Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ, αφού συζητήθηκε πρώτα από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Οι υποστηρικτές της νόμιμης χρήσης κάνναβης στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας στοχεύουν να νομιμοποιήσουν το ναρκωτικό φέτος, ωστόσο αναμένεται να αντιμετωπίσουν αντίσταση από τους συντηρητικούς νομοθέτες.

«Αργής ωρίμανσης» η νομιμοποίηση της κάνναβης στις ΗΠΑ [γράφημα]

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο;

Το σχέδιο νόμου θα καθιστά νόμιμο για άτομα άνω των 18 ετών να κατέχουν έως και 25 γραμμάρια κάνναβης και να καλλιεργούν έως και τρία φυτά για προσωπική χρήση.

Επίσης, ορίζει ότι το ναρκωτικό μπορεί να διατίθεται μέσω των λεγόμενων κλαμπ κάνναβης.

Ακόμα και πριν από την αποκάλυψη του νομοσχεδίου, αρκετοί νομοθέτες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τον προτεινόμενο νόμο.

Ανάμεσά τους και ο υπουργός Εσωτερικών της πόλης-κράτους του Αμβούργου, Άντι Γκρότε, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

«Αν υπάρχει κάτι που δεν χρειαζόμαστε, τότε είναι αυτός ο νόμος», είπε ο Γκρότε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR. «Οι εμπειρίες από άλλες χώρες δείχνουν ότι η νομιμοποίηση προκαλεί μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης, με όλους τους κινδύνους και τις παρενέργειές της».

Ο Γκρότε αμφισβήτησε επίσης εάν η νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης κάνναβης θα οδηγούσε σε μείωση των εμπορικών συναλλαγών στη μαύρη αγορά, όπως συχνά υποστηρίζουν οι υποστηρικτές της κίνησης.

«Θα πρέπει να φοβόμαστε ότι η παράνομη κάνναβη θα έχει μεγάλη ζήτηση λόγω της υψηλότερης δραστικότητάς της και των φθηνότερων τιμών της και ότι η μαύρη αγορά και η νόμιμη αγορά θα μπερδευτούν μεταξύ τους», είπε.

Ο Γκρότε είπε επίσης ότι η ρύθμιση της χρήσης κάνναβης θα απαιτούσε «μια ολοκληρωμένη γραφειοκρατία της επιτήρησης της κάνναβης» για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται όλες οι διατάξεις της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα