Για να διατηρήσει το έδαφος που κατέχει αυτή τη στιγμή και για ν’ αποτρέψει την απώλεια οποιασδήποτε άλλης γης, η Ουκρανία πρέπει να δεχτεί τη σκληρή πραγματικότητα ότι η πιο συνετή πορεία είναι να επιδιώξει τώρα το πάγωμα της σύγκρουσης και ν’ αρχίσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Υψηλό κόστος

Με τις Ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις (UAF) να πλησιάζουν στην πλήρη τακτική κατάληψη του Ουροζάινε και του Ρομπότινε και να έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους σε τρία σημεία από τη ρωσική πλευρά του ποταμού Δνείπερου, οι υποστηρικτές του Κιέβου ισχυρίζονται ότι η επίθεσή τους αποδίδει επιτέλους καρπούς.

Ελπίζουν ότι η επιχείρηση μπορεί να φτάσει ακόμη και στις ακτές της Αζοφικής. Ωστόσο, από στρατηγική ή ακόμα και επιχειρησιακή άποψη, το κόστος των UAF για την απόκτηση αυτών των κερδών ήταν πολύ υψηλότερο από τα οφέλη που προσέφεραν.

Οπως δείχνουν προηγούμενες αναλύσεις μου δεν υπάρχει για την Ουκρανία ορθολογική πορεία προς τη στρατιωτική νίκη. Οσο περισσότερο το Κίεβο και η Ουάσιγκτον αγνοούν αυτήν την οδυνηρή πραγματικότητα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά που θα προκληθεί άσκοπα στον ουκρανικό λαό και τόσο περισσότερο έδαφος μπορεί να παραχωρηθεί σε μια τελική διαπραγματευτική συμφωνία. Είναι καιρός να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία και να επιδιωχθεί μια διευθέτηση μέσω συνομιλιών.

Ορισμένοι εξακολουθούν να στηρίζουν τις ελπίδες τους στην απόκτηση πιο υψηλής ποιότητας δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, γράφει σε ανάλυσή του ο Daniel Davis.

Ανεπανόρθωτη απώλεια

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι επιδιώκει επιπλέον 24 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, μεγάλο μέρος των οποίων θα δαπανηθεί για την προμήθεια νέων όπλων και πυρομαχικών.

Αλλοι επισημαίνουν την προθυμία των ΗΠΑ να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο σχετικά εγγύς μέλλον, ως ένα επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο για τη δυνατότητα αλλαγής των δεδομένων επί του πεδίου.

Η εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί είναι ότι μόλις ο ουκρανικός στρατός αποκτήσει έναν ορισμένο αριθμό σύγχρονων όπλων και αρκετές από τις δυνάμεις του υποβληθούν σε προηγμένη εκπαίδευση του ΝΑΤΟ, θα είναι σε θέση να δέσουν μεταξύ τους και στη συνέχεια να νικήσουν τη Ρωσία.


Μπορούν τα F-16 ν’ αλλάξουν την πραγματικότητα επί του πεδίου; (φωτογραφία αρχείου Bo Amstrup/Ritzau Scanpix via AP)

Αυτό που δυστυχώς αποκαλύπτουν τέτοιες πεποιθήσεις είναι η έλλειψη κατανόησης του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται και κερδίζονται οι πόλεμοι. Είναι η ανθρώπινη διάσταση, όχι τα εργαλεία της μάχης, που καθορίζει την έκβαση των πολέμων. Σ’ αυτό το μέτωπο, οι UAF μπορεί να έχουν ήδη υποστεί ανεπανόρθωτη απώλεια.

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Το θέμα δεν αφορά πλέον στον εξοπλισμό. Δεν πρόκειται καν για εκπαίδευση, είτε είναι καλή είτε κακή. Το πιο κρίσιμο στοιχείο της δυνατότητας του ουκρανικού στρατού να διεξάγει πόλεμο είναι το ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με τις διαρροές των ΗΠΑ, από τον Απρίλιο ο ουκρανικός στρατός αριθμούσε περίπου 130.000 νεκρούς και τραυματίες. Ο αριθμός αυτός πιθανότατα έχει εκτοξευθεί από την έναρξη της επίθεσής του στις 5 Ιουνίου. Ιδιαίτερα επιζήμια για την Ουκρανία ήταν η απώλεια των πιο έμπειρων, εκπαιδευμένων στο ΝΑΤΟ στρατευμάτων της.

Θα είναι όλο και πιο δύσκολο ν’ αναπληρωθούν απώλειες αυτού του μεγέθους. Απομένουν όλο και λιγότεροι ουκρανοί άνδρες για να κινητοποιηθούν, και όλο και περισσότεροι φεύγουν από τη χώρα ή λαδώνουν για ν’ αποφύγουν αυτό που θεωρούν ως άσκοπη θυσία της ζωής τους.

Με τις απώλειες που έχει ήδη υποστεί πάνω από σχεδόν ενάμιση χρόνο μάχης υψηλής έντασης – και την αποτυχία της τρέχουσας επίθεσης να κερδίσει ακόμη και ενδιάμεσους στόχους – υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα η Ουκρανία να μπορέσει να οικοδομήσει μια νέα επιθετική ικανότητα στο άμεσο μέλλον.

Θα χρειαζόταν πιθανόν μια γενιά για να συγκροτηθεί αξιόπιστη μαχητική δύναμη, και ακόμη κι αυτό θα μπορούσε να καταστεί δυνατό μόνο με μια αδιάκοπη περίοδο ειρήνης και την παροχή ολοκληρωμένης δύναμης τεθωρακισμένων οχημάτων, μαζί με τα πυρομαχικά και την απαιτούμενη επιμελητεία.

Λανθασμένες τακτικές

Από σήμερα, ακόμη κι αν ο ουκρανικός στρατός μπορούσε να τροφοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με τον εξοπλισμό και τη συντήρηση του στρατού των ΗΠΑ, η μειωμένη ικανότητα των εναπομεινάντων στρατευμάτων του θα σήμαινε ότι πιθανότατα θα απέδιδε όπως τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Οι υποστηρικτές του Κιέβου σίγουρα θα διαφωνήσουν μ’ αυτή τη δήλωση, υποστηρίζοντας ότι μόνο αν είχαν περισσότερο εξοπλισμό και πυρομαχικά νωρίτερα, θα σημείωναν επιτυχία.

Ωστόσο, όπως έδειξαν προηγούμενες αναλύσεις μου, οι στρατηγικές αποφάσεις που ελήφθησαν από τους ανώτερους ηγέτες της Ουκρανίας και οι μερικές φορές κακές τακτικές που ακολούθησαν οι στρατιώτες της, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αδυναμίας της να κερδίσει στο πεδίο της μάχης.

Περισσότερος εξοπλισμός και πυρομαχικά σίγουρα θα αύξανε την καταστροφική ισχύ των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία – στην τρέχουσα σύγκρουση ή στη στρατιωτική ιστορία – ότι αυτά θα άλλαζαν το αποτέλεσμα.

Επιπτώσεις

Οι Δυτικοί πρέπει να παραδεχτούν ότι, σωστά ή λάθος, δόθηκε στον ουκρανικό στρατό η ευκαιρία να ξεκινήσει την επίθεσή του και να δει αν θα μπορούσε να αποδώσει ή όχι. Η Δύση γενικά, και οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα, έχουν συνεισφέρει τεράστια ποσά στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.


Κηδεία ουκρανού στρατιώτη στο Κριβί Ριχ της ανατολικής Ουκρανίας (φωτογραφία AP)

Σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό απωλειών που υπέστη, αυτή είναι η ψυχρή, σκληρή αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία λογική βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το Κίεβο θ’ αποκτήσει, μετά απ’ όλες τις απώλειές του, τέτοια ικανότητα που θα υπερβαίνει αυτήν που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ουκρανία δεν θα κερδίσει ποτέ την ελευθερία της στο πεδίο της μάχης. Για να διατηρήσει το έδαφος που κατέχει αυτή τη στιγμή και για να αποτρέψει την απώλεια οποιασδήποτε άλλης γης, θα πρέπει να δεχτεί τη σκληρή πραγματικότητα ότι η πιο συνετή πορεία είναι τώρα να επιδιώξει το πάγωμα της σύγκρουσης και ν’ αρχίσει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Είναι αυτονόητο ότι κανείς στη μη κατεχόμενη Ουκρανία δεν θέλει αυτό το αποτέλεσμα. Το να αρνηθεί κανείς να επιδιώξει ένα τέλος μέσω διαπραγματεύσεων, ωστόσο, σημαίνει να επιλέξει ένα μονοπάτι που είναι πιθανό ν’ αποτύχει – ίσως να οδηγήσει στην πιθανή απώλεια δεκάδων χιλιάδων ακόμη Ουκρανών και περισσότερες πόλεις και εδάφη στον έλεγχο της Ρωσίας.

Η αμερικανική εθνική ασφάλεια και η οικονομική ευημερία πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε πολιτικής που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ συνεισέφεραν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια κι έστειλαν χιλιάδες τεθωρακισμένα οχήματα, εκατομμύρια οβίδες και ρουκέτες και σημαντική υποστήριξη πληροφοριών για σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Κίνδυνος νέας κλιμάκωσης

Είναι πλέον απαραίτητο ν’ αναγνωρίσουμε ότι αυτό το αξιοσημείωτο επίπεδο επένδυσης δεν απέφερε τ’ αναμενόμενα αποτελέσματα, ούτε ανέτρεψε την εισβολή της Ρωσίας.

Δεν θα βοηθούσε ούτε την Ουκρανία ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διπλασιάσουν και να επενδύσουν σε άλλα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και σε αμέτρητα περισσότερα όπλα. Θα επέκτειναν μόνο τον πόλεμο, θα αύξαναν τα δεινά του ουκρανικού λαού και θα κρατούσαν ζωντανή την πιθανότητα κλιμάκωσης.

Είναι καιρός να συνεργαστούμε με το Κίεβο και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσουμε το δυσάρεστο αλλά απαραίτητο έργο της αναζήτησης μιας διπλωματικής διευθέτησης, τερματίζοντας τη σύρραξη με τους καλύτερους όρους που μπορούν να εξασφαλιστούν για την Ουκρανία.

Το να συνεχίσουμε να συνεχίζουμε αυτόν τον πόλεμο με την καρδιά μας, να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση το συναίσθημα ή το αποτέλεσμα που θα προτιμούσαμε — σε βάρος της πραγματικότητας με την οποία δυστυχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι — θα βαθύνει τη ζημιά που έχει προκληθεί στην Ουκρανία και θα αποσπάσει περισσότερα αμερικανικά χρήματα για μια χαμένη σύγκρουση η οποία θα μπορούσε να κλιμακωθεί ξανά.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012