Στη δυτική κινεζική πόλη Τσενγκντού, το άλλοτε δημοφιλές εστιατόριο Star Shining in the Clouds έκλεισε τις πόρτες του για τελευταία φορά, μια από τις πολλές επιχειρήσεις που έκλεισαν καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει την έκταση της καλλιεργούμενης γης.

Οι τοπικές αρχές έχουν καταλάβει πάνω από 6.700 εκτάρια μόνο στο Chengdu, κλείνοντας πολλές εταιρείες, ως μέρος μιας μεγαλύτερης εθνικής ώθησης για τη φύτευση καλαμποκιού και σόγιας για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερη απόδοση, έχει καταστρέψει επιχειρήσεις όπως το Star Shining in the Clouds, που άνοιξε μόλις δύο χρόνια πριν κλείσει τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. «Δεν θα ανοίγαμε το εστιατόριο αν ξέραμε ότι θα γκρεμιζόταν τόσο γρήγορα», είπε ένας πρώην υπάλληλος.

Σε ολόκληρη τη χώρα, οι αρχές έχουν ανακτήσει περισσότερα από 170.000 εκτάρια από το 2021 καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή του από εισαγόμενα τρόφιμα εν μέσω φόβων ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα μπορούσε να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Σε μια ομιλία του πέρυσι, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε ότι οι αρχές πρέπει να λάβουν «σκληρά μέτρα που τρίζουν δόντια» για να διατηρήσουν 120 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργούμενης γης σε ολόκληρη τη χώρα – το επίπεδο που θεωρεί ευρέως το Πεκίνο ως απαραίτητο για τη διασφάλιση της αυτάρκειας.

«Η Κίνα πρέπει να είναι σε θέση να ταΐζει τον λαό της μόνη της», είπε ο Σι. «Θα πέσουμε υπό τον έλεγχο άλλων αν δεν μπορούμε να κρατήσουμε σταθερό το μπολ με το ρύζι μας».

Η αυξημένη αστικοποίηση και η βιομηχανική έκρηξη στην Κίνα συνέβαλαν σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίες. Περίπου τα τρία τέταρτα των σπόρων σόγιας που καταναλώνει η Κίνα προέρχονται από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η Κίνα εισήγαγε επίσης το 7% του καλαμποκιού της πέρυσι, από λιγότερο από 1% πριν από μια δεκαετία.

Δεδομένων των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, «η Κίνα προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο κατά το οποίο δεν θα μπορούσε να αγοράσει τρόφιμα από το εξωτερικό», δήλωσε ο Γιου Ζιαοχούα, καθηγητής αγροτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Göttingen. «Η αρχή βασίζεται στην προσπάθεια αποκατάστασης για τη βελτίωση της αυτάρκειας των σιτηρών της χώρας».

Λιγότεροαπό το 20% της κατανάλωσης σόγιας της Κίνας προέρχεται από εγχώριες καλλιέργειες

Ωστόσο, το παράδειγμα του Τσενγκντού υπογραμμίζει τη δυσκολία μετατροπής της καλλιέργειας σιτηρών στα προάστια, δηλαδή τη δημιουργία χωραφιών με σιτηρά στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων, σε μια βιώσιμη επιχείρηση, είπαν οι αναλυτές.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να αποκτήσεις ανακτηθείσα γη και να την κάνεις ξαφνικά παραγωγική και πάλι επειδή δεν μπορείς απλώς να φυτέψεις σπόρους σόγιας στο χωράφι και μετά να φύγεις», δήλωσε ο Ντάριν Φρίντριχς, διευθυντής έρευνας αγοράς στη Sitonia Consulting, μια γεωργική εταιρεία συμβούλων με έδρα τη Σαγκάη.

«Πρέπει να έχετε κάποιον από τον οποίο να μπορείτε να αγοράσετε σπόρους, λιπάσματα και εξοπλισμό που να βρίσκεται σχετικά κοντά και όταν τα μαζεύετε, πρέπει να έχετε εμπόρους στην περιοχή που είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ή μέρη για να τα αποθηκεύσετε».

