Οι προσπάθειες σουπερμάρκετ στη Νέα Ζηλανδία να δημιουργήσει συνταγές με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κάποιες από αυτές κατέληξαν να δημιουργήσουν θανατηφόρο αέριο χλωρίνης, «σάντουιτς με δηλητηριασμένο ψωμί» και πατάτες στο φούρνο με εντομοαπωθητικό.

Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Savey Meal-bot, που δημιουργήθηκε από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Pak ‘n’ Save, διαφημίστηκε ως ένας τρόπος για τους πελάτες να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τα αποφάγια και να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, ανέφερε o Guardia, σχεδόν ειρωνικά.

Ζητάει από τους χρήστες να εισάγουν διάφορα συστατικά που έχουν ήδη σπίτι τους και δημιουργεί αυτόματα ένα πρόγραμμα γευμάτων ή συνταγή, μαζί με εύθυμα σχόλια. Αρχικά τράβηξε την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάποιες λιγότερο ελκυστικές συνταγές, όπως μια που πρότεινε τη δημιουργία ενός πιάτου «stir-fry λαχανικών με μπισκότα oreo».

Κοκτέιλ με άρωμα χλωρίνης

Ωστόσο, όταν οι πελάτες άρχισαν να πειραματίζονται με την εισαγωγή ενός ευρύτερου φάσματος ειδών από τη λίστα οικιακών αγορών στην εφαρμογή, άρχισε να κάνει ακόμη λιγότερο ελκυστικές προτάσεις. Μια συνταγή που ονόμασε «μείγμα αρωματικού νερού» θα δημιουργούσε αέριο χλωρίνης που χρησιμοποιήθηκε ως το πρώτο πολεμικό αέριο. Η εφαρμογή συνιστά τη συνταγή ως «το τέλειο μη αλκοολούχο ρόφημα για να ξεδιψάσετε και να ανανεώσετε τις αισθήσεις σας».

«Σερβίρετε παγωμένο και απολαύστε το αναζωογονητικό άρωμα», λέει, αλλά δεν σημειώνει ότι η εισπνοή αερίου χλωρίνης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες ή θάνατο.

Ο Νεοζηλανδός πολιτικός σχολιαστής Λίαμ Χέιρ δημοσίευσε τη «συνταγή» στο Twitter, παρακινώντας άλλους Νεοζηλανδούς να πειραματιστούν και να μοιραστούν τα αποτελέσματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι συνταγές περιελάμβαναν ένα μοκτέιλ «φρέσκιας αναπνοής» με χλωρίνη, σάντουιτς με εντομοκτόνο για μυρμηγκιά και κόλλα, «έκπληξη ρύζι μαριναρισμένο σε καθαριστικό» και «ευδαιμονία μεθανόλης» – ένα είδος αυγόφετας με γεύση νέφτι.

Η τεχνητή νοημοσύνη «ξαναφτιάχνει» την Μόνα Λίζα και προκαλεί… οργή

Οι χρήστες το τερμάτισαν

Εκπρόσωπος του σούπερ μάρκετ είπε ότι ήταν απογοητευμένοι που είδαν ότι «μια μικρή μειοψηφία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο ακατάλληλα και όχι για τον προορισμό του». Σε μια δήλωση, είπαν ότι το σούπερ μάρκετ θα «συνεχίσει να ρυθμίζει τα κριτήρια» του ρομπότ για να διασφαλίσει ότι ήταν ασφαλές και χρήσιμο και σημείωσαν ότι η εφαρμογή έχει όρους και προϋποθέσεις που δηλώνουν ότι οι χρήστες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών.

Σε μια προειδοποίηση που επισυνάπτεται στον προγραμματιστή γευμάτων αναφέρει ότι οι συνταγές «δεν ελέγχονται από άνθρωπο» και ότι η εταιρεία δεν εγγυάται «ότι οποιαδήποτε συνταγή θα είναι πλήρες ή ισορροπημένο γεύμα ή κατάλληλη για κατανάλωση».

«Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κρίση πριν βασιστείτε ή φτιάξετε οποιαδήποτε συνταγή που παράγεται από τη Savey Meal-bot», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η εφαρμογή, πάντως, δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να διαλέξει από μια λίστα υλικών η οποία περιέχει μόνο τρόφιμα και όχι ότι άλλο μπορεί να βρει κανείς στο σουπερμάρκετ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης