Απίστευτα είναι τα ευρήματα από έλεγχο ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε σε διαδικτυακές αγορές καθώς το 80% των προϊόντων που εξετάστηκαν απέτυχαν να τον περάσουν. Η κατηγορία με τα περισσότερα προβλήματα ήταν τα παιχνίδια και ακολούθησαν ηλεκτρικές μικροσυσκευές.

Συγκεκριμένα το Γραφείο Ασφαλείας και Προδιαγραφών Προϊόντων (OPSS) του υπουργείου Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Βρετανίας ήλεγξε 2.260 προϊόντα τα οποία πουλήθηκαν σε διαδικτυακές αγορές από τον Οκτώβριο 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στον έλεγχο διαπιστώθηκε πως τα 1.832 από αυτά, δηλαδή το 81% δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Κάποια από τα παιχνίδια απέτυχαν να περάσουν τον έλεγχο καθώς θεωρήθηκαν επικίνδυνα να προκαλέσουν στραγγαλισμό σε παιδιά ηλικίας κάτω των 36 μηνών.

Οι ηλεκτρικές συσκευές που επίσης δεν πέρασαν με επιτυχία τον έλεγχο απορρίφθηκαν καθώς κρίθηκαν επικίνδυνες να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία ή κάποια φωτιά.

Επίσης, στη λίστα των αντικειμένων που ελέγχθηκαν εντοπιστήκαν καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης καθώς και αντικείμενα που λειτουργούν με στρογγυλές μπαταρίες, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ανακλήσεις. αλλά και σε προειδοποιητικό συναγερμό, καθώς έχουν φτωχές κριτικές ή μοιάζουν να είναι χαμηλής ποιότητας σε διαδικτυακές φωτογραφίες.

«Σοκαριστικό τόσο μεγάλη ποσότητα και αναλογία προϊόντων να μην πληρεί τους ελέγχους ασφαλείας»

Σύμφωνα με το Sky News, το Πιστοποιημένο Ινστιτούτο Εμπορικών Προδιαγραφών (CTSI), ανέφερε πως «η πολύ μεγάλη ποσότητα και αναλογία των προϊόντων που δεν πληρούν τα βασικά των ελέγχων ασφαλείας είναι σοκαριστική».

Μάλιστα ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Τζον Χέριμαν, προσέθεσε πως «είναι ανησυχητικό να βλέπεις αυτά τα επίπεδα αποτυχίας στους ελέγχους ασφαλείας και ειδικά όταν η υψηλότερη κατηγορία μη συμμόρφωσης είναι τα παιχνίδια».

Η Λέσλι Ρουντ, εκτελεστική διευθύντρια της εθελοντικής ομάδας «Electrical Safety First» (Πρώτα η ηλεκτρική ασφάλεια), δήλωσε πως τα ευρήματα των ελέγχων έδειξαν ότι «οι διαδικτυακές αγορές είναι ένα κέντρο για επικίνδυνα αγαθά τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ασφαλείας».

«Οι αποφασιστικές ενέργειες δεν ήταν ποτέ τόσο επείγοντες. Οι ι διαδικτυακές αγορές δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες μέχρι να ρυθμίσουν οι ίδιες το ζήτημα των παράνομων και επικίνδυνων προϊόντων στις πλατφόρμες τους. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει χωρίς καμία καθυστέρηση έως ότου τις αναγκάσει να πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι αυτά τα προϊόντα που πωλούνται μέσω των ιστοτοπων, από τους οποίους βγάζουν κέρδος είναι ασφαλείς».

Από την πλευρά του ο Τζέρι Μπέρνι επικεφαλής του Συλλόγου Βρετανικών Παιχνιδιών και Χόμπι (BTHA) δήλωσε: «Η BTHA έχει ελέγξει περισσότερα από 550 προϊόντα τα τελευταία έξι χρόνια και έχει ζητήσει μία αλλαγή του νόμου για να εξασφαλίσει ότι οι διαδικτυακές αγορές είναι και συλλογικά και ξεχωριστά υπεύθυνες για τα προϊόντα που πωλούνται σε τρίτα μέρη από τις πλατφόρμες τους, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση δεν είχαν πρόσβαση στη βρετανική αγορά».

«Αυτή είναι μία κατάσταση η οποία δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία έξι χρόνια. Είμαστε ικανοποιημένοι που ο OPSS με τα δικά του νούμερα έχει τώρα επιβεβαιώσει τα ευρήματά μας και ελπίζουμε ότι επαρκείς ενέργειες θα λάβουν χώρα για να εξασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές είναι προστατευμένοι από αυτά τα επικίνδυνα και επισφαλή προϊόντα», κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής