Όταν η Καναδική εταιρεία Zyus Life Sciences παρασκευής καναβοειδών για την θεραπεία του πόνου που προκαλεί η οστεαρθρίτιδα και ο καρκίνος των οστών είδε ότι δεν θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια με τον παραδοσιακό τρόπο της δημόσιας εγγραφής (IPO) σκέφτηκε έναν άλλο τρόπο, την αντίστροφη εξαγορά (Reverse takeovers) και απέκτησε την Phoenix Canada Oil, εισηγμένη επιχείρηση παραγωγής πετρελαίου.

Η Zyus Life Sciences ολοκλήρωσε την αντίστροφη εξαγορά της Phoenix Canada Oil  στις 9 Ιουνίου αντλώντας 20,1 εκατ. δολάρια Καναδά (15,1 εκατ. δολάρια).

Νήσος του Μαν: Από φορολογικός παράδεισος στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

«Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε την οδό της IPO», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Brent Zettl στο Bloomberg. Αλλά τότε, οι αγορές κατευθύνονταν προς το νότο» και «δεν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι επειδή κανείς δεν ήθελε να είναι ο κύριος επενδυτής».

Ο Zettl είχε πούλησε την CanniMed  στην Aurora Cannabis Inc. για 1,2 δισεκατομμύρια Καναδά το 2018. Έχει επενδύσει 62 εκατομμύρια από τα δικά του κεφάλαια στη Zyus. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει την αντίστροφη εξαγορά για να χρηματοδοτήσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, είπε.

«Χρειαζόμαστε κεφάλαια χρήματα για τα τρία φάρμακα που έχουμε σε εξέλιξη»Ε, είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία επιδιώκει να συνεχίσει τις κλινικές δοκιμές για την έγκριση των θεραπειών της από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Οι κοινές μετοχές της εταρείας θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο TSX Venture Exchange στις 19 Ιουνίου 2023 με το σύμβολο “ZYUS”, υπό την προϋπόθεση ότι το Χρηματιστήριο θα παράσχει την τελική έγκριση της εισαγωγής.

«Η ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής είναι η αρχή μιας μετασχηματιστικής στιγμής στην ιστορία της ZYUS και μας παρέχει τους πόρους για να προωθήσουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας και να επιταχύνουμε τις δραστηριότητες κλινικής έρευνας», τονίζει ο Brent Zettl, στην ανακοίνωση της εαιρείας. «Αυτό το επίτευγμα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να παρέχουμε στους ασθενείς ένα εγκεκριμένο φαρμακευτικό φάρμακο ως εναλλακτική λύση στις τρέχουσες θεραπείες αντιμετώπισης του πόνου. Αποστολή μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την ευημερία των δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από χρόνιο πόνο».

Οι αντίστροφες εξαγορές

Οι αντίστροφες εξαγορές είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να εισαχθεί μια επιχείρηση στο χρηματιστήριο σε περιόδους αστάθειας της αγοράς, επιτρέποντας στις εταιρείες να διαπραγματεύονται απευθείας με λίγους θεσμικούς επενδυτές, εξηγεί στο Bloomberg o καθηγητήw οικονομικών του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, Ari Pandes.

«Όταν κάνεις IPO, η αγορά μπορεί να στραφεί εναντίον σου», είπε. Αντίθετα, σε μια αντίστροφη εξαγορά «δεν προσπαθείς να έχεις ευρεία συμμετοχή επενδυτών», γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος μάρκετινγκ μιας συμφωνίας και λιγότερο ρυθμιστικό έλεγχο.

Οι εκδόσεις μετοχών όλων των τύπων – συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΚ και των δευτερογενών προσφορών – έχουν μειωθεί απότομα στον Καναδά φέτος. Στο TSX-Venture, οι δημόσιες εγγραφές ήταν κατά 62% χαμηλότερες από το περσινό επίπεδο μέχρι τα τέλη Μαΐου, συγκεντρώνοντας μόλις 7,8 εκατομμύρια δολάρια Καναδά σε σύγκριση με 116,5 εκατομμύρια  την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του χρηματιστηρίου TMX Group.

Καθώς τα έσοδα από τις δημόσιες εγγραφές έχουν μειωθεί, οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Zyus, επιλέγουν μια ταχύτερη πορεία προς την αγορά – αγοράζοντας μια εταιρεία που είναι εισηγμένη ήδη. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν πραγματοποιηθεί πέντε αντίστροφες εξαγορές στο TSX-Venture, δηλαδή περίπου οι ίδιες με την περσινή περίοδο. Επιπλέον, η συμφωνία της Zyus είναι η μεγαλύτερη αντίστροφη εξαγορά στο χρηματιστήριο το 2023, υπερδιπλάσια από τα 9 εκατ. δολάρια Καναδά που συγκέντρωσε η Waroona Energy Inc. και τα 8,4 εκατ. δολάρι που συγκέντρωσε η LSL Pharma Group Inc.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής