
Το ένα τέταρτο των εργαζομένων που ρωτήθηκαν από την PwC αναμένουν να αλλάξουν θέσεις εργασίας τους επόμενους 12 μήνες, από 19% πέρυσι, καθώς αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα προβλήματα ρευστότητας, σε μια οικονομία η οποία εξασθενεί και το κόστος ζωής ανεβαίνει.
Παρόλο που η «Μεγάλη Παραίτηση» συνεχίζεται, περίπου το 42% των εργαζομένων που ρωτήθηκαν από την PwC στη νέα της μελέτη για το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς για να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος ζωής, έναντι 35% πέρυσι.
Περίπου το 46% των ερωτηθέντων στην «Έρευνα για το 2023 Hopes and Fears Global Workforce Survey», στην οποία συμμετείχαν 54.000 εργαζόμενοι σε 46 χώρες, είπαν είτε ότι τα νοικοκυριά τους δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς κάθε μήνα είτε ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν λογαριασμούς τις περισσότερες φορές.
«Με τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα, βλέπουμε ένα παγκόσμιο εργατικό δυναμικό που θέλει περισσότερη αμοιβή και περισσότερο νόημα από τη δουλειά του», δήλωσε ο Bhushan Sethi, κοινός παγκόσμιος ηγέτης της πρακτικής ανθρώπων και οργανισμών της PwC.
Μετά τη «Μεγάλη Παραίτηση» έρχεται η «Μεγάλη Παραμονή» – Τι σημαίνει για τον μισθό σας
Ξεμένουν από χρήματα
Περίπου το 38% δηλώνει ότι τους περισσεύουν χρήματα στο τέλος του μήνα, από 47% πέρυσι. Περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους κάνει πολλές δουλειές, με το 69% αυτών να λένε ότι το κάνουν για να έχουν πρόσθετο εισόδημα.
Έρευνα Deloitte: Ισορροπία εργασίας-ζωής προτεραιότητα για Gen Z και Millennials
Οι εργαζόμενοι που δυσκολεύονται οικονομικά είναι επίσης λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και στην προσαρμογή στην άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Μεταξύ των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα και τα πήγαιναν καλύτερα οικονομικά, περισσότερο από το ένα τρίτο είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει την παραγωγικότητά τους, ενώ το ένα τέταρτο περίμενε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εργασίας.
Οι νεότεροι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Gen Z και των millennials – άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1981 – αναμένουν να δουν θετικό αντίκτυπο από την τεχνητή νοημοσύνη στην καριέρα τους τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της