Μάλλον ως τροχιοδεικτική βολή παρά ως κεραυνός εν αιθρία πρέπει να ερμηνευθεί η δήλωση του Στιαν Γένσεν την Τετάρτη 16 Αυγούστου, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ αν εγκατέλειπε τον στόχο της ανάκτησης των περιοχών που έχει προσαρτήσει η Μόσχα. Ο διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ γρήγορα αναδιπλώθηκε. Ανακάλεσε τα λόγια του και χαρακτήρισε «λάθος» τις απόψεις που εξέφρασε.
Είχε ήδη όμως προκαλέσει μια «όμορφη καταιγίδα» οργισμένων δηλώσεων από το Κίεβο και ειρωνικών σχολιασμών από τη Μόσχα, δημιουργώντας εν τέλει στη Δύση ένα κλίμα αμφισβήτησης του κεντρικού αφηγήματος που κυριαρχεί 18 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή και έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι ιδέες του στενού συνεργάτη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ συνηγορούν υπέρ των υποστηρικτών ενός συμβιβασμού με τον Πούτιν, που πληθύνθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες βοηθούντος του αδιεξόδου στην ουκρανική αντεπίθεση, και προσδίδουν περισσότερη προβολή και κύρος σε εκτιμήσεις πρώην πολιτικών προσωπικοτήτων, που απηχούν τη φιλοσοφία του Κρεμλίνου», γράφει ο Ιβ Μπουρντιγιόν στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».
«Είπε ό,τι συζητείται χαμηλόφωνα»
Κατά τον σύμβουλο στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Γαλλίας (IISS) Φρανσουά Εϊσμπούρ οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Στόλτενμπεργκ συνιστούν κάτι περισσότερο από ένα λάθος, το οποίο παραδέχθηκε εξάλλου ο Γένσεν. Αποτελούν μια πρόδηλη παρερμηνεία της πολιτικής που ακολουθεί εξαρχής στο ουκρανικό το ΝΑΤΟ. Και επίσης μια παραβίαση των αρχών της Συμμαχίας.
«Αυτή η περίεργη ανταλλαγή εδαφών που θα επέφερε την προσδοκώμενη από το Κίεβο ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση των ρωσικών προσαρτήσεων από μια διεθνή κοινότητα που, σχεδόν ομόφωνα, αρνείται εδώ και εννέα χρόνια να αποδεχθεί το status quo στην Κριμαία», δήλωσε στη «Les Echos» ο γάλλος πολιτειολόγος.
Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία και μόνο θα αποφασίσει για ειρηνευτικές συνομιλίες και αποδεκτή λύση
Ωστόσο, ο Στιαν Γένσεν «είπε φωναχτά αυτό που πολλοί σκέφτονται και συζητούν χαμηλόφωνα στα επιτελεία των δυτικών κυβερνήσεων», γράφει ο ρεπόρτερ της εφημερίδας.
Ο αιρετικός Νικολά Σαρκοζί
Σε συνέντευξη που έδωσε ο Νικολά Σαρκοζί στο ένθετο «Figaro Magazine» της εφημερίδας «Le Figaro» με την ευκαιρία της κυκλοφορίας στις 22 Αυγούστου στη Γαλλία του δεύτερου τόμου του δοκιμίου του «Ο Καιρός των Καταιγίδων» («Le Temps des Tempêtes»), ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ενώνει τη φωνή του με εκείνες των «αιρετικών» της Δύσης σε ό,τι αφορά το ουκρανικό.
Μιλάμε για προσωπικότητες που έχουν αποτραβηχτεί από το δημόσιο βίο αλλά διατηρούν την αναγνωρισιμότητα και την επιρροή τους στην κοινή γνώμη. Και αν μη τι άλλο, υποβολιμαίοι ή αυτοβούλως ενεργούντες, «φτιάχνουν κλίμα».
Ο Σαρκοζί εν προκειμένω πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι ένας «κρίκος μεταξύ Δύσης και Ανατολής». Ότι είναι μια «γέφυρα» και ως εκ τούτου «πρέπει να παραμείνει ουδέτερη», αφού εξάλλου «και οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι Σλάβοι».
