: «Χάθηκαν» τα μισά οινοποιήσιμα σταφύλια από την επέλαση του περονόσπορου
Προβλέποντας τις τάσεις της επόμενης 12ετίας, ο φορέας προβλέπει ότι η γαλλική αγορά θα καταναλώσει 4,5 έως 6,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα λιγότερα το 2034 (-3,5 εκατομμύρια hl, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια hl μόνο για τα κόκκινα κρασιά) μέσω της συνδυασμένης επίδρασης της δημογραφικής αλλαγής και του νέου τρόπου ζωής (- 4,5 έως -6,4 εκατομμύρια hl, λόγω της υποκατανάλωσης όλων των ηλικιακών ομάδων).
Σήμερα μειωμένη κάτω από 24 εκατομμύρια hl (-4,7 εκατομμύρια hl μεταξύ 2010 και 2022), η γαλλική κατανάλωση οίνων θα μειωθεί κατά 17 έως 25% για να φτάσει τα 20 έως 18 εκατομμύρια hl σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις το 2034. Αυτός ο υπολογισμός βασίζεται στην ανανέωση των γενεών, που είναι δυσμενής για την κατανάλωση κρασιού.
Σύμφωνα με έρευνες του πάνελ Kantar σχετικά με την οικιακή κατανάλωση, μόνο τα δύο τρίτα των ατόμων ηλικίας 18-35 ετών αγοράζουν συχνά κρασιά. Πρόκειται για μια μέση ετήσια αγορά 13 φιαλών, όταν παλαιότερα αγοράζονταν 61 φιάλες/έτος. «Οι νεότερες γενιές που εισέρχονται στην αγορά καταναλώνουν μόνο περιστασιακά, ακόμη και κατ’ εξαίρεση», συνοψίζει το CNIV στο τελευταίο του ενημερωτικό δελτίο.

Το δυναμικό παραγωγής μας είναι ήδη υπερμεγέθες κατά τόπους
«Το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει σοκ, αλλά δεν πρέπει να ατενίζουμε μακριά», προειδοποιεί ο Bernard Farges, πρόεδρος του CNIV, στο ενημερωτικό του δελτίο, σημειώνοντας ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη τώρα. Το δυναμικό παραγωγής μας είναι ήδη υπερμεγέθες κατά τόπους και θα είναι ακόμη περισσότερο αν δεν κάνουμε τίποτα, αν δεν αλλάξουμε τα προϊόντα μας, αν συνεχίσουμε να προβάλλουμε το κρασί όπως το προωθούμε σήμερα. Ανάμεσα στις προκλήσεις για το μέλλον, είναι η προσέλκυση νέων, αλλά και η συνεκτίμηση της αύξησης της γυναικείας κατανάλωσης. Σύμφωνα με την InterLoire, το 60% των νέων καταναλωτών είναι γυναίκες.
«Η παραδοσιακή εικόνα που σχετίζεται με τον πατέρα της οικογένειας που σερβίρει το κρασί αντικαθίσταται από την εικόνα της χειραφετημένης γυναίκας που επιλέγει να πιει κρασί» δείχνει η σύνοψη 30 συνεντεύξεων που έγιναν για τη Vin & Société από το IFOP (24 γυναίκες και 6 άνδρες μεταξύ 18 και 64 ετών), πιστεύοντας ότι «έτσι, οι γυναίκες ενσαρκώνουν ένα αίσθημα ανανέωσης και καινοτομίας για το κρασί. Η αντιμετώπισή τους και η συσχέτιση του κρασιού με την ισότητα των φύλων θα μπορούσε να το βοηθήσει να γίνει πιο σύγχρονο».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση