Μπορεί οι πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να έχουν αρχίσει να εκτονώνονται, ωστόσο τα βασικά συστατικά για ένα μεσογειακό πιάτο στη Γαλλία και την Ισπανία [αλλά και στην Ελλάδα] διατηρούνται αρκετά ακριβά, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση κόστους ζωής διατηρείται.

Ο προσαρμοσμένος δείκτης του Bloomberg έδειξε ότι τα γαλλικά νοικοκυριά έπρεπε να ξοδέψουν 8,4% περισσότερα τον περασμένο μήνα για να προετοιμάσουν ένα coq au vin (κόκορας κρασάτος) σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας και το Υπουργείο Γεωργίας και Διατροφής ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 19,4 ευρώ (21,3 δολάρια).

Οι τιμές τραβούν την ανηφόρα – Αυξήσεις «φωτιά» σε ψωμί, λάδι, βενζίνη

Η τιμή του πουλερικού, που είναι το πιο ακριβό συστατικό του πιάτου, αυξήθηκε κατά 6,4%, ενώ το βούτυρο αυξήθηκε κατά 16,5% από τον περασμένο Ιούλιο.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον συνολικό πληθωρισμό που τρέχει με 4,3% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, με βάση το εθνικό μέτρο για την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Ένας ξεχωριστός μετρητής του Bloomberg έδειξε ότι η παρασκευή παέγιας, του εθνικού πιάτου της Ισπανίας, ήταν 15,1% πιο ακριβή τον Ιούλιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο λόγω της αύξησης σχεδόν 40% του κόστους του ελαιολάδου, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Η χώρα βιώνει μια καταστροφική ξηρασία που έχει περισσότερο από το μισό παραγωγή.

Η Ισπανία κατάφερε να περιορίσει αισθητά τον πληθωρισμό, σε επίπεδα πέριξ του 2%, που αποτελεί άλλωστε και το μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ. Χαρακτηριστικά, τον Ιούνιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε κατά μόλις 1,6% σε ετήσια βάση, ενώ τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 2,1%, σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

EKT: Εντονος προβληματισμός για τον πληθωρισμό

Κάτω από 2% το 2025

Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας (BDE), σε μελέτη της, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αισθητά, στο 1,8% το 2025, με το δομικό (εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) στο 1,7% το 2025, ενώ η οικονομία αναμένεται να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% τα επόμενα έτη (Γράφημα 3). Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση του Ιουλίου, αναθεώρησε τις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας στο 2,5% από 1,5%.

Το κόστος του ελαιολάδου επηρεάζει επίσης την Ιταλία, όπου ο δείκτης Pizza Margherita του Bloomberg αυξήθηκε κατά 13,5% αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή