Στα διαρθρωτικά προβλήματα που δημιούργησε ο κορωνοϊός και ο πόλεμος στην Ουκρανία στον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα, ζητώντας την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, αναφέρεται το σχέδιο ψηφίσματος για τη «Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας της γεωργίας της ΕΕ», που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.
Σύμφωνα με αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης στρατηγικών αποθεμάτων τροφίμων.
ΕΕ: Ευκαιρίες της βιοοικονομίας στη γεωργία – Πώς θα ενισχυθούν οι αγροτικές περιοχές
Μια στρατηγική της ΕΕ για τις πρωτεΐνες και τις ζωοτροφές θα πρέπει να αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου, ώστε οι αγρότες να εξαρτώνται λιγότερο από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές. Εν τω μεταξύ, τα προσωρινά μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη των αγροτών που εγκρίθηκαν υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να διατηρηθούν εάν συνεχιστεί η ρωσική εισβολή.
Νέες τεχνολογίες στη γεωργία
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης, τη χρήση νέων τεχνικών αναπαραγωγής που καθιστούν τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές, μειώνοντας έτσι τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Η πρόσβαση των αγροτών μικρής κλίμακας στις ψηφιακές τεχνολογίες και στη διαχείριση των καλλιεργειών ακριβείας θα πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά. Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων άρδευσης και η προώθηση νέων υποδομών διαχείρισης των υδάτων θα πρέπει να υποστηριχθεί από ένα ειδικό πρόγραμμα της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση.
Σπατάλη τροφίμων
«Περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων παγκοσμίως σπαταλάται», προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές και ζητούν εκστρατείες κατά της σπατάλης τροφίμων, εθνικά προγράμματα πρόληψης τροφίμων και τη συνεργασία των σουπερμάρκετ με τις τράπεζες τροφίμων.
«Η σπατάλη τροφίμων θα μπορούσε επίσης να μειωθεί με επενδύσεις σε υποδομές για πιο βιώσιμες εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων», προτείνει η Επιτροπή Γεωργίας.
Η έκθεση ζητά να δοθεί ένα ειδικό κεφάλαιο στις εμπορικές συμφωνίες για τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα, ώστε να διασφαλίζεται η αμοιβαιότητα μεταξύ ευρωπαίων παραγωγών και παραγωγών τρίτων χωρών.
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032