«Πρόκειται για λόγια που ακούει κανείς σε ένα λαϊκό καφενείο ή για εκπληκτικά απλοϊκές παρατηρήσεις που μοιάζουν να προέρχονται από ένα σχολικό βιβλίο με τίτλο ‘Ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα ανδρείκελα’», αντιτείνει μιλώντας στη «Les Echos» έμπλεος οργής ο ειδικός περί τα γεωπολιτικά Φρανσουά Εϊσμπούρ.
«Όντως η Ουκρανία ήταν ιστορικά η πύλη κάθε δυτικής επιρροής προς τη Μόσχα. Αλλά από πότε η γεωγραφία πρέπει να απαγορεύει σε έναν λαό να φροντίζει για την ασφάλεια και τα οικονομικά του συμφέροντα; Λέει τίποτα στον πρώην πρόεδρο το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση;», ρωτά ο γάλλος ερευνητής.
«Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει την επιλογή του στην Ουκρανία! Είναι οι ίδιοι οι Ουκρανοί που αποφασίζουν να στραφούν προς τη Δύση και να σταθούν απέναντι σε μια χώρα που τους απειλεί και καταπίνει τα εδάφη τους για σχεδόν εννέα χρόνια, ισοπεδώνοντας πόλεις και διαπράττοντας εγκλήματα πολέμου», προσθέτει ο συνεργάτης του IISS.
Ποιες αξιόπιστες ρυθμίσεις ασφαλείας;
Ο Νικολά Σαρκοζί υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να γίνει ένας «συμβιβασμός» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που να συνοδεύεται από μια «διεθνή συμφωνία που θα παρέχει εξαιρετικά ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την προστασία του Κιέβου από κάθε κίνδυνο νέων επιθετικών ενεργειών».
«Μα, είναι ακριβώς αυτό το σύστημα που ίσχυε μέχρι την εισβολή με το μνημόνιο της Βουδαπέστης και το οποίο απέτυχε παταγωδώς», ενίσταται ο Φρανσουά Εϊσμπούρ.
Ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους προτείνει τέλος τη διεξαγωγή ενός «αδιαμφισβήτητου δημοψηφίσματος για την επικύρωση του ισχύοντος status quo» στην Κριμαία. Ωστόσο, «ουδέποτε οργανώθηκε και διεξήχθη τίμια ψηφοφορία σε έδαφος που εισέβαλε ρωσικός στρατός», αντιτείνει ο Εϊσμπούρ. «Όλα αυτά είναι εκπληκτικά όταν τα ξεστομίζει ο ηγέτης που, λίγο μετά την εισβολή στη Γεωργία το 2008, πούλησε στη Μόσχα αεροπλανοφόρα και ελικόπτερα Mistral», προσθέτει αμείλικτος ο αναλυτής.
Ένας Ρώσος influencer
Πυρά κατά του πρώην προέδρου της Γαλλίας εξαπέλυσαν όμως και άλλες προσωπικότητες στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Μεταξύ αυτών και ο Ζερόμ Πουαρό, πρώην αναπληρωτής συντονιστής πληροφοριών στο Μέγαρο των Ιλισίων επί προεδρίας Σαρκοζί, επικρίνει τις «επαίσχυντες παρατηρήσεις» ενός ανθρώπου που «δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει τι είχε κάνει το 2008 στην υπόθεση της Γεωργίας και δείχνει να μην έχει ιδέα για το τι συμβαίνει εδώ και δεκαοκτώ μήνες στην Ουκρανία».
«Μήπως άραγε έχει συνειδητοποιήσει (ή θέλει να παραδεχθεί) η Δύση τι είχε κάνει η Γαλλία επί προεδρίας Σαρκοζί στην υπόθεση της Λιβύης;», θα προσέθετε κάποιος στις παρατηρήσεις του Ζερόμ Πουαρό.
Εν πάση περιπτώσει, τη λύπη της για τη «διείσδυση και επιρροή των απόψεων του Βλαντιμίρ Πούτιν σε μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης» εξέφρασε η Ναταλί Λουαζό, ευρωβουλευτής της «Αναγέννησης» του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Τέλος ο βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφσταντ, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός του Βελγίου όταν ο Σαρκοζί ήταν πρόεδρος στη Γαλλία, αναρωτήθηκε «εάν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με τις δηλώσεις του πρώην προέδρου».
Latest News
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.