Η ειρωνεία στην περίπτωση του Τσενγκντού u είναι ότι το 2017 είχε μετατρέψει γεωργική γη σε πάρκα, σε ένα έργο 34 δισεκατομμυρίων γιουάν (4,7 δισεκατομμύρια δολάρια) που βοήθησε στη δημιουργία ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού που προσέλκυσε επιχειρήσεις όπως το Star Shining. «Ο μεγάλος ηγέτης δεν ήταν ευχαριστημένος με τη χρήση της γεωργικής γης για άλλους σκοπούς», είπε ένας αξιωματούχος του Τσενγκντού, αναφερόμενος στον Σι με ένα παρατσούκλι που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τον Μάο Τσε Τουνγκ. «Η αυτάρκεια στα σιτηρά υπερισχύει όλων των άλλων».

Τα συμβόλαιά των ενοικιαστών που είχαν υπογράψει πολυετή μίσθωση με τις τοπικές αρχές που τους επέτρεπε να κάνουν εμπορική χρήση αγροτικής γης έχουν ανακληθεί. «Διορθώνουμε ένα λάθος που κάναμε νωρίτερα», είπε ο αξιωματούχος του Τσενγκντού.

Η γη για την καλλιέργεια σόγιας έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2013

Το Τσενγκντού έχει θέσει ως στόχο επιπλέον ετήσιας παραγωγής 96.000 τόνους ρυζιού, καλαμποκιού και σόγιας έως το 2026, περίπου ισοδύναμο με το 4% της παραγωγής σιτηρών του πέρυσι. Αξιωματούχοι στο Τσενγκντού είπαν ότι και ήταν δύσκολο να βρεθούν νεότεροι εργάτες, οι οποίοι αμείβονται με ένα κλάσμα από αυτό που θα μπορούσαν να βγάζουν στα εργοστάσια. Αντίθετα, στράφηκαν σε μεγαλύτερης ηλικίας αγρότες, ορισμένοι από τους οποίους ταξίδεψαν από γειτονικές επαρχίες.

Σε ένα δάσος που έγινε χωράφι σπαρμένο με σόγια κοντά στην οδό Zuixiang του Τσενγκντού, ένας 65χρονος αγρότης με το επώνυμο Λι είπε ότι έκανε το ταξίδι μιας ώρας με το λεωφορείο από την πόλη του δύο φορές το μήνα. Δεδομένης της χαμηλής ημερήσιας τιμής των μόλις 120 γιουάν, ο Λι δεν σχεδίαζε να δεσμευτεί πλήρως για τη δουλειά.

«Θα ερχόμουν στο χωράφι κάθε μέρα για να βεβαιωθώ ότι η σοδειά μεγαλώνει καλά, αν αυτή ήταν η φάρμα μου», είπε ο Λι. «Τώρα έρχομαι εδώ μόνο όταν μου το ζητήσει το αφεντικό μου και δεν με νοιάζει πόσο καλό θα είναι το αποτέλεσμα».

Σε περισσότερα από δώδεκα ανακτημένα χωράφια σιτηρών που επισκέφθηκαν οι Financial Times στα περίχωρα του Τσενγκντού, οι καλλιέργειες ήταν συχνά αραιά διάσπαρτες και τα ζιζάνια ήταν παντού. «Διεκδικούμε ξανά αυτά τα οικόπεδα για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι νοιαζόμαστε για την επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος του Τσενγκντού. «Η παραγωγή δεν είναι προτεραιότητα».

Στο συγκρότημα κατοικιών Wutong Xinyuan οι ιδιοκτήτες κατοικιών διαμαρτυρήθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους ενάντια σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης να καλλιεργήσει καλαμπόκι σε ένα γειτονικό οικόπεδο που αρχικά είχε σχεδιαστεί για ένα εμπορικό κέντρο.

«Τα οφέλη ενός εμπορικού κέντρου ξεπερνούν κατά πολύ μερικές εκατοντάδες κιλά παραγωγής καλαμποκιού που ελάχιστα κάνει για την επίτευξη της τροφικής αυτάρκειας», είπε ο Γουάνγκ, κάτοικος του Wutong Xinyuan που ζήτησε να αναγνωριστεί μόνο με το μικρό του.

Ενώ οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Star Shining in the Clouds, έλαβαν κάποια αποζημίωση, πολλοί είπαν ότι δεν ήταν αρκετή και κάποιοι αμφισβήτησαν τη σοφία και την κερδοφορία της επιστροφής στη μικροκαλλιέργεια.

«Υποστήκαμε μεγάλη απώλεια από το έργο αποκατάστασης που αποφέρει μικρή ποσότητα καλλιεργειών», είπε ένας πρώην υπάλληλος της Star Shining.

Πρόσφατα Άρθρα