Εκπρόσωποι της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, νέοι άνθρωποι που τόλμησαν να ξεφύγουν από την πεπατημένη, να καινοτομήσουν και τα κατάφεραν. Μεγάλο το ενδιαφέρον και σήμερα στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, με τόσο πλούσια γκάμα θεματολογίας και προσκεκλημένων, με οικοδεσπότες τον αρχισυντάκτη του ΟΤ Χρήστο Κολώνα και τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Γιάννη Αγουρίδη.

Για τη ρομποτική, τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και τα πεδία ανάπτυξής τους στην ελληνική οικονομία μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Progressive Robotics, Φώτης Δημέας.

Η Progressive Robotics είναι μια εταιρεία – τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε πριν από ενάμιση μήνα και δραστηριοποιείται στον κλάδο της ρομποτικής.

Στόχος της ομάδας της Progressive Robotics είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημέας, να βγάλουν την τεχνολογία από το εργαστήριο και την πάνε στην αγορά.

Η εταιρεία φτιάχνει το λογισμικό,  μέσω του οποίου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί ένα ρομπότ να εκπαιδευτεί και να μετεκπαιδευτεί για μια σειρά εργασιών. «Παίρνουμε ένα ρομπότ από το χεράκι και του δείχνουν τι πρέπει να κάνει», είπε με απλά λόγια.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Δημέας: «Στόχος μας να κάνουμε τα ρομπότ έξυπνα σαν τον άνθρωπο»

Παραδέχεται ότι κάθε start up έχει ένα μεγάλο ρίσκο, ωστόσο το high risk συνεπάγεται και high value.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να μπουν όρια στην τεχνητή νοημοσύνη ο κ. Δημέας είπε μεταξύ άλλων: «Να είμαστε ψύχραιμοι και να μη φοβόμαστε την ημέρα της κρίσης. Τα ρομπότ δεν πρόκειται να επαναστατήσουν, σύντομα τουλάχιστον».

Κωνσταντινίδης: Πιθανή η ενεργοποίηση του στρατού σε φωτιές

Θέμα για την ενεργοποίηση του στρατού σε φωτιές και υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο πυρκαγιών σε Μακεδονία και Θράκη άφησε -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης, προσθέτοντας ότι επισημαίνοντας ότι «θα ακούσουμε τι θα πει ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη ΔΕΘ».

Μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ότι «σίγουρα υπάρχουν παθογένειες και στρεβλώσεις δεκαετιών που δεν αντιμετωπίστηκαν όπως θα έπρεπε» και ότι «πλέον, χρειάζεται επικαιροποίηση ενόψει των νέων δεδομένων, που απασχολούν και οργανωμένα συστήματα», καθώς «βιώνουμε μια κλιματική έκρηξη», ενώ αναφορικά με την κυβέρνηση υποστήριξε πως «όλο το κράτος είναι παρόν, δεν κρυφτήκαμε».

Καλύτερη η εικόνα στον Εβρο

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον Εβρο, ο υφυπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι «η εικόνα είναι καλύτερη από αυτή που φοβόμασταν αρχικά. Ενα μεγάλο μέρος της περιοχής είναι ζωντανό.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Στάθης Κωνσταντινίδης: Πιθανή η ενεργοποίηση του στρατού σε φωτιές

Η Βόρεια Ελλάδα δεν θα μπει στη 2η σελίδα

Αναφορικά με το κόστος που θα προκύψει από τις καταστροφές και αν θα κοπούν προγραμματισμένα έργα για τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ.  Κωνσταντινίδης ήταν ξεκάθαρος: «Ακούω την ανησυχία, δεν συμμερίζομαι την αγωνία. Δεν θα μπουν σε δεύτερη σελίδα».

Γλαβίνας: Ο πρωθυπουργός βιάστηκε να πάει στην ΕΕ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο της παράταξης Νίκο Ανδρουλάκη, υπογράμμισε ότι σκέψη όλων στην επόμενη μέρα στη Θεσσαλία.

Κριτική

Άσκησε κριτική στον πωθυπουργό ότι «ίσως να βιάστηκε σε μια επικοινωνιακή πρεμούρα να πάει στην Ευρώπη. Δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και αποτίμηση. Ίσως να μην είναι και αρκετά τα χρήματα που συζητώνται», ενώ σε σχολιάζοντας την εξαγγελία για επιβολή ειδικού τέλους για την κλιματική κρίση έθεσε ως βασική παράμετρο το από πού θα αντληθεί. Να δούμε, είπε, ποιους θα επιβαρύνει, ποια φορολογικά κλιμάκια θα αφορά. Ξεκαθάρισε ότι «είμαστε εναντίον ενός επιπλέον φόρου στην κατανάλωση».

«Υπάρχει ένα μπαλάκι ευθυνών. Στον κόσμο υπάρχει σύγχυση και βλέπουν ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του», σημείωσε ο κ. Γλαβίνας.

Σε ό, τι αφορά τα έργα που έγιναν μετά τον Ιανό, τόνισε: «Προφανώς κάποια έργα έγιναν έργα βιτρίνας μετά τον Ιανό και όχι έργα αντιπλημμυρικά. Από το Ταμείο Ανάκαμψης βγήκαν έργα θωράκισης, πράσινης οικονομίας κ.ά. Επίσης υπάρχουν καταγγελίες σε σχέση με την περιφέρεια εάν τα χρήματα κατευθύνθηκαν εκεί που έπρεπε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον πολιτικό στίβο, ο Θανάσης Γλαβίνας ερωτηθείς σχετικά έκανε λόγο για μεγάλο μέρος ευθύνης για το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν φοβόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ. Περάσαμε πολύ δύσκολα ως ιστορικό κόμμα. Είναι στιβαρό αυτό που έχουμε χτίσει».

Γούλας: Ζητούμενο η ποιότητα και η βιωσιμότητα

«Έχουν γίνει πολλά βήματα στην αγορά εργασίας, αλλά πρέπει να γίνει πιο ποιοτική, πιο στέρεη. Η αγοραστική δύναμη είναι κάτω από τα επίπεδα του 2009. Αυξήθηκε η διαφορά, η αγοραστικη δύναμη έπεσε 8,5% το περασμένο έτος παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε ο Χρήστος Γούλας Γενικός Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Αναφερόμενος στην ανεργία, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «το 12,5 % των εγγεγραμμένων ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας», χαρακτηρίζοντας έωλο το επιχείρημα ότι «τα επιδόματα δεν βοηθούν στην εύρεση εργασίας».

Για τις συμβάσεις μηδενικών ωρών

Ερωτηθείς για τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, ο κ. Γούλας ανέφερε ότι η κοινοτική Οδηγία ορίζει ρητά πώς δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για να εισάγουν τα κράτη χειρότερες ρυθμίσεις από αυτές που υπάρχουν στο εθνικό δίκαιο. Αυτό έγινε για χώρες που είχαν συμβάσεις μηδενικών ωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανια, προκειμένουν να προστατευθούν οι εργαζομενοι. Αλλο αυτό και άλλο ότι η Κομισιόν σου λέει να φτιάξεις συμβάσεις μηδενικών ωρών», ανέφερε.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Χρήστος Γούλας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ): Η χώρα άντεξε στην κρίση του πληθωρισμού

Αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, είπε μεταξύ άλλων ότι οι πόροι που εξασφαλίστηκαν θα πρέπει να πάνε εκεί όπου χρειάζεται. Να γίνει σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Δουμάνογλου: Στόχος η αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας

Το προφίλ της «Ελληνικές Αλυκές ΑΕ» και τη δυναμική της ανέπτυξε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντώνης Δουμάνογλου.

Στόχος είναι, όπως είπε, να αυξηθεί η αξία της εταιρείας με μια ξεκάθαρη πορεία στρατηγικής ανάπτυξης, η οποία είναι πιο εφικτή μειώνοντας τους μετόχους και με το 80% στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου. «Καλύπτουμε το 50% της αγοράς. Στόχος είναι να αυξήσουμε την παραγωγή και την ποιότητα, μεταξύ άλλων επενδύοντας στις υπάρχουσες αλυκές και αξιοποιώντας εκτάσεις όμορες προς τους δήμους οι οποίοι τώρα έχουν μερίδιο στην εταιρεία», εξήγησε ο κ. Δουμάνογλου.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Δουμάνογλου (Ελληνικές Αλυκές ΑΕ): Στόχος η αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας

Όσο για τα έσοδα της εταιρείας, διευκρίνισε πως η εταιρεία ιστορικά δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και πως όλα τα έξοδα και οι επενδύσεις πληρώνονται από ιδίους πόρους, χωρίς να έχει οφειλές σε δημόσιο, εφορία, εισφορές κ.λπ. και μοιράζοντας μερίσματα.

Μπιντούδη: Λύσεις βέλτισης διαχείρισης ενέργειας

Ο νεότερος τεχνοβλαστός του ΕΚΕΤΑ είναι η εταιρεία Optimems η οποία προσφέρει μια νέα πελατοκεντρική πλατφόρμα που μετατρέπει τους μικρούς και μεσαίους καταναλωτές σε μικροδίκτυα επόμενης γενιάς, όπως εξήγησε η CEO της εταιρείας, Αγγελίνα Μπιντούδη.

Αυτό που ουσιαστικά προσφέρει είναι ένα κέντρο software ή εγκέφαλος που έχει τη δυνατότητα να διαθέτει τη βέλτιστη διαχείριση στην παροχή ενέργειας από ένα μικρό σπίτι μέχρι μια μεγάλη βιομηχανία.

Εξωστρέφεια

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα πελάτες στην Ελλάδα, την Αυστρία και τη Σουηδία ενώ στόχος της είναι στην επόμενη διετία να έχει εξαπλωθεί σε έξι χώρες της ΕΕ και να φτάσεις τις 25.000 συνεργασίες.

Σημεία διαφοροποίησης

Τρία είναι τα σημεία διαφοροποίησης από αντίστοιχα εργαλεία που προσφέρουν και οι πάροχοι ενέργειας:

1. Μεγαλύτερα κέρδη για τον τελικό καταναλωτή

2. Απόλυτη συμβατότητα με τον εξοπλισμό της αγοράς

3. Το σύστημα της Optimems λειτουργεί σα lego δηλαδή μπορείς κανείς να ξεκινήσει με πιο απλά πράγματα και στη συνέχεια να επεκταθεί.

Σουβατζόγλου: Τα κοντέινερ… αλλιώς

Η τροποποίηση εμπορευματοκιβωτίων (containers) τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς και πλέον βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους, με σκοπό τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Cocoon Modules, όπως είπε ο Κωνσταντίνος Σουβατζόγλου, operation manager της εταιρείας.

Η εταιρεία φτιάχνει μονάδες των 30 τ.μ. και 15 τ.μ., αλλά και σπονδυλωτές κατασκευές που επιτρέπουν να φτιαχτούν κτήρια 120 τ.μ., βίλες, ακόμη και ξενοδοχειακές μονάδες.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των containers, όπως είπε o ίδιος, είναι αφενός η αντοχή του υλικού σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, η αντισεισμικότητα της τελικής κατασκευής και οι διαστάσεις τους που επιτρέπουν τη μεταφορά σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Το «κλειδί» της επιτυχίας

Στόχος είναι η κατασκευή κτηρίων με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα τόσο κατά την κατασκευή όσο και σε όλη τη διάρκεια ζωής τους, τόνισε. Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας χρήση συσκευών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και πολύ καλής μόνωση, την οποία χαρακτήρισε «κλειδί» για την επιτυχία του στόχου.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Σουβατζόγλου (Cocoon Modules): Τα κοντέινερ… αλλιώς

Τσιρόπουλος: Ελληνικό σύστημα για έξυπνη γεωργία και έξυπνες πόλεις

Η AGENSO ιδρύθηκε στην Αθήνα έχοντας ως απώτερο σκοπό την παροχή ICT λύσεων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την έξυπνη γεωργία, το περιβάλλον, τη διαχείριση νερού και τις έξυπνες πόλεις.

Μιλώντας για τα οφέλη της εταιρείας, ο CEO της, Ζήσης Τσιρόπουλος, εξήγησε: «με αισθητήρες μετρήσεων ελέγχεις μετεωρολογικές μετρήσεις, στάθμη νερού και στη συνέχεια μπορείς να κάνεις αυτοματισμούς».

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Τσιρόπουλος (AGENSO): Ελληνικό σύστημα για έξυπνη γεωργία και έξυπνες πόλεις

Πελάτες της εταιρείας είναι δήμοι, περιφέρειες πανεπιστήμια και τώρα γίνεται προσπάθεια να φτάσει και σε ιδιώτες. «Το 2016 ξεκινήσαμε και το 2020 βγήκαμε εμπορικά. Πλέον, είμαστε μια ομάδα 30 ατόμων από γεωπόνους και πληροφορηκάριους μέχρι στελέχη business», σημείωσε ο κ. Τσιρόπουλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News