Ένα έργο τέχνης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με τη χρήση τεχνολογίας ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) — χωρίς καμία ανθρώπινη συμμετοχή — δεν μπορεί να προστατεύεται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, έκρινε δικαστήριο στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.
Μόνο έργα δημιουργών μπορούν να προστατεύονται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός δικαστής Μπέριλ Χάουελ, επιβεβαιώνοντας την απόρριψη από το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ σε αίτημα που υπέβαλε ο επιστήμονας πληροφορικής Στίβεν Θέιλερ, ο οποίος έχει αναπτύξει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης DABUS.
Η απόφαση είναι ακόμη μία ήττα του Θέιλερ στα αιτήματά του να λάβει αμερικανικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν επινοήματα που είπε ότι δημιουργήθηκαν από την DABUS.
Ο Θέιλερ έχει επίσης υποβάλει αιτήματα ευρεσιτεχνίας που δημιουργήθηκαν από το DABUS σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τη Σαουδική Αραβία, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο δικηγόρος του Θέιλερ, Ράιαν Άμποτ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πελάτης του διαφωνούν έντονα με την απόφαση και θα ασκήσουν έφεση.
Ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της γενικής τεχνητής νοημοσύνης έχει εγείρει νέα ζητήματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ απέρριψε επίσης αίτημα ενός καλλιτέχνη για πνευματικά δικαιώματα σε εικόνες που δημιουργούνται μέσω του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, παρά το επιχείρημα του καλλιτέχνη ότι το σύστημα ήταν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας.
Εκκρεμείς αγωγές
Πολλές εκκρεμείς αγωγές έχουν επίσης κατατεθεί σχετικά με τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση εργαλείων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να έχει ληφθεί άδεια.
«Πλησιάζουμε σε νέα όρια στα πνευματικά δικαιώματα καθώς οι καλλιτέχνες προσθέτουν την τεχνητή νοημοσύνη στην εργαλειοθήκη τους», κάτι που θα εγείρει «δύσκολα ερωτήματα» για τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, τόνισε ο δικαστής Χάουελ.
«Αυτή η υπόθεση, ωστόσο, δεν είναι τόσο περίπλοκη», είπε ο Χάουελ.
Ο Θέιλερ υπέβαλε αίτημα το 2018 για πνευματικά δικαιώματα που καλύπτει ένα έργο εικαστικής τέχνης με τίτλο “Μια πρόσφατη είσοδος στον παράδεισο” που, όπως είπε, δημιουργήθηκε από το DABUS χωρίς την εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα. Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ απέρριψε πέρυσι το αίτημά του.
Ο Θέιλερ προσέφυγε κατά της απόφασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη καλλιτέχνη-δημιουργού δεν αποτελεί νομική προϋπόθεση και ότι η χορήγηση πνευματικών δικαιωμάτων σε έργα τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν σύμφωνη με τον σκοπό των πνευματικών δικαιωμάτων όπως περιγράφεται στο αμερικανικό Σύνταγμα για την «προώθηση της προόδου της επιστήμης και των χρήσιμων τεχνών».
Ο Χάουελ συμφώνησε με το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων κρίνοντας ότι η ύπαρξη καλλιτέχνη-δημιουργού αποτελεί «θεμελιώδη προϋπόθεση για χορήγηση πνευματικών δικαιωμάτων» που βασίζεται σε «αιώνες κατασταλαγμένης κατανόησης».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας